Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isänsä näytelmäteosten tiukka vahti

Barbara Brecht-Schall 1930–2015

Ihmiset
 
Barbara Brecht-Schall
Barbara Brecht-Schall

Kirjailija Bertolt Brechtin nuorin, viimeinen elossa olleista jälkeläisistä Barbara Brecht-Schall kuoli 31. elokuuta Berliinissä. Siellä hän oli myös syntynyt 28. lokakuuta 1930. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Brechtin ja näyttelijä Helene Weigelin tyttärenä Brecht-Schall kuului saksalaisen teatterin aatelistoon ja toimi itsekin näyttelijänä, mutta sitä enemmän hänet tunnettiin isänsä teosten tiukkana vartijana, jota pelättiin ja vihattiin. Lukuisten ohjaajien hanke viedä Brechtiä näyttämölle kaatui Brecht-Schallin kieltoon.

Vuonna 1933 perhe joutui lähtemään pakolaiseksi natsi-Saksasta. Silti Brecht-Schall on kuvannut lapsuuttaan onnelliseksi.

Vuonna 1940 he saapuivat Suomeen ja kesä vietettiin Hella Wuolijoen omistamalla tilalla Marlebäckissä. Brecht-Schallin muistojen mukaan Suomessa elettiin vaatimattomissa oloissa, leikkitavaroina oli joitakin "esineitä", joita säilytettiin vanhassa hedelmälaatikossa. Seuraavana vuonna pakomatka jatkui Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1947 perhe palasi Eurooppaan ja asettui asumaan vastaperustettuun DDR:ään, missä Brecht sai johtoonsa oman teatterin, Berliner Ensemblen. Siellä näytelleestä DDR:n nimekkäimmästä Brecht-näyttelijästä Ekkehard Schallista tuli Barbara Brechtin aviomies ja parille syntyi kaksi lasta.

Helene Weigelin kuoltua 1971 Brechtin kirjallisen jäämistön hallinta siirtyi Brecht-Schallin haltuun. Hänen aito berliiniläinen suorasukaisuutensa näkyi varsinkin hänen vahtiessaan "papan" teoksia. Die Welt -lehdelle antamassaan haastattelussa hän on todennut, että "kaikilla on lupa ohjata Brechtin teoksia, mitään ei vain saa lisätä". Tämä kuulostaa absurdilta, tunnettiinhan Brecht taidostaan ammentaa toisten teoksista.

Viimeksi Brecht-Schall kaatoi Berliinin Volksbühne-teatterin johtajan Frank Castorfin tulkinnan Brechtin Baal-näytelmästä. Brecht-Schallin kantaan eivät vaikuttaneet näytelmän saamat loistavat arviot. Sen saama kutsu saksankielisen teatterin kymmenen parhaan katselmukseen Berliinin Theatertreffenille sai hänet hiukan taipumaan. Siellä näytelmä esitettiin vielä yhden kerran.

Joidenkin mielestä oli surullista, että Brecht-Schallin maine perustui tämän vahtirooliin, mutta hänen suoralinjaisuuttaan myös ihailtiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit