Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lordi Nelsonin silmien edessä ei sovi tanssia paljaspovisena

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lontoo 15. 9. Hels. San. kirjeenvaihtajalta (Olli Kivinen)

Sierra Leonen tanssiryhmä aiheuttaa kohua Lontoossa

Battle of Britannista eli ilmataistelusta Englannista vuonna 1940 on kulunut 25 vuotta, mutta muistotilaisuudet ovat jääneet toisen BB-sodan varjoon – Battle of Bossoms eli povitaistelu on raivonnut lehdistössä ja kapakoissa jo toista viikkoa.

Kaikki alkoi viattomasti ja kyseessä oli suuri kulttuurijuhla, Brittiläisen kansainyhteisön kulttuurifestivaalit, joihin kutsuttiin eri maiden edustajia esittelemään tanssejaan, laulujaan, veistoksiaan ja muita saavutuksiaan. Juhlavat avajaiset suunniteltiin Nelsonin patsaan juurelle puluistaan ja perinteistään kuululle Trafalgar aukiolle.

Kansainyhteisöön kuuluu monia ja monenlaisia maita, se tiedettiin jo etukäteen, ja kansallispuvuista arveltiin tietenkin saatavan erinomaista loistoa juhlallisuuksiin. Järjestäjät ja katselijat hekumoivat värikylläisyydessä viikkokausia, mutta sisäministeriön virkakoneisto ei ole juhlamielinen: Sierra Leonen tanssiryhmällä todettiin olevan yleiselle moraalille hyvin turmiolliset ja muutenkin tuhmat länsimaisia muotivirtauksia muutaman tuhat vuotta edellä olevat yläosattomat asusteet.

Povien paljastaminen Nelsonin silmien edessä kiellettiin tylysti, eikä muutosta kuulunut: Sierra Leonen tanssiryhmä on liian tuhma aukiolla tanssimaan ja sillä hyvä. Kansainyhteisöministeri punehtui, muttei voinut asialle mitään, Sierra Leonen naisedustajat kieltäytyivät verhoamasta sulojaan englantilaisiin kulttuurihepeniin, pilapiirtäjät nostivat kuukausipalkkaansa ja lehdistö piti muutenkin hauskaa: kutsua nyt herkkätunteisesta kansainyhteisömaasta tanssiryhmä nimenomaan kansallispuvuissa ja kieltää sitten sen esiintyminen liian rivona.

Syvällisemmät tarkkailijapiirit vinoilivat englantilaisesta kaksoismoraalista: samat yläosattomat esiintyjät saavat esitellä tanssejaan ja muutakin televisiossa ja Royal Albert Hallissa. Köyhä kansa ei siis saa katsoa taidetta ja sen sivunäkymiä kadulla, mutta televisionomistajien luokka voi herkutella kansantanssilla oman olohuoneensa nurkassa tai Royal Albert Hallissa – englantilaisen klassillisen musiikin pyhäkössä. Sitkeillä neuvotteluilla saatiin Sierra Leonen tanssijattaret pukeutumaan ja tanssimaan, mutta mikään ei enää pelastanut siltä tosiseikalta, että juhlamieliseksi yhteishengen ja tasa-arvoisuuden ylistyskaudeksi suunniteltu moniviikkoinen taidejuhla alkoi huvittavissa merkeissä. Syy oli luonnollisesti ilkeiden lehtimiesten, jotka uhrasivat povisodalle huomattavasti enemmän palstatilaa kuin Yehudi Menuhinin viulunsoitolle.

HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit