Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Rakennustyömaa risteyksessä

Ihmiset
 
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on arvata, missä kuva on otettu.
Lehtikuva
Mitä tässä kuvassa rakennetaan ja missä?
Mitä tässä kuvassa rakennetaan ja missä?

Viime viikon kuva-arvoituksessa oli yksi maamerkki, joka teki paikan tunnistamisen helpoksi: paloasema. Tumma rakennus kuvan vasemmassa reunassa oli Helsingin Haagan paloasema, joten tietyöt olivat käynnissä silloisessa Lapinmäentien risteyksessä vuonna 1963.

Petri Kutvonen veikkasi vuodeksi 1961–62.

"Tietöissä lienee kyse tien leventämisestä ja siirtämisestä nykyiselle linjaukselle. Jos tarkkoja ollaan, kuvassa näkyy Vihdintietä tulkinnasta riippuen joko vain vähän tai melkein ei ollenkaan, sillä 60-luvun alkupuolella tieosuus taustalta Mannerheimintien, Nuijamiestentien ja Metsämäentien risteyksestä kuvan etualalle asti oli osa Lapinmäentietä ja Vihdintie alkoi vasta tästä."

Määräaikaan mennessä tuli 106 vastausta, joista melkeinpä kaikki tiesivät oikean vastauksen.

Petri Drachman kiinnitti huomiota kuvan autoihin, jotka arveli tunnistavansa.

"Autoharrastajana bongaan mm. vuosimallin -55 Chevrolet-taksin kuvan keskeltä, jonka edellä pyyhältää Morris-farmari. Turuntiellä parkissa Peugeot 403 familiale, Lahna Skoda ja VW. Taitaa olla ihan 60-luvun alusta."

Viime viikon kuva oli Haagasta nykyiseltä Vihdintieltä.
Viime viikon kuva oli Haagasta nykyiseltä Vihdintieltä.

Lapsuudessaan Etelä-Haagassa asunut Drachman kertoo, että paloasemaa vastapäätä sijaitsi silloinen "nuorten poikien mekka: Köyhien Stokka", joka oli entinen kaatopaikka, jossa oli paljon erilaisia romutavarakauppoja. Alueella sijaitsi esimerkiksi Uuno Turhapuro -elokuvien Härski Hartikaisen autokorjaamo.

"Se poistui 80-luvulla Speden kuvattua Uunojaan ja siistiytyi Pikku Huopalahdeksi."

Myös Tapio Majuri muistaa Köyhien Stokkan.

"Alue oli meiltä pikku nassikoilta ehdottomasti kielletty, eli sinnehän tietysti fillareilla aina mentiin. Jo tuolloin tuli ihmeteltyä, onkohan homma kovin terveellistä, kun romiksen piipusta tuli vihreää ja sinistä savua? Siellä sitä romiksen miehet polttivat uunissa kuparikaapelien eristeitä pois. Taisi olla jonkin verran maaperän puhdistusta ennen myöhempää asuintalojen rakentamista alueelle."

Paloaseman takana olevassa puistossa Majuri lennätteli leijaa, pelasi jalkapalloa ja pyydysti rotanloukuilla rottia puistossa virtaavan Mätäpuron liepeiltä.

"Tuo nimi oli varsin kuvaava kyseiselle likaviemärille. Siellähän virtasivat jätevedet sellaisenaan vessapaperit ja ruskeat kokkareet mukaan lukien. Nykyisin puro on saanut uuden nimen Haaganpuro ja taitaapa siellä jo uiskennella jalokalaa. Hieno juttu, kun likaviemäri on muuttunut noin puhtaaksi eli jotain parannusta on sentään tapahtunut."

Erja Saarisen mukaan paloaseman vastakkaisella puolella sijaitsi pieni metsikkö, johon liittyy eräs tarina. "Siellä olevaan lampeen äitini mukaan kuulemma upotettiin kaikki Haagan ei-halutut kissanpennut. Nykyään ohi ajaessani ja hyvin hoidettua lampea katsellessani mietin, onko sen pohjaan kerrostunut kasa kissanluurankoja."

Anne Toivonen kertoo, että kuvan keskivaiheilla sijaitsi aikoinaan Unionin huoltoasema.

"Juniorina katseltiin 1960-luvulla oikealla olevalta kalliolta Päijänneajon rapaisia motoristeja, kun tulivat Helsinkiin", kertoo Asko Lehtonen.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Pentti Tuomisen. Hän saa palkinnoksi Justin Gon kirjanKatoava aika (Tammi).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan jälleen työmaalla. Mitä kuvassa rakennetaan ja missä? Onko sinulla jotain muistoja kyseisestä paikasta ennen tai jälkeen rakennustöiden valmistumisen? Tiedätkö, milloin kuva on otettu?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 10. syyskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit