Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stratovariuksen laulaja Timo Kotipelto ei ole vieläkään tottunut ihailuun: "Se on mun duuni. Ihailu tuntuu kummalliselta"

Motörheadin laulaja Lemmy mykisti suomalaisen metalliyhtyeen jäsenet

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
Timo Kotipelto liittyi parikymppisenä Stratovariukseen. Yhtyeen 15. studioalbumi Eternal ilmestyi perjantaina.
Timo Kotipelto liittyi parikymppisenä Stratovariukseen. Yhtyeen 15. studioalbumi Eternal ilmestyi perjantaina. Kuva: Sami Kero / HS

Tavallaan maailmassa on kahdenlaisia rokkitähtiä.

Ensimmäisen lajin edustaja on tiennyt jo lapsena olevansa erityinen. Muiden ihmisten pitää vain ymmärtää se erityisyys. Hän on syntynyt rokkitähdeksi ja tietää ja näyttää sen.

Kolme nopeaa

Timo Kotipellon eniten käyttämät Complete Vocal Technique -laulutekniikkaan perustuvat tyylit

1. Neutral

"Tämä toimii silloin, kun lauletaan balladeita ja kun lauletaan erityisen matalalta. Kirkkokuorot käyttävät tätä usein."

2. Over Drive

"Hevi-soundia. Vokaalit ovat isoja ja tuutataan lujaa. Tämä toimii keskirekisteristä kohtalaisen korkealle asti. Ääni menee vähän nenään ja siinä on metallia."

3. Curbing

"Kun Neutral-moodilla ei pääse enää korkeammalle, mennään Curbingilla. Moni luulee, että tämä on falsettia, mutta ei se ole. Curbingissa ääni tulee syvältä rinnasta toisin kuin falsetissa. Esimerkiksi Bruce Dickinson ja edesmennyt Ronnie James Dio käyttävät paljon tätä tekniikkaa."

Toisen lajin edustaja on pikemminkin muusikko. Tavallinen kaveri, jolla sattuu olemaan taitoa kirjoittaa sellaisia lauluja, joita ihmiset jostain syystä haluavat kuunnella.

Jälkimmäisen saattaa myös sanoa samalla tavalla kuin Timo Kotipelto, 46:

"Kun mä menen lavalle, laitan tavallaan työasun päälle. Se on mun duuni. Ihailu tuntuu kummalliselta. Ei siihen totu."

Tässä "duunissa" Kotipelto on kiertänyt maailman useita kertoja ja myynyt Stratovarius-yhtyeineen 2,5 miljoonaa levyä. Hän vaikuttaa kyllä lavakarismassaan ja metallisessa äänessään mitä suurimmissa määrin myyttiseltä tähdeltä. Mutta silti hän sanoo: "En mä ole rokkitähti enkä edes taiteilija. Mä olen muusikko."

Ensin Kotipelto soitti rumpuja 13–16 vuoden ikäisenä. Bändikaverit painostivat häntä laulamaan, ja hän suostui. Parikymppisenä Kotipelto ajautui lehti-ilmoituksen kautta Stratovariuksen laulajaksi.

Monet kaverit sanoivat Kotipellolle, että minkä takia hän sellaiseen power-metalli-yhtyeeseen meni. Ei siitä koskaan tulisi mitään.

Väärin. Jo ensimmäinen Kotipellon Stratovarius-keikka oli Tavastialla. Toinen keikka oli Japanissa.

"Se oli aika uskomatonta parikymppiselle kundille. Se käyrä meni näin", Kotipelto sanoo ja piirtää kädellään mäkihyppytornin muotoisen kuvion.

Lappajärveltä kotoisin olevan kaverin ujous aiheutti Japanin kiertueilla 1990-luvun alussa väärinkäsityksen.

Levy-yhtiöstä kysyttiin, onko tuo Kotipelto jo nyt, uran alussa, niin rokkitähti, ettei se puhu kenellekään mitään. Bändikaverit selvensivät, ettei ole kyse suinkaan kusipäisyydestä. Rassukka ei vain uskalla puhua kenellekään mitään.

Kotipellolla on maine tolkun miehenä. Hän ei ole niitä, jotka ovat kiertueen jälkeen päihteiden käytön takia loppuun palaneita. "En mä ole ikinä nähnyt mitään järkeä sellaisessa. En heittele telkkareita ikkunoista."

Tämä ei tarkoita sitä, ettei hänellä olisi töissä eli keikoilla hauskaa. Edelleen on pysäyttävää mennä esimerkiksi Etelä-Amerikkaan. "En tiedä, mitä ne lattarit ovat vetäneet syntymässään, mutta niillä on ihan uskomaton energia."

Japanikin kiehtoo edelleen.

"Se on toinen ääripää. Jengi on tosi kohteliasta. Jos kehottaa laulamaan, niin ne sillä lailla kohteliaasti laulavat sitten mukana."

Synnynnäinen rokkitähti – tai näin ainakin romantisoidaan – saa biisiin idean taivaan lahjana. Sitten sävelletään jumalallisen maanisuuden ikeessä, kunnes mestariteos on syntynyt.

Kotipelto sanoo, että hänellä se ei mene näin.

"Ei se ole nättiä. Kiroillaan ja hikoillaan. Mutta kun biisi on purkissa, se on sitten mukava tunne. Usko tai älä, näin kahdenkymmenen vuoden jälkeen motivaatiota on todella paljon."

Stratovarius on vakiovieras esimerkiksi maailman suurimmalla metallimusiikkiin keskittyvällä Wacken-festivaalilla. Festivaaleilla on kuulemma hauskaa tavata kollegoita, mutta ongelmana on edelleen se ujous. Ei oikein uskalla mennä jututtamaan idoleitaan.

Kerran esimerkiksi sydän hyppäsi kurkkuun, kun Espanjassa Stratovariuksen backstage-tilojen oveen ilmestyi varjo, ja iso buutsi tuli ovesta sisään. Kuului mörisevä, ystävällinen ääni.

"Hi guys!"

" Lemmy (Motörheadin laulaja-basisti) paukkasi sisään ja kätteli kaikki. Kun hän lähti pois, me istuttiin siinä ja oltiin, että ei saatana! Se oli muuten Lemmy!"

Seuraavana päivänä Stratovarius oli lentokentällä. Baaritiskiltä kuului sama möreä ääni.

"Hi guys!"

Lemmy siellä siemaili viskikolaansa.

Alussa puhuttiin kahdenlaisista rokkitähdistä. Jos Kotipelto on niistä jälkimmäinen, Lemmy on mitä suurimassa määrin ensimmäinen. Voisi tavallaan ajatella, että Kotipelto on vähän tylsä jätkä, mutta lopulta näissä kahdessa arkkityypissä ei ole niin suurta eroa. Ehkä niitä mystisiä, suuria taiteilijoita ei lopulta edes ole olemassa. Me musiikkifanit vain haluamme uskoa niihin.

"Minä tavallaan esitän rokkitähteä siellä lavalla. Täytyy laittaa se rooli päälle. Mutta ajatellaan vaikka sitä Lemmyä. Kyllä sillä pitää olla se mikki sillä lailla yläviistossa ja se stetson päässä ja panosvyö lanteilla. Ei kukaan halua nähdä sitä Lemmyä, joka pelaa himassa verkkareissa videopelejä."

Timo Toivanen Lehtikuva
Timo Kotipelto Stratovariuksen keikalla Provinssirockissa vuonna 1990.
Timo Kotipelto Stratovariuksen keikalla Provinssirockissa vuonna 1990.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!