Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori oli edelläkävijä jo 1970-luvulla

Tatu Vanhanen 1929–2015

Ihmiset
 
J.P. Roos Pertti Töttö
Tatu Vanhanen
Tatu Vanhanen

Professori Tatu Vanhanen kuoli vaikeaan sairauteen 86-vuotiaana 22. elokuuta. Hän oli syntynyt 17. huhtikuuta 1929 Vuoksenrannassa, Karjalassa.

Vanhanen opiskeli Alkio-opistossa sekä Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa, jossa suoritti lehdistötutkinnon. 1950- ja 1960-luvuilla hän työskenteli toimittajana mm. Keskisuomalaisessa sekä Maalaisliiton tiedotus- ja tutkimusosaston päällikkönä. Akateemisen virkauransa hän teki valtio-opin apulaisprofessorina Jyväskylässä 1969–1972 ja Tampereella 1974–1992. Eläkkeelle jäätyään hän esiintyi vaatimattomasti Helsingin yliopiston dosenttina.

Jo 1970-luvun Tampereella Vanhanen oli tietyllä tavalla edelläkävijä. Kun radikaalien opiskelijoiden kunnioittamat professorit julkaisivat suomeksi eivätkä tehneet juuri tutkimusyhteistyötä maan rajojen yli, oli apulaisprofessoriksi tuomitulla Vanhasella yhteyksiä maailmalle ja hän julkaisi kirjoja englanniksi arvostetuilla kustantajilla.

Jos silloin olisi käytetty nykyisiä "impaktipisteitä", olisivat Vanhasen demokratisoitumisen edellytyksiä koskeneet tutkimukset olleet yliopistolle kultakimpaleita. Hänen käsityksensä demokratiasta ei sekään oikein innostanut sen ajan opiskelijoita.

Kotimaisesta vastaanotosta piittaamatta Vanhanen jatkoi vertailevia tutkimuksiaan julkaisten aiheesta vielä 2000-luvulla kolme kirjaa ulkomailla. Erityisesti Intia ja sen kehitys oli hänen sydäntään lähellä.

Vanhanen luovutti Yhteiskuntatieteelliselle tietoarkistolle keräämänsä aikasarja-aineiston, johon on laskettu hänen kehittämänsä demokratia-indeksin arvoja maailman maista pisimmillään parin vuosisadan ajalta.

Vanhasen toinen tutkimusaihe, evoluutioteorian soveltaminen yhteiskuntatieteisiin, oli vielä vaikeampi pala kotimaisen yliopistomaailman niellä.

Eläkkeellä ollessaan Vanhanen julkaisi aihepiiristä kaikkiaan kuusi täysimittaista kirjaa englanniksi joko yksin tai yhdessä Richard Lynnin kanssa ja lisäksi kolme popularisoivaa teosta suomeksi.

Erityisesti hänen löytönsä, että väestön keskimääräistä testiälykkyyttä kuvaava luku selittää tilastollisesti maiden taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen eroja, herätti suoranaista halveksuntaa ja poiki aiheettoman ilmiannon kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Vanhasen geneettinen selitys tälle yhteydelle ei välttämättä kestä kritiikkiä, mutta vaihtoehtoisia selityksiä ei liiemmälti ole tarjottu.

Hänen etnistä nepotismia käsittelevä kirjansa voisi olla nyt ajankohtaista luettavaa myös hänen kriitikoilleen.

Vanhanen julkaisi vuonna 2001 yhdessä Yrjö Ahmavaaran kanssa kirjan Geenien tulo yhteiskuntatieteisiin, jossa ennakoitiin evoluutioteorialle nousevaa asemaa yhteiskuntatieteissä. Vanhasen kanssa samana vuonna syntynyt Ahmavaara kuoli vain kaksi viikkoa ennen Vanhasta.

Kirja jäi Ahmavaaran viimeiseksi, kun taas Vanhaselle se merkitsi uuden hedelmällisen tutkimussuuntauksen avausta. Osittain hänen ansiostaan on Suomessakin nykyään kasvava joukko tutkijoita, jotka soveltavat evoluutioteoriaa, ja evoluutiopsykologia on otettu joidenkin yliopistojen opetusohjelmaan.

Vanhasen kansainvälinen jälkimaine on vielä avoin, mutta ainakin niiden, joiden mielestä Suomen Pisa-tuloksilla on suuri merkitys, kannattaa muistaa, että Pisa-pisteet ja ÄO-keskiarvot näyttävät mittaavan lähes samaa asiaa, toisistaan riippumatta.

Tatu Vanhanen oli ihmisenä monipuolisesti kiinnostunut kulttuurista ja historiasta. Hän harrasti kuvataiteita ja järjesti juuri ennen kuolemaansa taidenäyttelyn Nurmijärvellä, jossa oli esillä hänen veistoksiaan.

J.P. Roos
Pertti Töttö
Kirjoittajat ovat
Tatu Vanhasen kollegoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit