Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metallirahaa pantiin "sukkaan" ja myytiin Venäjälle

Elanto avasi uusia myymälöitä

Ihmiset
 
Kuvassa Albert Gebhardin piirtämä Elannon kymmenvuotisjuhlajulkaisun kansilehti.
Kuvassa Albert Gebhardin piirtämä Elannon kymmenvuotisjuhlajulkaisun kansilehti.

Maailmansota oli saanut pankit lopettamaan seteleiden vaihtamisen kultaan. Suomi pysyi virallisesti edelleen kultakannassa eli Suomen Pankilla tuli olla vastaava määrä kultaa ja varallisuutta kuin käteistä Suomen valuuttaa oli liikenteessä.

Suomen Pankki ja HS yrittivät hillitä metallisen rahan katoamista rahakierrosta 31. elokuuta 1915: "Pankista on meille ilmoitettu, että asianlaita todella on sellainen kuin huhu on tiennyt kertoa. Samalla on meille ilmoitettu vaihtorahan puutteen johtuvan siitä, että yleisö on alkanut kerätä vaihtorahaa, tallettaa sitä 'sukkaan', kuten sanotaan, siinä merkillisessä ja aivan aiheettomassa luulossa, että hopearahoista muka piakkoin alettaisiin maksaa samanlaisia hintoja kuin – kullasta!

Meidän ei tarvinne huomauttaa, miten epä-isänmaallista ja itsekästä tällainen vaihtorahan liikkeestä pidättäminen erikoisesti näinä aikoina on, ja miten lapsellista on alkaa epäillä Suomen Pankin setelien arvoa."

Toinen syy kolikoiden katoamiseen kierrosta oli keinottelu. Metallirahaa kerättiin ja jopa sulatettiin myytäväksi Pietariin, missä siitä huhujen mukaan sai korkeamman hinnan kuin Suomessa. Ehkäistäkseen metallirahan hävikkiä Suomen Pankki päätti laskea liikkeelle lisää uusia markan seteleitä. Niistä kun ei juuri tarvinnut antaa asiakkaille takaisin kolikoita, jotka helposti olisivat päätyneet keinottelijoiden ja hamstraajien haltuun.

HS 3. syyskuuta 1915 kertoi myös muista ratkaisuista metallirahan ollessa vähissä: "Vaihtorahan puute jatkui vielä eilen yhtä vaikeana kuin edellisinäkin päivinä. Useissa liikkeissä ei ryhdytty mihinkään pienempiin kauppoihin ennen kuin ostaja näytti, että hänellä on sopiva raha. Jotkut liikkeet taas ovat ryhtyneet antamaan kuitteja, joissa ilmoitetaan se vastaisuudessa lunastettavan takaisinannettavalla rahamäärällä.

Vallitsevan vaihtorahanpuutteen vuoksi on 'Elanto' jossain määrin avustaakseen jäseniään ja ostajiaan voittamaan vallitsevat vaikeudet ottanut käytäntöön kaikissa myymälöissään ja kahviloissaan kuittijärjestelmän. Ostajat ja jäsenet voivat maksujaan varten lunastaa 5 mkn kuittivihkosia. Kukin kuitti vastaa 10 p:niä ja kelpaa ainoastaan siinä liikkeessä tai kahvilassa, josta se on ostettu."

Lokakuussa 1905 perustetusta työläistaustaisesta Elannon leipomosta oli kymmenessä vuodessa kasvanut Suomen mahtavin osuusliike. Sillä oli noin kahdeksan tuhatta jäsentä – saman verran kuin kolmella seuraavaksi suurimmalla osuuskaupalla yhteensä. Vuonna 1915 alkoi myös Elannon voimahahmon Väinö Tannerin viisi vuosikymmentä kestänyt ura osuusliikkeen johdossa.

Elanto oli vastikään perustanut uusia sekatavaramyymälöitä, joiden ulkoasukilpailun voittajaksi valittiin Bruno Tuukkasen ehdotus vinoruudutus pellille. Panostus yhtiön mainontaan näkyi jo varhain. Vuosien saatossa Elannon graafisesta ilmeestä vastasivat muiden muassa taiteilijat Albert Gebhard, Hannes Malin, Topi Vikstedt, Ola Fogelberg ja Martti Sonkamo.

Nimimerkki Kertoja ylisti Helsingin Sanomissa Elannon uusia myymälöitä 28. elokuuta 1915, kun niitä esiteltiin lehdistölle:

"Tehtaankadun myymälän kautta suunnattiin matka uuteen Museokadun myymälään. Jo kaukaa pistivät silmään uudet taiteilija B. Tuukkasen luonnosten mukaan tehdyt kyltit ja kun itse paikalla lähemmin tarkasteli liikettä, huomasi heti, että se sekä ulkoa että sisältä oli sisustettu kaikkia mukavuuden, siisteyden ja aistillisuuden vaatimuksia silmälläpitäen."

Laskusuhdanteiden ja kasvukausien jälkeen Elanto ajautui 1990-luvun lamasta velkasaneeraukseen, kunnes se vuonna 2004 fuusioitui kilpailijansa HOK:n kanssa. Tänä vuonna Elanto juhlii 110-vuotista taivaltaan nimellä HOK-Elanto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit