Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miio Parkkonen putosi neljä vuotta sitten 12 metristä asfalttiin – toukokuussa hän juoksi puolimaratonin

Onnettomuus jätti pysyvät jäljet: "Nykyään tajuan, miten kauhean pienistä jutuista hyvä päivä koostuu"

Ihmiset
 
Miio Parkkonen juoksemisesta: "Kyllä haluan tämän homman oppia"
Miio Parkkonen juoksemisesta: "Kyllä haluan tämän homman oppia"
Miio Parkkonen, 38, putosi kerrostalon katolta asfalttiin, meni säpäleiksi ja kokosi itsensä uudeksi mieheksi. Neljän vuoden kuntoutuksen jälkeen hän pystyi viime toukokuussa juoksemaan puolimaratonin. Ale Lauraéus teki ystävänsä selviytymistarinasta pienen dokumentin. Katso ote dokumentista.

Heinäkuussa 2011 Miio Parkkonen saapuu aamuyöllä kahden ystävättärensä kanssa ravintolaillan jälkeen asunnolle Kemissä. Ystävättären avain on hukassa. Parkkonen keksii ratkaisun. Hän kiipeää palotikkaita pitkin katolle päästäkseen sieltä parvekkeelle ja asuntoon.

Menee hetki, ja kuuluu rämähdys. Kattoränni pettää Parkkosen jalan alla. Hän putoaa 12 metriä katolta asfaltille selälleen. "Ensimmäisinä paikalle saapuvat ensihoitajat huusivat, että 'tämä on kauhakamaa'", Parkkonen, 38, sanoo nyt.

Kolme nopeaa

Kolme huikeinta oppimiskokemusta

1 Nieleminen

"Nielemisellä on iso merkitys siihen, miten kokee itsensä ihmisenä: pystyykö syömään itse. Se on kova juttu, kun laittaa lusikan suuhun ja nielee itse."

2 Vessassa käyminen

"Oli huikeaa uskaltaa käydä itse vessassa pyörätuolilla. Sitä fiilistä on vaikeaa kuvailla. Silloin mietti, että ei tässä ihminen muuta kaipaa, kun pystyy syömään ja käymään vessassa."

3 Käveleminen

"Olen aina ollut kova liikkumaan. Aluksi olin asennoitunut, että jään pyörätuoliin, ja se oli ihan OK. Kun pääsin ensimmäiset askeleet rollaattorilla, mietin, että maailmassa ei ole mitään niin siistiä kuin rollaattori. Olin ihan king of the world. Sen jälkeen kelasin, että kyllä tästäkin päästään vielä eroon."

Kauhakama ikään kuin kaavitaan varovasti asfaltilta, jottei ihminen hajoaisi enempää.

Parkkonen viedään Kemissä sairaalaan, josta hänet kiidätetään Ouluun ja muutaman viikon päästä Töölöön.

Muiden vähäisempien luiden lisäksi niska ja lantio ovat murtuneet. Keuhkot ovat revenneet. Kieli on halvaantunut. Parkkosella on kolme aivoverenvuotoa ja vakava aivovamma. Hän on käytännössä täysin säpäleinä.

Parkkonen pidetään tajuttomana. Hän näkee unia, mutta niihin sekoittuu asioita todellisuudesta ja tietoisuudesta. Koktailia maustavat kipulääkkeet. Aina välillä Parkkonen kuulee – tai näin hän ainakin uskoo – kun lääkärit tai läheiset puhuvat.

"Joskus sanotaan, että tajuttomana olo on sellaista pilvillä kellumista ja juodaan shampanjaa. Pikemminkin sitä voisi verrata uneen, josta herätään hikisenä. Mieti pahinta kipuasi, ja kerro se kymmenellätuhannella."

Silti Parkkonen ei vaihtaisi hetkeäkään. Hän tulee nimittäin palaamaan rajatilasta erilaisena miehenä.

Kun Parkkosta on leikelty, parsittu ja korjailtu, hänen keinotekoista tajuttomuuttaan aletaan purkaa. Mies ei herää, tai niin lääkärit luulevat. Parkkonen nimittäin tiedostaa olevansa hereillä. Lääkärit ja hoitajat pyytävät Parkkosta räpyttämään silmiään, jos hän ymmärtää, mitä hänelle sanotaan.

"Kelasin, että kyllä minä hiffaan, mitä ne meinaa, mutta ei ole hajuakaan, miten niitä silmiä saisi räpyteltyä. Välillä ahdisti, että jos tällaiseen tilaan jää, niin ei hyvä. Oli fiilis, että jos tässä vaan jatkaisi matkaa. Mutta sitten ajattelin, että ei viitsi luovuttaa. Jos se räpyttelystä on kiinni, aion sen kyllä saatana oppia!"

Eräänä päivänä hoitaja huudahtaa yllättäen, että uudestaan! Tee se uudestaan! Parkkonen on räpytellyt silmiään.

Kaisa Rautaheimo HS
Miio Parkkosen ystävä Ale Lauraéus on tehnyt kaveristaan dokumentin nimeltään Miio Parkkosen tarina.
Miio Parkkosen ystävä Ale Lauraéus on tehnyt kaveristaan dokumentin nimeltään Miio Parkkosen tarina.

Silmien räpyttelyn jälkeen Parkkonen opettelee kaiken uudestaan hengittämisestä, nielemisestä ja puhumisesta lähtien. 3,5 kuukauden päästä hän kävelee sairaalasta ulos kävelykepin avulla. Sitten jatkuu kuntoutus. Urheilutaustasta on apua, mutta ei asenteessakaan ole vikaa.

"Mietin, että ensin opin tuon jutun, sitten sen jälkeen opin tuon jutun. Välillä mietin, että ihan sama, pystynkö ikinä puhumaan, jos vaan pääsen ylös sängystä. Se oli vapauttavaa. Sai keskittyä vain ja ainoastaan siihen, että oppii perusjuttuja."

Niin, huippuammattilaisten pitkäaikainen, kallis hoito oli käytännössä ilmaista. Siitä Parkkonen on pohjattoman kiitollinen. Kotona hän opiskelee jo itse asioita. Hän kertoo esimerkiksi Facebookissa, kuinka oppi juuri sitomaan kengännauhat.

Kaupassakäynti on hankalaa: jos haluaa maitoa ja banaaneita, pitää valita toinen, koska molempia ei jaksa kantaa.

Nyt Kampin keskuksen kahvilassa istuu mies, joka nauraa paljon ja sydämellisesti. Puhe vähän kangertelee, mutta mitä siitä.

Kaisa Rautaheimo HS
Miio Parkkonen pystyy jo juoksemaan, mutta onnettomuus jätti ikuiset jälkensä esimerkiksi motoriikkaan.
Miio Parkkonen pystyy jo juoksemaan, mutta onnettomuus jätti ikuiset jälkensä esimerkiksi motoriikkaan.

Toukokuussa Parkkonen juoksi puolimaratonin. Se oli sen verran raskas reissu, että palautuminen on vieläkin käynnissä. Ei eläkkeellä oleva, Vuosaaressa asuva mies muutenkaan ihan sata prosenttisessa kunnossa ole.

Aivot ovat vammautuneet ja aiheuttavat hankaluuksia esimerkiksi motoriikassa ikuisesti. Aamulla ei ikinä tiedä, mitä päivällä jaksaa tehdä, koska väsymys ja päivän kunto vaihtelevat paljon.

Mutta jotain on tainnut mennä myös hyvällä tavalla rikki, tai sitten syy on tajuttomuuden aikaisissa pohdiskeluissa. Kahdentoista metrin jälkeinen Miio on nimittäin vähän kuin Miio 2.0. Parempi versio siitä kaverista, joka kiipesi katolle ja putosi.

"Minulla meni aikoinaan aika lujaakin. En miettinyt oikein mitään, vaan painoin vaan menemään. Nyt ei ole kiire elää. Nykyään tajuan, miten kauhean pienistä jutuista hyvä päivä koostuu. Joskus ajan metrolla kaupunkiin katsomaan ihmisiä ja keksin heille tarinoita. Sitten menen tyytyväisenä kotiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit