Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikko panosti myös elokuvakasvatukseen

Mikael Fränti 1944–2015

Ihmiset
 
Antti Alanen
Mikael Fränti
Mikael Fränti

Elokuvakulttuurin monipuolinen vaikuttaja, toimittaja Mikael Fränti löydettiin kuolleena kotoaan Helsingissä 15. syyskuuta. Hän oli 70-vuotias, syntynyt Kajaanissa 7. marraskuuta 1944.

Fränti käynnisti elokuvatoimintaa jo lukiolaisena 1950-luvulla. Kajaaniin perustettiin elokuvakerho Kate-Kino ja Méliès-elokuvalehti, molemmat maineikkaita Suomen elokuvakulttuurin historiassa. Niiden aktiiveihin kuuluivat myös Tapio Nevalainen, Tapio Suominen ja Sakari Toiviainen.

Fräntin elokuvakriitikon ura alkoi vuonna 1961 Kajaanissa. Reserviupseerikoulun jälkeen se jatkui Helsingissä Ylioppilaslehdessä, Uudessa Suomessa ja Suomen Sosialidemokraatissa (1967–1979).

Elettiin elokuvakerhojen kulta-aikaa, joka jatkui 1980-luvulle, kotitallenteiden läpimurtoon asti. Fränti oli aktiivinen Suomen elokuvakerhojen liitossa (SEKL) ja 1972–1976 sen toiminnanjohtaja. Kerhojen merkitys elokuvatarjonnan monipuolistajana oli valtava.

Fränti oli suomalaisen elokuvakasvatuksen tienraivaajia. Seklin kerhot eivät vain esittäneet elokuvia vaan taustoittivat niitä esittelyillä, julkaisuilla ja seminaareilla. Fränti panosti niihin uutterasti.

Vuosina 1977–1979 Fränti oli Jämsänkoskella Keski-Suomen läänintaiteilijana. Siellä hän perusti Suomen ensimmäisen kunnallisen elokuvateatterin Otavan.

Kesällä 1979 Fränti alkoi kirjoittaa Helsingin Sanomiin, jossa hän ahkeroi, kunnes jäi eläkkeelle vuonna 2006.

Maratonkatsoja Fränti laski vuonna 2003 nähneensä 20 000 elokuvaa; monesta hän oli kirjoittanutkin. Neljänä päivänä viikossa Fränti istui Pasilassa tv-yhtiöiden pimeissä kasettihuoneissa.

Tähtien antamisesta Fränti ei pitänyt, mutta siihen oli pakko suostua. Tahti oli 15 elokuvaa viikossa uran loppuun saakka.

Fräntin suosikkeja olivat amerikkalainen rikos- ja lännenelokuva sekä itäeurooppalainen elokuva. Ohjaajalemmikkejä olivat Hitchcock, Ray, Welles, Lang, Ozu, Bergman, Forman, Wajda, Truffaut ja Scorsese.

Suomalaisen elokuvan nousu ilahdutti Fräntiä, mutta 1960-luvun vihaisesta nuoresta miehestä ei tullut leppoisaa vanhusta. Fränti otti raskaasti kulttuuritoimitusten tilan vähenemisen ja paineen pätkäjuttuihin. Hän kaipasi syvyyttä ja perspektiiviä.

Sisäisestä pakosta syntynyt romaani Katso minuun päin, enkeli (1984) oli täynnä kulttuuriviitteitä, joihin kuuluu kohtaaminen James Joycen kanssa.

Mikael Fränti kirjoitti elämänsä loppuun asti Kino ja tv -nimistä blogia, jossa oli aina tilaa hänen rakkaimmille elokuvilleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit