Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhempien vastuu ja joukon mahti vastakkain

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat

Huolestuneen äidin lausahdus: olemme voimattomia lössin mahdin edessä, on ihmetyttänyt monia nuorten parissa työskenteleviä henkilöitä. Kuka sitten voi jotakin lapselle, johon edes vanhempien valta ei ylety. Joukon voima voi olla kyllä suuri, mutta eikö vanhempien vallan pitäisi olla kuitenkin vielä suurempi. Mutta jos vanhemmilla ei ole ollut aikaa lapselle hänen ollessaan pieni, niin ymmärtää kyllä, kuinka vaikeaa voi olla otteen saaminen sitten, kun havaitaan mihin lapsi on joutumassa. – 

Kotien ohella on lapsen kehitykselle luonnollisesti ratkaiseva koulu, jonka antamaa valistusta ei voi väheksyä. Koulujen mahdollisuudet tuntuvat olevan kuitenkin vähäiset siihen verrattuna, mitä vanhemmat voisivat saada aikaan. Onhan kouluissa suoritettu raittiusvalistustakin kymmeniä vuosia, mutta onko sillä ollut mitään merkitystä, ei sitä ainakaan voi missään havaita. Yhtenä syynä tähän on kyllä varmasti myös se, että yleensä raittiusopetus kouluissa tapahtuu sellaisessa muodossa, että se voi herättää lapsissa aivan vääriä tunteita asiaa kohtaan ehkäpä kokeilunhaluakin.

Kouluihin on kuitenkin tulossa kokonaan uusi oppiaine, kansalaisaine, joka tulee joskus pakolliseksi kaikkiin kouluihin ja jonka yhteydessä pyritään antamaan valistustyötä asiallisesti mm. huumausaineiden vaarallisuudesta. Asiallinen asioitten selvittäminen onkin varmasti kaikkein tehokkain keino saada myös nuoret ymmärtämään esim. huumausaineiden nauttimisessa piilevä vaara. Vie kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin suunnitelma on toteutettu. Sitä ennen täytyy valistustyö hoitaa terveysopin opetuksen yhteydessä, vaikka se onkin havaittu täysin takapajuiseksi ja riittämättömäksi.

HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit