Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtori tarjosi kansalle harmonikka-viihdettä

Toivo Marjamäki 1930–2015

Ihmiset
 
Tuomas Marjamäki
Toivo Marjamäki
Toivo Marjamäki

Harmonikansoiton lehtori Toivo (Topi) Marjamäki kuoli 2. syyskuuta pitkäaikaiseen sairauteen 85-vuotiaana Tampereen keskussairaalassa.

Marjamäki oli syntynyt Kangasalla 8. toukokuuta 1930 pienviljelijäperheen poikana.

Marjamäen isä Toivo oli tunnettu kansanpelimanni, ja myös poika Topi Marjamäki sai ensimmäisen hanurinsa nelivuotiaana. 10-vuotiaasta alkaen Marjamäki kiersi erilaisissa tilaisuuksissa ensin isänsä kanssa, myöhemmin yksinään. Välirauhan aikana hän aloitti harmonikkatunnit Lasse Pihlajamaan oppilaana. Marjamäen ja Pihlajamaan tiivis yhteistyö kesti läpi elämän.

Marjamäki työskenteli työnjohtajana rakennustyömailla sekä Tampereen VPK:n vahtimestarina, mutta muusikon ura kulki jatkuvasti rinnalla. Tampereen ohjelmapalvelun listoilla Marjamäki esiintyi ahkerasti muun muassa Reino Helismaan säestäjänä, Caballeros-yhtyeen hanuristina sekä lähes joka ilta tamperelaisten ravintoloiden lauluilloissa. Kysyntää taitavalle soittajalle riitti lopulta Ranskan ja Puolan parlamentteja sekä Floridan ja Australian suomalaisyhteisöjä myöten.

Harmonikansoiton opettamisen Marjamäki aloitti 1957 ensin kansalaisopistojen opintoryhmien vetäjänä, sittemmin yksityisopettajana. Varhaisessa vaiheessa hän kiinnostui myös harmonikkaharrastajien järjestötoiminnasta. Hänelle itselleen läheinen kerho oli erityisesti Tampereen Rautatiehanurit ry.

Marjamäestä tuli Suomen Harmonikkaliiton aktiivijäsen ja puheenjohtaja vuosiksi 1985–95. Hän teki hartiavoimin töitä rahvaanomaisesta maineesta kärsivän soittimen arvostuksen nostamiseksi ja myös taiteellisemman "hanurismin" edistämiseksi.

Sata-Häme Soi -juhlien toiminnanjohtajana Marjamäki teki tunnetuksi sekä tapahtumaa että harmonikkamusiikkia. Juhlien yhteydessä järjestettävistä Kultainen ja Hopeinen Harmonikka -kilpailuista tuli televisioinnin vuoksi koko kansan viihdettä. Kilpailut ovat nostaneet suosioon lukuisia harmonikkataiteilijoita.

Marjamäen ura huipentui hänen 60-vuotispäivänään 1990 uudessa Tampere-talossa järjestettyyn nelituntiseen harmonikkakonserttiin. Tuolloin hänelle myönnettiin valtion täysimääräinen taiteilijaeläke. Tasavallan presidentti palkitsi hänet lehtorin arvonimellä 1982.

Topi Marjamäki jäi leskeksi 2012 toimittuaan pitkään Maila-vaimonsa omaishoitajana. Suurta iloa vaarin elämään toivat jälkeläiset kolmessa polvessa. Vielä viimeisenä kesänäänkin hän nosti haitarin polvelleen ja esiintyi voimiensa mukaan erilaisissa viihdetilaisuuksissa.

Tuomas Marjamäki
Kirjoittaja on Toivo Marjamäen pojanpoika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit