Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanataidekoulun perustanut Outi-Maria Takkinen: "Helsinki on takapajula lasten ja nuorten sanataiteen opetuksessa"

Lapsena kuullut huonot iltasadut synnyttivät kipinän: "Tunnen, että teen työtä yhteiskunnan joutomaalla, jossa muut eivät toimi, vaikka kysyntää on"

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Markus Jokela HS
"Helsinki on takapajula lasten ja nuorten sanataiteen opetuksessa", sanoo sanataidekoulun perustanut Outi-Maria Takkinen.
"Helsinki on takapajula lasten ja nuorten sanataiteen opetuksessa", sanoo sanataidekoulun perustanut Outi-Maria Takkinen. Kuva: Markus Jokela HS

Kun Outi-Maria Takkinen, 40, oli rovaniemeläinen pikkutyttö, isä ja äiti lukivat hänelle iltasatuja Suositussadut-listan kirjoista. Sadut olivat hänestä ahdistavan huonoja.

Elettiin 1970-lukua, jolloin pelottavina pidetyt Grimmin sadut olivat pannassa. Lapsille haluttiin kertoa siloiteltuja tarinoita, jotka päättyivät aina hyvin, hän kertoo.

Kolme nopeaa

Parhaat iltasadut

1. Astrid Lindgrenin kirjat.

"Kulkevat sukupolvelta toiselle. Minulle niitä luki ämmi, isoäitini, joka ei koskaan sanonut ei, vaan jatkoi lukemista vielä yhden luvun verran. Äitini oli Heinolan reumasairaalassa ja asuin sen aikaa isovanhempieni luona Kemissä. Kiitos ämmi, teit minusta kirjojen ystävän!

 

2. Katri Kirkkopellon Muusan ja Maestron taideseikkailu.

"Luimme sitä kummipoikani Leonardon kanssa ennen päiväunia, kun hän oli pieni. Kerran, kun kirja jäi kotiin, kerroin tarinan ulkomuistista. Kommentoimme kirjan kuvia, kuten meillä oli tapana.

 

3. Kapu Karvakorva – koira, jota kukaan ei määräillyt -kirja.

"On riemastuttavaa kuulla, mikä Tammen kultaisista kirjoista keneenkin kolahti lapsena."

"Tajusin myöhemmin, että Suositussadut olivat sensuroituja tarinoita. Aina kun niissä jännitys alkoi rakentua, kerronta katkesi. Saman tien hypättiin onnelliseen loppuun."

Pahinta oli, kun joutui itse kuvittelemaan, mitä pahaa tapahtui siinä välissä, Takkinen sanoo. "Jos olisi kerrottu kuolemat ja suolenpätkät, niitä ei olisi tarvinnut ajatella."

Takkinen oli noin nelivuotias, kun hän alkoi sepittää iltasatuja itse. Ne kertoivat hänen lelunallensa Kilinallen seikkailuista. Isä kuunteli tarinan ja kertoi sen heti perään tyttärelle iltasaduksi.

Suosituslistan satukirjat laitettiin sen jälkeen syrjään.

"Onneksi minulla oli lasta kuuntelevat vanhemmat."

Kokemus sytytti kipinän kieleen ja tunteen siitä, että itsekin voi tehdä. Takkisesta tuli äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja sanataiteen opetuksen pioneeri.

Opiskeluaikanaan Oulussa Takkinen perusti toisen opiskelijan, Tuutikki Tolosen kanssa koululaisten sanataideryhmän Lorkan. Se toimi koululla, joka oli saman bussilinjan toisessa päässä kuin yliopisto.

"Bussimatkalla muutuimme sanataiteen ohjaajiksi. Ammensimme siitä, mitä olimme kuulleet luennoilla."

Naiset vetivät Lorkkaa viisi vuotta. He saivat työstä lastenkulttuurin valtionpalkinnon 2001. Opintojen loppuvaiheessa Takkinen ja Tolonen perustivat Ouluun myös Valveen sanataidekoulun. Se toimii edelleen.

Takkinen ja Tolonen asuvat nyt Helsingissä.

"Ajattelimme, että meidän pitää olla täällä vuonna 2000, kun Helsinki on Euroopan kulttuuripääkaupunki."

Tolosesta tuli lastenkirjailija. Takkinen jatkoi sanataiteen saralla. Hän on opettanut aihetta muun muassa Annantalon taidekeskuksessa, Nuoren Voiman Liiton ryhmissä ja Kallion lukiossa. Lisäksi hän on perustanut 0–6-vuotiaiden sanataidetta ja lastenkulttuuria edistävän Vattumadon talo -yhdistyksen ja vauvaperheiden runoleikkejä ohjaavan Runokylpylän.

Nyt hän kokoaa ensimmäistä Helsingin sanataidekoulun ryhmää. Hän perusti koulun 2013 kahden entisen sanataideoppilaansa, Taika Martikaisen ja Tuure-Eerik Niemen kanssa. Ryhmään hän toivoo mukaan 9–12-vuotiaita lapsia. Se alkaa kokoontua Bokvillan-asukastalossa Arabianrannassa tänä syksynä.

Sanataidekoulu toimii toistaiseksi vetäjiensä harrastuspohjalta: kukaan ei saa siitä palkkaa.

"Helsinki on takapajula lasten ja nuorten sanataiteen opetuksessa. Tämä on museoiden, teattereiden ja konserttien kaupunki, jossa sanataide on vasta lähtenyt kehittymään."

Helsinkiläisistä lapsista sanataiteen opetusta saa vain prosentti, hän huomauttaa.

"Tunnen, että teen työtä yhteiskunnan joutomaalla, marginaalissa, jossa muut eivät toimi, vaikka kysyntää on. Rahavirrat eivät sinne yllä. Toisaalta pääsemme siellä luomaan Helsinkiin uutta lasten ja nuorten kulttuuria."

Sanataide on kirjoitettua, puhuttua, kuunneltua ja luettua äidinkieltä, alan pioneeri sanoo. Se on harrastus, joka syventää ja täydentää koulun äidinkielen opetusta. Sanataide kattaa kaiken, mihin kieli taipuu, Takkinen sanoo. Se voi sisältää vaikka koodausta. "Peleistä kiinnostunut voi rakentaa kokonaan oman pelin. Hän voi keksiä tarinan, miettiä hyvät hahmot ja koodata pelin. Jokainen sukupolvi tuo sanataiteeseen oman sisältönsä. Se ei ole 1800-luvulla kehitetty paketti, joka siirretään lapsille muuttumattomana."

Ensimmäisenä syksynä ryhmän kanssa aiotaan tehdä joululehti. "Olen itse kiinnostunut roboteista ja videoblogeista."

Sanataidekoulussa tärkeintä on, että lapsilla on kivaa tekemistä, kavereita ja toivottavasti kiva ohjaaja, Takkinen sanoo. Samalla karttuu taitoja, joita tarvitaan monessa ammatissa.

Kerhoissa oppii myös tekemään itse, ei vain seuraamaan, mitä muut tekevät. Sen Takkinen oppi itse lapsena iltasaduista ja teatterista. Äiti vei häntä lastennäytöksiin. Niiden alkua odotellessa aika kävi pitkäksi. Niinpä äiti kertoi, että silloin yleisö saa esittää omia esityksiä.

"Luulin, että teatterissa on aina ensin open stage ja sitten näytelmä. Aloin tehdä lämpiöön omia esityksiä. Kukaan ei vähätellyt, mitä tein, vaikka olin lapsi."

"Se oli mahtavaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit