Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Arnold Rüütel äänestäisi Viron uudestaan EU:n jäseneksi: "Yksiselitteisesti – kyllä."

Kansan kääntymistä EU:n kannalle vuonna 2003 pidetään Rüütelin ansiona: "Liittoutumattomana Viro olisi jäänyt harmaalle vyöhykkeelle"

Ihmiset
 
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Viron entinen presidentti Arnold Rüütel. Hän vaikutti myönteisesti äänestystulokseen Viron päättäessä EU:hun liittymisestä vuonna 2003.
HS uutisoi Viron EU-kansanäänestystuloksesta 15. syyskuuta vuonna 2003.
HS uutisoi Viron EU-kansanäänestystuloksesta 15. syyskuuta vuonna 2003.

Kun Virossa järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä 14. syyskuuta 2003, Viro oli selkeästi jakautunut. Yksi jakolinja kulki EU:n puoltajien ja vastustajien välillä.

"Luotin, että kansanäänestyksen tulos olisi myönteinen. Mutta 67 prosentin tuki oli suurenmoinen tulos", muistelee presidentti Arnold Rüütel virka-asunnossaan Kadriorgin puiston reunalla.

Arnold Rüütel
Arnold Rüütel

Rüüteliä pidetään presidenttinä, joka käänsi empivän kansalaismielipiteen äänestyspäiväksi EU:n puolelle. Vastustajatkin pitävät sitä hänen kautensa kiistattomana ansiona.

"EU-epäilijöiden pääargumentti kuului, että kiiruhdamme liitosta liittoon. He eivät ymmärtäneet EU:n perusperiaatteita."

Viro kuuluu historiallisesti ja kulttuurisesti läntiseen Eurooppaan. Maakuntakierroksillaan ja tapaamisissa kansalaisten kanssa Rüütel vetosi erityisesti talouteen ja turvallisuuteen.

"Ellemme olisi liittyneet mihinkään liittoon, olisimme jääneet suurvaltojen harmaalle vyöhykkeelle alueella, jossa Venäjän intressit ovat hyvin vahvat", Rüütel sanoo.

Rüütelin selkeällä kannanotolla oli erityinen painoarvo, sillä hänen kannattajiinsa kuului hallituksen äärimmäisen liberaalin talouslinjan vastustajia. Juuri heidän joukossaan oli myös paljon EU:n epäilijöitä.

Rüütelille EU:hun liittyminen merkitsi jatkoa itsenäistymisprosessille, jonka käännekohta oli vuoden 1988 suvereenisuusjulistus. Hän oli silloin korkeimman neuvoston puheenjohtaja, joka ei taipunut Moskovan painostukseen. Myöhemmin muut neuvostotasavallat seurasivat Viron mallia.

Viron itsenäisyyden palautuksen jälkeen 1991 hallitus oli ottanut selkeän suunnan kohti EU:ta, hakemus oli jätetty jo 1995. Syksyllä 2003 jäsenyys edellytti enää kansan hyväksyntää.

Suuren itälaajenemisen yhteydessä EU:hun kutsuttujen kymmenen valtion joukossa vain Latviassa kansan tuki EU:lle oli äänestyksen alla yhtä vähäistä kuin Virossa.

Nykyään yli 80 prosenttia Viron väestöstä tukee Viron kuulumista EU:hun. "Kielteisiä seurauksia ei ole juuri ollut", Rüütel sanoo.

Ennen EU:n laajenemista Arnold Rüütel oli huolissaan muun muassa maan myynnistä pilkkahintaan epämääräiseen ulkomaalaisomistukseen. Valvontaa lisättiin lainmuutoksilla.

Nykyisin Rüütel vaikuttaa politiikan kulisseissa konservatiivisen kansanpuolueen, Ekren, kunniapuheenjohtajana. Hän kuuluu myös Audlan karjatilan osuuskuntaan kotisaarellaan Saarenmaalla.

Hieman Rüüteliä ihmetyttää, että maataloustuet ovat jääneet Virossa huomattavasti alle EU:n keskitason.

Kansanäänestyksessä virolaiset ilmaisivat tukensa myös euron käyttöön otolle. Sen sijaan nykyisillä poliitikoilla ei ole kansan mandaattia EU:n kehittämiseksi liittovaltioksi, muistuttaa Rüütel.

"Virolaiset ovat valmiita kantamaan oman vastuunsa Euroopasta", Rüütel sanoi HS:n (15. 9. 2013) siteeraamassa puheessa kansanäänestyspäivänä.

Sama lause toistuu nytkin haastattelussa. Jos kansanäänestys järjestettäisiin uudestaan, presidentti Rüütelin vastaus olisi:

"Yksiselitteisesti – kyllä."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit