Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rautalanka­kitaristi vertaa itseään vaatimattomaan käsityöläiseen

Esiintyminen nallepuvussa Syksyn sävel -ohjelmassa oli johtaa tähteyteen: "Puhelimet soivat pari päivää ja minua kärtettiin keikalle siinä pörröisessä puvussa"

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
"Vertaisin itseäni kitaristina suutarin tai kirvesmiehen kaltaiseen ammatistaan ylpeään käsityöläiseen", sanoo Nono Söderberg kotonaan.
"Vertaisin itseäni kitaristina suutarin tai kirvesmiehen kaltaiseen ammatistaan ylpeään käsityöläiseen", sanoo Nono Söderberg kotonaan. Kuva: Rio Gandara HS

Se oli siinä ja siinä, ettei minusta tullut television voimalla tähti, sanoo kitaristi Nono Söderberg ja vilkuilee samalla peukalonsa ja etusormensa väliin jäävästä pienestä välistä.

Ja nauraa.

Ehkä parempi vertauskuva olisi silti hännänmitta. Niin lähellä tähteys oli Söderbergia syksyllä 1974, jolloin hän päätyi soittamaan kitaraa Syksyn sävelen voittaneeseen kappaleeseen Metsämökin tonttu. Noin kahdelle ja puolelle miljoonalle televisionkatsojalle, kokovartaloisessa nallepuvussa, munkinkaapuisen Jussi Raittisen rinnalle.

Ari-Veikko Peltonen
"Mun mummoni muni mun mammani", lallatteli Jussi Raittinen laulussa Metsämökin tonttu, joka voitti MTV:n Syksyn sävelen vuonna 1974. Kitarasoolon soitti hännällisessä nallepuvussaan Nono Söderberg.
"Mun mummoni muni mun mammani", lallatteli Jussi Raittinen laulussa Metsämökin tonttu, joka voitti MTV:n Syksyn sävelen vuonna 1974. Kitarasoolon soitti hännällisessä nallepuvussaan Nono Söderberg.

"Sen jälkeen puhelimet soivat pari päivää ja minua kärtettiin yksin keikalle – tietysti siinä pörröisessä puvussa. Mutta oli pakko kieltäytyä, sillä esiintymisessä ei olisi ollut mitään ideaa. Mitä olisin tehnyt, soittanut kitarasooloja?"

Tänään tiistaina 70 vuotta täyttävä Söderberg onkin pysytellyt suurimman osan urastaan taustalla niin sanottuna muusikkojen muusikkona. Mutta tarkkasilmäisille ja tarkkakorvaisille hän on tuttu sadoilta levyiltä, rockista iskelmään ja laulelmasta jazziin.

"Vertaisin itseäni kitaristina suutarin tai kirvesmiehen kaltaiseen ammatistaan ylpeään käsityöläiseen, joka ei yritä herättää huomiota tai esitellä itseään. Tärkeintä tässä työssä on ollut aina tekeminen, ja tietysti mahdollisimman hyvin."

Siihen Helsingissä syntynyt ja varttunut Söderberg onkin pyrkinyt aina – heti ensimmäisellä käytetyllä sähkökitaralla, jonka hän sai langoltaan 1962. "Soittaminen kaappasi minut mukaansa niin täysillä, että jouduin käymään yhden oppikoulun luokan kahteen kertaan. Läksyjen tekemiseen ei ollut lainkaan aikaa."

Kolme nopeaa

Näitä keikkoja en voi unohtaa

1 Jimi Hendrix Experience, Helsinki toukokuu 1967.

"Tuhannet ovat väittäneet olleensa tällä kuuluisalla keikalle, mutta minä en valehtele. Ja kokemus oli todella ainutlaatuinen, tajunnan räjäyttävä."

2 Cream, Helsinki marraskuu 1967.

"Olisin voinut soittaa bändeissä vielä bassoa, mutta Hendrixin ja Eric Claptonin kaltaisten jälkeen se ei tuntunut enää omalta. Siksi satsasin kitaraan."

3 Johnny Winter, Helsinki huhtikuu 1970.

"Olimme Winterin lämmittelijänä ja minulla oli samanlainen kultainen Fender kuin hänellä. Sen huomattuaan Winter ei soittanut enää omallaan."

Nyt on päivänselvää, että kova harjoittelu kannatti, mutta 1960-luvun alussa rockia pidettiin ohimenevänä muotivillityksenä – jota Suomessa levyttivät nuorille ensimmäisenä aikuiset, vanhemman polven studiomuusikot.

Levy-yhtiöiden päällikköjen päät käänsivät vasta paria vuotta myöhemmin kitarayhtyeet ja varsinkin rautalankamusiikki. Se oli myös sähkökitaristina aloittelevan kuusitoistavuotiaan Söderbergin ensimmäinen suuri sytyttäjä. "Luulen, että meille kitaristeille rautalangassa suurin juttu oli se kitaran kaikuisa, ensikertainen ja uskomaton soundi. Sitä me sitten ihmettelimme ja jäljittelimme."

Söderberg oli silti vielä liian kokematon levyttämään rautalankaa, jota hän soitti huvikseen ystävänsä, kitaristi Eero Luparin kanssa. Varsinainen ura avautui syksyllä 1964 viiden nuorukaisen rockyhtyeessä The Needles, tosin bassokitaristina.

"Sain sen riveissä vuoden aikana tuntumaa rocktähteyteen, vaikka meistä ei mitään suurta tullutkaan, edes kahden oman singlen avulla."

Suomalaisen rockin varhaishistoriaan häipynyt The Needles jätti silti pysyvän piston, eikä oikean ammatin opiskelu jaksanut kiinnostaa. Sekä Liikemiesten kauppaopisto että Ateneumin kamerataiteen linja jäivät kesken.

Nono Söderbergin arkisto
Rockyhtye The Needles painatti vuonna 1965 toiveikkaana ison nipun ihailijakerhon jäsenkortteja. Nono Söderberg alhaalla oikealla.
Rockyhtye The Needles painatti vuonna 1965 toiveikkaana ison nipun ihailijakerhon jäsenkortteja. Nono Söderberg alhaalla oikealla.

Jälkimmäisen katkaisi puhelinsoitto Ilkka Danny Lipsaselta, joka halusi kiinnittää kaksikymppisen Söderbergin Islanders-yhtyeensä basistiksi. Julkisesti basso vaihtui kuusikieliseen vasta seuraavana vuonna, 1967, jolloin Jussi Raittinen pyysi hänet johtamaansa The Boysiin.

Sen jälkeen tyylejä ja yhtyeitä on tullut ja mennyt, mutta mikään – muun muassa Help, Utopia, Ilokaasu, Unisono, Ball, Boxcar, Nono Söderberg Band –ei ollut erityisen tuottelias tai pitkäikäinen, ehkä lukuun ottamatta kolmea levyä 1980-luvun lopulla tehnyttä Kapteeni Nemoa.

"Musiikki on kaikkineen niin kiinnostavaa, että olen halunnut olla monen tyylilajin ja soittotyylin ammattilainen", sanoo Söderberg, joka oli koko 1970-luvun kysytty studiomuusikko – sekä nimellä että usein nimettömänä.

Hän arvelee soittaneensa noin 3 000 kappaleella. "Kiireisempinä aikoina saatoin olla studiossa neljänä päivänä viikossa ja joka päivä kolmen eri levyn äänityksissä. Enää se ei olisi mahdollista, sillä studiomuusikkous on kadonnut melkein kokonaan."

Kitaristiksi Söderberg on oppinut kuuntelemalla, harjoittelemalla ja soittamalla. Hänen nuoruudessaan musiikkiopistot, konservatoriot ja korkeakoulut eivät kouluttaneet vielä rytmimusiikkien ammattilaisia.

Söderberg on omistanut silti suuren osan ajastaan opettamiseen, tai ehkä juuri siksi.

Ura alkoi tuntityöläisenä Klaus Järvisen perustamassa Oulunkylän Pop & Jazz Opistossa 1972 ja loppui 2009 lehtoraattiin nykyisessä Metropoliassa. Niiden välissä hän opetti myös Sibelius-lukiossa ja oli viisi vuotta Teatterikorkeakoulun musiikin lehtori.

Nuorille nuorisomusiikkia soittaneesta kitaristista kehkeytyi siis aikuisena ammattilainen, joka opetti nuorille nuorisomusiikkia. "Se oli kaikkineen erittäin mielenkiintoista ja opetti myös opettajaansa", sanoo Söderberg, joka on palannut nyt alkuun ja soittaa satunnaisesti ensirakkauttaan rautalankamusiikkia.

"Sen soundista ei pääse eroon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit