Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kaikkien leikkausten isä" Raimo Sailas: Talous, joka ei kasva, ei voi ylläpitää nykyisenlaisia palveluja

Ministeri pelkää, että Suomi ei nouse vielä aikoihin

Ihmiset
 
Sami Kero HS
"Olen yhä vakaumuksellinen demari. Kalevi Sorsa jo aikoinaan sanoi, että vahva valtiontalous on köyhän paras turva", sanoo Raimo Sailas.
"Olen yhä vakaumuksellinen demari. Kalevi Sorsa jo aikoinaan sanoi, että vahva valtiontalous on köyhän paras turva", sanoo Raimo Sailas. Kuva: Sami Kero HS

Kaikkien leikkausten isänä profiloitunut ministeri Raimo Sailas katsoo huolestuneena Suomen nykymenoa. Sailas luonnehtii Suomea halvaantuneeksi ja perää valtion talouteen kovia leikkauksia.

Kolme nopeaa

Uran huippuhetket

1. "Pääsin vuonna 1977 valmistelemaan Kalevi Sorsan toisen hallituksen elvytyspolitiikkaa. Ministeri Esko Rekolan sanoin: Siitä alkoi finanssipolitiikka Suomessa."

2. "Leikkauslista vuonna 1992."

3. "Vuosina 1995–2003 toimin viisi kertaa hallituksen yhteyshenkilönä työmarkkinaneuvotteluissa. Se tarkoitti runsasta yövalvomista, mutta maltillista palkkapolitiikkaa, pitkiä ja kattavia sopimuksia, ei lakkoja ja verotuskin ajettiin samalla alas järkyttäviltä tasoilta."

"Olemme eläneet pitkään nilkuttavassa hyvinvointivaltiossa. Kutsumme yhä kylmän rauhallisesti hyvinvointivaltioksi maata, jossa on kymmenen prosentin työttömyys ja valtaisasti pitkäaikaistyöttömiä", Sailas tuskailee.

"Kansantuote on pudonnut alle vuoden 2007 tason ja menee jo neljättä vuotta alaspäin. Maailmalta ei näytä tulevan aikoihin vetoa. Talous, joka ei kasva, ei voi ylläpitää nykyisenlaisia palveluja," Sailas jatkaa, kuin vanhasta muistista.

Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri ei enää halua antaa leikkausohjeita. Hän ei halua liioin arvioida hallituksen kovia esityksiä kilpailukyvyn palauttamiseksi.

"Kaatuvatkohan juridiikkaan? Olen maallikko. En ole perehtynyt työlainsäädäntöön ja sopimusvapauteen tarpeeksi."

Sailas pelkää, että Suomi ei nouse vielä aikoihin. Sote-uudistukseenkaan hän ei asettaisi liikaa odotuksia.

"Ei siitä tällä vuosikymmenellä vielä mitään apua ole. Voi olla, että menot alkuun jopa kasvavat, kun sairaaloiden kilpavarustelu jatkuu. Ja kun hallitus sanoo tavoittelevansa sotella kahden miljardin euron säästöjä, luku on kyllä ihan hatusta tempaistu."

Huomenna sunnuntaina 70 vuotta täyttävä Sailas jätti työt valtiovarainministeriössä (VM) kaksi ja puoli vuotta sitten. Hän ei kerro, miten syntymäpäiväänsä viettää. Sailas varjelee tiukasti yksityisyyttään, vaikka onkin yhä valtion virkakunnan tunnetuin kasvo, eläkepäivilläänkin vielä terävä sanoja.

Kustantajat ovat jo vuosia kinunneet muistelmia.

"En ole päättänyt muistelmista mitään lopullista. En vaan tehnyt koskaan mitään muistiinpanoja. Ehkä pulma ratkeaa itsestään sillä, että muistan koko ajan vähemmän."

Julkkis hänestä tuli suorapuheisena valtion menojen leikkurina 1990-luvulla. Rooli ei ole ollut vastemielinen, sattuman tulos.

"Tein budjettipäällikkönä vain työtä, jonka ensin pääministeri Esko Ahon johtama talousneuvosto ja sitten Paavo Lipposen hallitus minulle osoittivat."

"Ellen minä olisi leikkauslistoja tehnyt, ne olisivat jääneet tekemättä. Tai enhän minä niitä yksin tehnyt, niihin osallistui tietysti koko ministeriö."

Mitkään leikkaukset eivät kaduta. "Katuisin, jos en olisi niitä tehnyt. Vieläkin kadulla ohikulkijat sanovat, että sinun pitäisi palata takaisin töihin."

Sailas muistaa, kuinka Iiro Viinanen ministerinä tarjoutui ottamaan hurjannäköisen leikkauslistan jopa omiin nimiinsä.

"Viinanen halusi ystävällisesti vähän suojellakin minua. Sanoin, että kyllä listan nimiini otan, kun toimeksiannonkin sain."

Jukka Lehtinen
Raimo Sailas budjettipäällikkönä neljännesvuosisata sitten.
Raimo Sailas budjettipäällikkönä neljännesvuosisata sitten.

VM:n valtiosihteerinä Sailas oli valtion hallinnon kovapalkkaisin mies. Se ei näkynyt päälle. Hän tuli töihin useimmiten samassa, hieman nuhjuisessa pikkutakissa. Hän asuu paritalossa, ei omista kesämökkiä, ei autoa, ei edes ajokorttia. "En ole käyttänyt rahaa oikein mihinkään. Olen syntymäpihi."

Sailas työskenteli virkamiehenä koko ikänsä. Vain kerran, 64-vuotiaana hän jäi töistä vuodeksi pois, syöpäsairautensa vuoksi.

Sairaus hiipi hiljaa: diagnoosia tehtiin kuukausikaupalla ennen kuin tauti selvisi.

"Se myös valmisti siihen, että jotain vakavaa oli tulossa. Hassunkurista sanoa, mutta itse sairautta en kokenut rankaksi. Ei sairaus ollut edes kivulias. Kipuja tuottivat vain hoidot, varsinkin loppuvaiheessa."

"Mutta jos olisi sairaus jatkunut, olisivat kivut tulleet ja tappaneetkin miehen."

Sailas syntyi Nivalassa vuoden 1945 syyskuussa, jolloin suomalaisia syntyi enemmän kuin koskaan. Lapsia oli seitsemän, koti vaatimaton. Hän pääsi silti oppikouluun vuonna 1957. "Silloin kouluun oikein tulvimalla tulvi samanikäisiä lapsia. Murtui ajattelutapa, että kouluja käyvät vain nimismiehen poika ja lääkärin tytär."

"Olen hyvinvointivaltion kasvatti, todiste luokkakierrosta."

Sailas pelkää luokkakierron vaikeutuvan työttömyyden ja syrjäytymisen takia. "Syrjäytyminen alkaa olla jo periytyvää. Osa vanhemmista on niin alistuneita, etteivät enää ymmärrä, miten erinomaisia mahdollisuuksia lasten kouluttautumiselle olisi."

Sailas luonnehtii elämäänsä hienommaksi kuin osasi koskaan kuvitella. "Nyt on tietysti valtaosa elämästä eletty. Olen saanut tehdä mielenkiintoista ja vastuullista työtä. Olen kiitollinen vanhemmilleni ja kansakoulun opettajilleni, että pääsin opintielle."

"Ja olen kahden yliopiston kunniatohtorikin. Oli siinä vanhalla äidillä ihmettelemistä, kun kaapin päälle laitettuja kuvia katseli."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit