Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentäjästä kehittyi osaava ilmailutoimittaja

Pietari Vanhala 1951–2015

Ihmiset
 
Heikki Haapavaara
Pietari Vanhala
Pietari Vanhala

Oulun lennonjohdon entinen päällikkö Pietari Vanhala kuoli 63-vuotiaana Hämeenlinnan Koivikkokodissa 29. elokuuta. Se oli kujanjuoksun pää. Hän sairasti aiemmin kaksi vähäoireista syöpää. Sitten aivorungon syöpä voitti.

Vanhala syntyi kullankaivajaperheeseen Ivalossa 5. lokakuuta 1951. Älykkönä ja etsijänä hän vaelsi omaa tietään. Kuvaavaa oli, että hän suoritti asepalveluksensakin aseettomana, ei siviilipalvelusmiehenä. Tuo oli 1970-luvun Suomessa kova temppu.

Vanhala opiskeli ansiolentäjäksi ja lennonjohtajaksi. Hän työskenteli ilmailuhallituksessa (Finavia) lennonjohtajana, suunnittelijana ja kouluttajana. Hän avusti pääjohtaja Mikko Talvitietä, kun laitosta ryhdyttiin viemään kansainväliseen ympäristöön. Hän oli asiantuntijana Euroopan lennonjohdon arkkitehtuuria rakentavissa työryhmissä ja oli toimintaa johtavan Eurocontrollin yhteyshenkilö.

Eläkkeelle hän jäi Oulun lentoasemalta vuonna 2006.

Vanhala oli ahkera freelancer-toimittaja, josta kehittyi osaava ja tyylitaitoinen journalisti. Hän oli yli miespolven ajan Tekniikan Maailman ilmailutoimittaja. Hän avusti myös oululaista Kalevaa.

Meidät esiteltiin toisillemme Farnborough'n ilmailunäyttelyssä yli 30 vuotta sitten. Heti natsasi. Matkustimme vuosikymmenien ajan eri puolilla maailmaa. Raportoimme kaikista kotimaisista ja tärkeimmistä kansainvälisistä lentokonekaupoista. Lensimme ärjyillä vehkeillä ja simulaattoreilla.

Ystäväni elämänkatsomus tuli usein esille. Hän vierasti sotilaskoneita ja oli huolestunut ilmailuteollisuuden kasvusta, raaka-aineista ja ympäristöstä. Poikamaisuus säilyi. Varasimme Pariisiin Le Bourget'n ilmailunäytöksestä avaruusmatkan 2007. Olimme ensimmäisiä. HS uutisoi asian (22. 6. 2007), ja sen jälkeen kuuluisuutta riitti yli vuoden ajan. Matka peruuntui raketin valmistajan rahavaikeuksiin.

Vanhala oli taiteiden mies. Hän oli valokuvaajana Oulun Rantagallerian aktivisti. Hän aloitti laulun opiskelun aikuisena ja muuttui eläkkeellä harrastajanäyttelijäksi – ei tosin enää ensirakastajaksi.

Hän oli maailmankatsomuksellisten pulmien harrastajafilosofi. Ankarana vapaa-ajattelijana hän kritisoi kirkkojen valtaa.

Vanhala muutti Oulusta Riihimäelle. Hän osti nuoren perheensä kanssa 100-vuotiaan, hirsirunkoisen talon pikkukaupungin hienoimmalta harjulta. Siitä piti tulla loppuelämän tyyssija.

Luonteensa mukaan Vanhala ei suostunut kuolemaan helposti. Aivosyöpä jopa pysähtyi hetkeksi, ja mies sai palata saattokodista kuukausiksi kotiin.

Viime keväänä hän esiintyi Helsingin Sanomien kipakassa haastattelussa (4. 4. 2015) kuolevien puolustajana. Sairauden tauolla hän voitti myös Ilmailutoimittajien Vuoden juttu -kilpailun.

Hurjaa oli, että ystäväni kirjoitti saattohoidossa kaksi kirjaa: mietelmäkokoelman ja sukuromaanin omille läheisilleen. Työ kävi puheentunnistusohjelmalla ja vasemmalla etusormella. Rujoudesta huolimatta Pietarin järki kulki.

Heikki Haapavaara
Kirjoittaja on
Pietari Vanhalan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit