Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Ravihevoset vauhdissa radalla

Ihmiset
 
Hannele Rantala
Missä nämä ravihevoset painelevat menemään kovaa vauhtia?
Missä nämä ravihevoset painelevat menemään kovaa vauhtia? Kuva: Hannele Rantala
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on arvata, missä kuva on otettu.

Taas olivat lukijoiden hoksottimet kohdillaan kuva-arvoituksen äärellä. Alkaa tuntua siltä, että tämän palstan seuraajia on vaikea yllättää, ainakaan työmaakuvilla. Vastauksia tuli 195, ja lähes kaikki tiesivät, että viime viikon kuvassa rakennettiin Aikataloa Mikonkadulle Helsingissä. Aikakausiveikkauksetkin olivat tarkkoja. Kuva oli julkaistu HS:ssä 22. tammikuuta 1960. Aikatalo valmistui seuraavana vuonna.

Talo sai nimensä kello- ja kultaliike Aikalalta, jolla oli myymälä puretussa puutalossa, muistelee Risto Larjavaara.

"Arkkitehti Eliel Muoniovaaran suunnitteleman liiketalon rakennutti kauppaneuvos Olga Aikala, joka oli muuten Suomen kolmas naispuolinen kauppaneuvos sekä myös ensimmäisiä naiskelloseppiä maassamme", kertoo Kalevi Saanilahti.

Hellevi Putkosen perhe kävi Aikatalossa hammaslääkärissä.

"Pelkäsin hammaslääkärissä käyntiä hirvittävästi, mutta lääkärimme Johannes Sarvi oli moderni lääkäri ja soitteli minulle musiikkia toimenpiteiden aikana. Rauhoitti ihmeesti 12-vuotiasta!"

Somistajaksi valmistunut Seppo Holopainen muistaa Aikatalon paikalla sijainneen puutalon, sillä hän työskenteli muotiliikkeessä, jonka yksi myymälä sijaitsi siinä. "Muistan kun -57 olin valmistamassa myymälän loppuunmyyntiä ja "töppäsin" sapluunan kanssa loppuunmyyntitekstiä näyteikkunaan. Siihen aikaan ei vielä tunnettu teippiä eikä teippikirjaimia, teksti leikattiin auki voimapaperille sapluunaksi ja kiinnitettiin esim. ikkunaan ja sitten tasakärkisellä pensselillä "töpättiin" väri sapluunan aukkopaikkoihin."

Osmo Lindholm muistelee käyneensä kyselemässä tarroja Aikatalossa sijainneesta British Petroleumin toimistosta.

"Liimailimme tarroja sinne tänne. Tarrat eivät olleet pääasia vaan se, että pääsi ajelemaan pikahissillä, joita ei silloin ollut meillä pikkupojilla Helsingissä montaakaan kappaletta käytettävissä", kertoo Lindholm.

"Mielenkiintoinen ajan kuva on se, että kuvassa on avolavaisia kuorma-autoja varmaan puolenkymmentä, varmaankin jakelutöissä. Autoluokka, joka on kadonnut maailmasta, Suomesta ainakin, ihan kokonaan", huomioi Pekka Taka.

Raimo Pallonen muistaa parhaiten risteyksessä seisoneen puhelinkopin.

"Unohdin lompakkoni puhelimen päälle, ja kun puolen tunnin kuluttua tulin hakemaan sitä, oli lompakko vielä tallella."

Aikatalo on tullut monelle tutuksi elokuvateatteri Bristolista, joka oli valmistuessaan hieno ja moderni. Markku Syrjänen näki siellä esimerkiksi Kleopatran ja Outi Grönberg muun muassa Ben Hurin ja Sound of musicin.

Mikonkatu on kautta aikojen ollut ns. elokuvakatu, kertoo Mika Myllynen. "Mikonkatu 5:ssä aloitti Suomen ensimmäinen kiinteä elokuvateatteri Kinomatograph International 27. joulukuuta 1901", hän kertoo.

Myllynen luettelee tukun muitakin kadulla sijainneita elokuvateattereita, mutta parhaiten se muistetaan Bristolista. "Bristol oli hittielokuvien esityspaikka, Suomen hienoimpia. 1998 peruskorjauksen jälkeen penkkejä oli muutettu niin, että ne rikkoivat selän. Oli aina otettava kipulääkettä, kun kävi Bristolissa", hän kertoo.

"Bristolissa meni aina hienoja laajakangaselokuvia, ja jonot lippuluukuille olivat tosi pitkiä. Aikatalon kahvila toisessa kerroksessa oli tosi trendikäs tapaamispaikka. Hieno paikka vieläkin, vaikka uudistusremontti aikanaan muutti entisen tunnelman", sanoo Kari Sysimiilu.

Tennispalatsin avauduttua alkoi Bristolin alamäki, ja se joutui lopettamaan 2010.

"Viimeisenä näytöksenä oli Ben-Hur, sama elokuva, jolla Bristol oli aikoinaan 1961 aloittanutkin. Oli haikea olo jättää hyvästit vanhalle salille, varsinkin parvekkeen ekan rivin paikalle 18, joka oli koko teatterin paras. Olin monta kertaa jonottanut ekana lippuja Bristolissa, että pääsen katsomaan leffan parhaalta paikalta", Myllynen kertoo.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Tarja Kesä-Heinon. Hän saa palkinnoksi Martti Linnan kirjan Kaksi hautaa saarella (Karisto).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on ravihevosia radalla. Missä hevoset ravaavat? Onko paikka sinulle tuttu? Miltä siellä näyttää nykyään? Arvaatko, millä vuosikymmenellä kuva on otettu?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 17. syyskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Lehtikuva
Viime viikon kuvassa rakennettiin Aikataloa Helsinkiin 1960.
Viime viikon kuvassa rakennettiin Aikataloa Helsinkiin 1960.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit