Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälisen kaupan moniottelija ja liikemies

Seppo Ahonen 1942–2015

Ihmiset
 
Reijo Kaukonen Jaakko Lehto
Seppo Ahonen
Seppo Ahonen

Diplomi-insinööri Seppo Ahonen kuoli 4. elokuuta pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä. Hän oli 73-vuotias, syntynyt 20. heinäkuuta 1942.

Yrittäjän poika aloitti TKK:n jälkeen uransa Nokia Kaapelin suunnitteluinsinöörinä. Voidaan sanoa, että Ahosella oli kolme suurta kaarta työelämässään. Ensimmäinen muotoutui Oy Nokia Ab:ssa, jossa hän eteni Kaapeli- ja Koneteollisuuden toimitusjohtajaksi, hallituksen ja johtokunnan jäseneksi ja oli useiden yhtymän tytäryhtiöiden hallituksissa sekä koti- että ulkomailla.

Hänen panoksensa silloisessa Nokian idänkaupassa oli keskeinen. Ahoseen luotettiin, hänen kanssaan neuvottelut etenivät ja hänestä pidettiin myös seuramiehenä. Ahosen myötävaikutuksella Nokiasta alkoi kehittyä se Nokia, josta kaikki suomalaiset 90-luvulla olivat ylpeitä ja joka nosti Suomen silloisesta lamasta.

Toinen suuri sarka alkoi, kun Ahonen siirtyi Nokiasta 1992 Amer-yhtymä Oy:n toimitusjohtajaksi. Hänen päämääränään oli luoda silloisesta monitoimialayhtiöstä kesä- ja talviurheiluvälineisiin keskittyvä yhtiö, mikä onnistuikin. Hänen aikanaan yhtiö osti itävaltalaisen Atomic-suksitehtaan, joka täydensi kesäurheilulajeja (tennis ja golf) edustavan Wilsonin ja MacGregorin, jotka edelleen muodostavat Amerin liiketoiminnan tukipilarit.

Kolmas kaari alkoi, kun Ahonen Amer-yhtymän jälkeen asettui Lontooseen noin vuodeksi ja oli mukana perustamassa Helmet Business Mentors Oy:ta Suomeen. Tänne palattuaan Ahonen toimi tämän yhtiön aktiivisena partnerina ja yrittäjänä.

Ahosen kanssa oli antoisaa etsiä uusia toimivia ratkaisuja. Hän osallistui osakkuusyhtiöiden lukuisiin toimialarationointeihin sekä järjesti kansainvälisen verkostonsa avulla yrityskauppoja, joista useimmat onnistuivat mainiosti. Näissä tehtävissä hän toimi aivan viime päiviinsä asti.

Ahonen avioitui 1994 Ann-Majn kanssa. Avioliitosta tuli onnellinen, ja se vaikutti Ahoseen sosiaalisessa mielessä vapauttavasti.

Ahoselle lapsuudesta tutuksi tullut merielämä Ouran saaristossa Merikarvialla oli mieluisaa. Perhe lastenlapsineen vietti siellä unohtumattomia hetkiä, jotka hän aina muisti mainita.

Nuorena Ahonen harrasti pikajuoksua, myöhemmin golfia ja laskettelua. Vielä jäi aikaa metsästääkin ystävien kanssa. Reservin kapteeni myös osui ja jahtien jälkeisiä tarinarikkaita illanistujaisia muistellaan vieläkin hymyssä suin, lämmöllä. Ahonen oli yrittäjä ja isänmaallinen kosmopoliitti, luotettava ystävänä ja liikekumppanina.

Reijo Kaukonen
Jaakko Lehto
Kirjoittajat ovat Seppo Ahosen ystäviä ja liiketuttavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit