Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paul Tiililä on kotimaisen mielipidekirjoittelun edelläkävijä – tuhansia kirjoituksia on julkaistu noin 75 lehdessä

Ihmiset
 
Tomi Nordlund
Reijo Hietanen
Paul Tiililä kirjoittelee yhä aktiivisesti lehtiin. Nimimerkin G. Perälä -ajan tekstit eivät valitettavasti ole tallessa, mutta silti arkistot ovat mittavat.
Paul Tiililä kirjoittelee yhä aktiivisesti lehtiin. Nimimerkin G. Perälä -ajan tekstit eivät valitettavasti ole tallessa, mutta silti arkistot ovat mittavat. Kuva: Reijo Hietanen

Pälkäneläisellä Paul Tiililällä, 84, on mielipide asiasta kuin asiasta. Ensimmäinen julkinen mielipiteenilmaus tapahtui vuonna 1948, jolloin Tiililän äidinkielen opettaja lähetti hänen kouluaineensa Sampo-lehteen. Sen jälkeen Tiililä on toiminut aktiivisena yleisöosastojen keskustelunherättäjänä.

Ensimmäiset varsinaiset mielipidetekstinsä hän kirjoitti 1950-luvulla opiskellessaan psykologiaa Helsingin yliopistossa. Mielipideaktivistiksi itseään kutsuva Tiililä kirjoitteli aluksi Uuteen Suomeen ja Ylioppilaslehteen.

Kolme nopeaa

Paul Tiililän tuumauksia

1 "Hallitus on istunut jo näin kauan, mutta asioita vain lykätään. Vetkuttelu ja vatulointi saavat nyt riittää. On aika tehdä päätöksiä ja alkaa viedä Suomea eteenpäin".

 

2 "On kummaa, että uusiutuvaa energiaa kaivataan, mutta vesivoimaa ei hyväksytä. Koskiensuojelulaki taitaa estää tämän, mutta muutamia koskia pitäisi vapauttaa hyötykäyttöön."

 

3 "Afrikan uudistamisen on lähdettävä afrikkalaisista itsestään. Heidän pitäisi tehdä muutakin kuin tapella keskenään. YK:lla ja muilla kansainvälisillä järjestöillä on tässä silti myös ratkaiseva merkitys."

"Ylioppilaslehdethän ovat tunnetusti aika kärkeviä. Olin silloin ehkäpä konservatiivisempi kuin nyt ja minua ärsyttivät jotkin Ylioppilaslehden kirjoitukset. Tein sitten niihin vastakirjoituksia. Siitä se käynnistyi", kirjoittaja muistelee.

Parhaiten Tiililä tuli tunnetuksi Aamulehden mielipideosastolta, jonne hän kirjoitti nimimerkillä G. Perälä vuosina 1969–1972. Monien mielestä Tiililän tekstit mullistivat kotimaisen mielipidekirjoittelun. Pitkien ja puisevien jaarittelujen sijaan hän alkoi tuottaa satamäärin nasevia ja ytimekkäitä, usein vain muutaman rivin mittaisia yleisönosastokirjoituksia.

"Saatoin kaivella esiin ihan pieniäkin aiheita. Kirjoitin esimerkiksi siitä, kuinka aina puhutaan lintujen istuvan puhelinlangoilla. Mutta teknisesti ottaen lintuhan ei istu vaan se seisoo. Tästä nousi tietysti kohu", hän naurahtaa.

Sittemmin lyhyet mielipidetekstit ovat arkipäiväistyneet koko maan lehdistössä. Mielipidekirjoittelu on Suomessa yleistynyt ja tasa-arvoistunut, mutta toisaalta viime aikoina tilanne on päässyt pahasti kärjistymään esimerkiksi maahanmuuttokeskustelun myötä.

"Ennen monet ajattelivat, etten minä nyt mihinkään voi kirjoittaa. Katsottiin, että se on oppineiden ihmisten sarkaa. Nykyään mielipidekirjoittelu on ihan joka pojan asia, kiitos Facebookin ja muiden formaattien."

Tiililä on kirjoittanut tuhansia mielipidekirjoituksia yhteensä noin 75:een sanoma- ja aikakauslehteen. Ennen tekstit syntyivät kirjoituskoneella, ja hän joko postitti ne tai kävi kiikuttamassa työmatkallaan Aamulehteen. Nykyään tekstit lähtevät matkaan sähköpostitse.

Isoa lehtileikekansiotaan selaileva Tiililä kertoo kirjoittavansa oikeastaan mistä vain, mutta enimmäkseen asialistalla on politiikkaa, urheilua ja maanpuolustusta. Viihdemusiikista hän ei halua kirjoittaa, sillä aiheesta ei löydy tarpeeksi tietopohjaa.

"Korkeintaan saatan vastustaa jotain paikat sotkevaa festivaalia", mies murjaisee.

Tiililän mukaan usein on käynyt niin, että hän on ehdottanut mielipidepalstalla jotain asiaa, joka on sitten toteutunut – tosin joskus jopa vuosikausien viiveellä.

Vuosikymmeniä sitten Tiililä ihmetteli lehdessä, miksi jääkaappikylmä voi on niin kovaa. Eikö siitä saisi notkeampaa?

"Pari vuotta siinä meni, ja sitten jo tulivatkin nämä levitteet", Tiililä muistelee.

Nokia-yhtymällä pitkään työskennellyt Tiililä ehdotti 1980-luvulla suojeluskuntien perustamista uudestaan. Lausunto oli silloin niin kontroversiaali, että Tiililä erotettiin kokoomuksesta.

"Mutta nykyäänhän puhutaan ihan avoimesti kodinturvajoukoista."

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tiililä kertoo kirjoittaneensa useasti Aamulehteen ja Helsingin Sanomiin Tallinnan ja Helsingin välisestä merenalaisesta rautatietunnelista.

"Virossa siitä ollaan innostuneempia kuin täällä. Näen tunnelin suurena työllistämishankkeena ja Suomen uutena yhdistämisväylänä Eurooppaan", Tiililä perustelee.

Etenkin 1970-luvulla Tiililällä riitti sanallisia mittelöitä muiden kirjoittelijoiden kanssa. Tosin mies toteaa, ettei hänen kanssaan kannata ryhtyä väittelyyn. Hän kun on useimmiten oikeassa.

"Olenhan minä tietysti välillä väärässäkin, mutta kaikki riippuu siitä, miten asian esittää ja pystyy kumoamaan vastapuolen argumentit."

1970-luvun alussa Tiililä oli vakiovieras Ylen keskusteluohjelmissa. Tv-vierailut ja lehtitekstit ovat harvemmin herättäneet tuohtumusta. "Tosin kerran minulle soitti lähetyksen jälkeen eräs kommunisti, joka totesi, että narun jatkoksi vaan. Muutoin on ollut rauhallisempaa."

Tomi Nordlund
Pälkäne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit