Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruskoulusta vain kymppejä saanut Viktor Paulinen, 17, teki opaskirjan täydellisiin koevastauksiin

Kuutta vierasta kieltä puhuva karateka juhli viimeisintä SM-kultaansa tekemällä läksyjä hotellihuoneessa

Ihmiset
 
Rio Gandara HS
Suomen lisäksi kuutta kieltä puhuva lukiolainen Viktor Paulinen, 17, ei ole ikinä pinnannut läksyistä. Niihin kuluu aikaa päivässä 2–8 tuntia.
Suomen lisäksi kuutta kieltä puhuva lukiolainen Viktor Paulinen, 17, ei ole ikinä pinnannut läksyistä. Niihin kuluu aikaa päivässä 2–8 tuntia. Kuva: Rio Gandara HS

Tapa, jolla Viktor Paulinen juhli viimeisintä karaten SM-kultaansa, kuvastaa häntä aika hyvin. Hän ei korkannut poikien kanssa salaa kaljapulloa ja mennyt mitali kaulassa puistoon tyttöjen perään. Hän meni hotellihuoneeseensa tekemään läksyjä.

"Palkintokorokkeella juhlitaan mitalia. Sitten kun lähdetään tatamilta, ollaan normaalissa asetelmassa", 8-kertainen karaten Suomen mestari tuumii.

Kolme nopeaa

Viktor Paulisen vinkit opiskeluun

1. Aikataulut kuntoon "Käytän itse viikkomuistiota, johon merkkaan kotitehtävät, menot ja tapahtumat. Siitä näkee, mihin pitää milloinkin käyttää aikaa."
2. Järjestelmällisyys
"Pidän kaikkia vihkoja kansiossa, joten ne pysyvät siellä siistinä ja tallessa. Jos paperit ovat hui hai, niin se häiritsee keskittymistä."
3. Vastaa perusteellisesti
"Hyvä koevastaus on perusteellinen, siinä on kaikki mitä on opetettu kirjoissa ja muistinpanoissa. Omiaan ei pidä lisäillä, koska jos poikkeaa opettajan ajatusmaailmasta, niin opettaja voi sakottaa siitä."

Normaali asetelma tarkoittaa hänelle tiukkaa opiskelua. Paulinen on nimittäin haka paitsi karatessa myös koulussa. Hän sai peruskoulusta kaikista kokeista vain kymppejä, ja sama tahti jatkuu Helsingin Ressun lukiossa. Yksi kauneusvirhe tilastoista tosin löytyy.

"Sain kerran 9+, taisi olla tähtitieteen koe. Otin rennosti ja kysyin opettajalta, mikä meni pieleen, jotta voisin oppia täydelliseksi."

Paulinen löytää menestykseensä yksinkertaisen syyn: hän ei ole ikinä pinnannut läksyistä. Niihin kuluu aikaa kahdesta kahdeksaan tuntia päivässä.

"Esimerkiksi metromatkan voi käyttää lukemiseen, ja välitunnilla voi lukaista sanoja sanakokeisiin. Yritän käyttää ajan hyödyksi", Paulinen sanoo ja myöntää, että tahti on välillä rankka. "Mutta se maksaa itsensä takaisin."

Paulisella on tulevaisuuden haaveet selvillä, mutta niistä hän ei vielä pukahda. Yksi virstanpylväs on kuitenkin jo saavutettu, nimittäin oma kirja. Häneltä ilmestyi vastikään kirja nimeltä 10+. Mallivastauksia peruskoulun koetehtäviin (Nemo).

Opuksesta löytyy vinkkejä, koevastauksia ja ainekirjoituksia, joista voi nähdä, miten täydellinen koevastaus rakentuu. Idea kirjaan tuli pojan äidiltä, Pietarista kotoisin olevalta Olga Pauliselta.

"Äiti sanoi, että kun on saavuttanut jotain hyvää, niin se pitää jakaa myös muille."

Haastatteluun mukaan tullut äiti kertoo, että poika oppi lukemaan kahdella kielellä kolmevuotiaana ja kirjoittamaan neljävuotiaana. Ihan itsestään.

"Näytin Viktorille auton logoja, ja logoissa oli myös merkin nimi. Jotenkin hän vaan siitä oppi. Hoksottimet toimivat."

Satukirjatkin poika muisti ulkoa heti ensi lukemisen jälkeen. Nykyään – jos olisi aikaa – Viktor Paulinen haluaisi lukea venäläisiä ja suomalaisia klassikkoja, kuten Täällä Pohjan tähden alla.

Mutta aikaa ei ole, sillä opiskelun lisäksi hän treenaa tunnin pari päivässä karatea tai pelaa jalkapalloa kavereiden kanssa. Läksyt vievät leijonanosan ajasta – ja niitä läksyjä voisikin hänen mielestään vähentää.

"Silloin elämässä jäisi aikaa tärkeämmille asioille, kuten henkiselle kehittymiselle ja luovuudelle. Voisi miettiä sitä, keitä me oikeasti olemme ja mitä varten olemme syntyneet. Ihmiset miettivät nykyään liikaa materiaalisia asioita."

Paulinen ja hänen äitinsä eivät liioin materiasta perusta. Heidän kahden hengen kodissaan ei ole televisiota, älypuhelimia tai X-boxia. "Aikaa pitää hyödyntää eikä tuhlata", poika huomauttaa.

Kodissa ei ole myöskään lihaa tai kahvia. Eräillä synttäreillä maisteltiin silmät sidottuina eksoottisia ruokia ja arvattiin, mistä oli kyse. Pöydällä oli esimerkiksi siitepölyrakeita ja merilevää. Lopuksi tarjolla oli esimerkiksi vesimelonia, taateleita ja viiden kilon hunajakenno. Pauliset halusivat näyttää, että juhlia voi ilman lisäaineita, karkkia ja sokeria. Vieraat ainakin tykkäsivät, he kertovat.

"Pidimme yhdessä hauskaa muutenkin kuin vain syömällä."

Paulinen kuuluu harvenevaan joukkoon, sillä nykyään tytöt valtaavat huippulukiot (HS 31. 8. 2015). Poikia oli vain noin kolmannes tänä syksynä isojen kaupunkien ykköslukioihin valituista.

Harvinainen Paulinen on myös siinä mielessä, että aika harvoin 17-vuotias poika juhlii hunajalla, pohtii elämän tarkoitusta, pitää politiikasta ja meditoi fiilispohjalta. Kirsikkana kakun päällä Paulinen puhuu venäjää, englantia, saksaa, ruotsia, kiinaa ja ranskaa.

Miten nuorimies rentoutuu?

"Urheilemalla, ja kotona on aina tosi rentoa. En juuri jännity, koska minulla ei ole paineita. Voin olla kotona oma itseni ja saan positiivista kannustusta."

Esiin on toki nostettava vielä yksi kysymys: entä tytöt?

Ei, ei sellaisiakaan. Tyttöystävä häiritsisi opiskelua ja urheilua, Paulinen naurahtaa. Tarjokkaita kyllä riittäisi, sillä fiksu esikoiskirjailija on herättänyt myös tyttöjen huomiota.

Tässä vaiheessa keskustelua Olga-äiti puuttuu peliin ja huomauttaa, että tytöille riittää aikaa myöhemmin. Nyt on aika rakentaa omaa tulevaisuutta.

Viktor Paulisen kirjassa on vinkkejä, koevastauksia ja ainekirjoituksia, joista voi nähdä, miten täydellinen koevastaus rakentuu.
Viktor Paulisen kirjassa on vinkkejä, koevastauksia ja ainekirjoituksia, joista voi nähdä, miten täydellinen koevastaus rakentuu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit