Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Yli 40-vuotiaat tätejä ei rouvia eikä neitejä"

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Neiti vai rouva -kysymyksestä tuntuu jälleen viriävän keskustelua pohjoismaissa. Ruotsissa on maan suurin päivälehti ilmoittanut perjantaista alkaen nimittävänsä kaikkia naisia rouviksi, mikäli heillä ei ole virkatitteliä. Lehden mukaan neitititteli on sukupuolidiskriminointia. Viimeisiään siinä iässä kun poikia ryhdytään nimittämään herroiksi, voidaan naimattomia yhtä hyvin kuin naimisissakin olevia naisia kutsua rouviksi. Helsingin Sanomat tiedusteli muutamilta helsinkiläisiltä heidän mielipidettään asiasta.

– Voi, ei minulla ole mitään kantaa tuollaiseen, huudahti professori Aune Lindström vastauksena kysymykseen ollako neiti vai rouva. – En ole koskaan asiaa ajatellutkaan. Naisiahan, joilla on akateeminen- tai virkatitteli, kysymys ei kai koskekaan.

Toimistovirkailija Xenja Jalosella taas on vahvat mielipiteet neidittelytavasta: – Nykyaikana nainen on niin itsenäisessä asemassa, että on naurettavaa käyttää hänestä nimitystä, joka riippuu yksinomaan hänen suhteestaan mieheen. – – Neitihän tulee sanasta neito. Minä puolestani ilmoitan itseni aina rouvaksi, vaikken olekaan naimisissa.

Nuoren naisen kannan kysymykseen esitti lakitieteen opiskelija Eeva Kotilainen, jolla ei ollut mitään neiti-sanaa vastaan, jos kerran neiti on neiti. – Sekä neiti että rouva sanat kuulostavat kyllä kummallisilta. Olisi parempi jos keksittäisiin jokin sopiva yleisnimi. Mutta sellaiset vaihtoehdot kuin esimerkiksi herratar tai arvotar saavat vain nauramaan.

– Kyllä minä kutsun kaikkia vanhempia naisia rouviksi, sanoi 16-vuotias koululainen Paula Toivonen. Nuorempia kutsun neideiksi.

– Kalkkia 40 vuoden ylittäneitä naisia sanon tädeiksi, totesi yksikantaan Tarmo Myllymäki, 17-vuotias asentajaoppilas.

18-vuotias Rauli Kolehmainen puolestaan oli sitä mieltä, että on typerää ruveta kutsumaan naisia rouviksi liian aikaisin, varsinkaan jos he eivät ole naimisissa.

– Vai, että rouvaksi, vaikkei olisi naimisissa, naureskeli Yrjö Kettunen . Minun mielestäni ei nainen voi olla rouva kuin vasta naimisiin mentyään, tuumi tämä 59-vuotias varastomies.

– Jaa, vastasi kysymykseen pääjohtaja K. A. Fagerholm. Kyllä minä rouvaksi ainakin silloin naista kutsun, jos en oikeata titteliä tiedä, ja jos hän on vanhempi. Onhan se hassua, että täytyy käyttää kahta nimitystä, keksisivät jonkun paremman. Naiset nimittäkööt itseänsä kuten haluavat. Maailmassa on paljon ratkaisemattomia ongelmia, joista tämä taitaa olin niitä pienimpiä.

Kaikkein nuorimman haastateltavamme 4-vuotiaan Jukka-Pekan mielestä ei 70-vuotias Jaana-täti ole sen enempää neiti kuin rouvakaan, vaan reilusti Janski.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit