Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjallisuudentutkija kiinnostui tarinoiden vaikutuksesta kaupunkisuunnitteluun – Helsingin Jätkäsaari on siitä hyvä esimerkki

Belgialainen Lieven Ameel haastaa humanistisen tutkimuksen rajoja

Ihmiset
 
Sirpa Räihä / HS
"Tarinat vaikuttavat siihen, miten ihmiset mieltävät alueita ja miten asunnot ja palvelut rakentuvat", Lieven Ameel kertoo.
"Tarinat vaikuttavat siihen, miten ihmiset mieltävät alueita ja miten asunnot ja palvelut rakentuvat", Lieven Ameel kertoo. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Lauttasaaren Myllykallion lintutorni on belgialaisen Lieven Ameelin lempipaikka Helsingissä. Häntä kiehtoo paikassa luonnon rauha sekä jylhien merimaisemien ja kaupunkinäkymän yhdistelmä. Lauttasaaressa asuvalle 36-vuotiaalle Ameelille Helsinki on sekä kotikaupunki että tutkimustyön kohde.

Ameel saapui Suomeen 1990-luvun lopussa vaihto-oppilaana, tutustui kieleen ja suomalaiseen kirjallisuuteen.

Kolme nopeaa

Kolme erilaista Helsinki-romaania

1. Antti Tuomainen: Parantaja (2010)

"Kansainvälinen menestys, ilmastofiktio, jossa lähitulevaisuuden Helsingissä tulvii, Pasilan torni palaa ja kaikki suunnitteluviraston visiot ovat romahtamassa. En suosittele heikkohermoisille, sillä Helsinki on hyvin tunnistettava ja skenaario melko kauhistuttava."

2. Maila Talvio: Niniven lapset (1915)

"Kirjassa ei mainita Helsinkiä nimellä, mutta se on tunnistettava. Grynderit haaveilevat kaupunkiin Guggenheimin tapaista torniprojektia, joka on ylpeyden ja ahneuden symboli. Teos on 100 vuotta vanha, mutta jännän ajankohtainen."

3. Henrika Ringbom: Martina Dagers längtan / Maarit Sarasteen kaipuu (1998 / 1999).

"Romaanissa on joki Mannerheimintien paikalle. Kuvaa kiehtovalla tavalla, miten kirjallisuuden keinoin voi kuvata vaihtoehtoisia visioita ja vaihtoehtoista kaupunkia."

Nyt 15 vuotta myöhemmin hän on kirjoittanut väitöskirjan, jonka aiheena on Helsinki suomalaisessa kaunokirjallisuudessa sekä toiminut tutkijana Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineessa.

Ameel ei tunnu pelkäävän haasteita eikä rikkoa rajoja. Äidinkielenään muuta kuin suomea puhuvia suomalaisen kirjallisuuden tutkijoita ei ole monta. Lisäksi hän haastaa kirjallisuudentutkimuksen rajoja.

Väitöskirjansa jälkeen Ameel on siirtynyt entistä enemmän poikkitieteellisempiin suuntiin. Viime aikoina hän on yhdistänyt kertomuksen tutkimusta kaupunkitutkimukseen.

Ameel uskoo, että kirjallisuudentutkijoilla ja muillakin humanisteilla on annettavaa esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun huomattavasti enemmän kuin on perinteisesti ajateltu.

Kaupunkisuunnittelijat käyttävät nykyisin tietoisesti tarinoita kaavoituksen apuna. Siksi Ameelin mielestä on tärkeää, että olisi parempi ymmärrys siitä, miten tarinoita käytetään apuna strategisissa visioissa tai vaikkapa osallistavassa suunnittelussa.

"Kertomus voi olla poliitikon puheessa, mediassa, brändissä tai laillisessa dokumentissa, kuten osayleiskaavassa. Viimeisessä tapauksessa kertomus ohjaa pitkälti, millaisia kortteleita rakennetaan ja montako kerrosta tulee taloihin."

Ameel on tutkinut erityisesti Kalasatamaa ja Jätkäsaarta, joissa on kummassakin käytetty tarinoita tietoisesti alueiden suunnittelussa ja markkinoinnissa.

Esimerkkinä Ameel mainitsee Jätkäsaaren moton "hyvä jätkä". Sen keksi kirjailija Hannu Mäkelä, jolta Helsingin kaupunki tilasi romaanin Hyvä jätkä, joka annetaan kaikille jätkäsaarelaisille tervetuliaislahjaksi.

"Jätkyys luo vahvasti sukupuolittunneen idean siitä, millaiseksi Jätkäsaari muodostuu, vaikka 'Hyvä jätkä'-motto ei olisi osa varsinaisen suunnittelun periaatteita."

Ameelin mukaan se näkyy jo alueella. "Jätkäsaaressa on paljon jätkämäistä touhua: alueen ainoa museo on pelikonsolimuseo ja ehkä tunnetuin maamerkki on taideteos Bad bad boy."

Jätkäsaaren miehinen imago on Ameelista kiinnostava myös siksi, että Helsinki on usein hahmotettu nuoreksi tytöksi. Toinen Helsinkiin vahvasti kirjallisuudessa ja kaupunkisuunnittelussakin liitettävä metafora on puhuminen Helsingistä kehona.

"Esimerkiksi Kalasatamasta on kerrottu, että se on kantakaupungin kainalossa. Kielikuva luonnehtii aluetta intiimiksi ja luonnolliseksi osaksi kaupungin kehoa. Se korostaa Kalasataman kantakaupunkimaista luonnetta, mikä näkyy suunnittelussakin."

Kalasatamassa Ameel on huomannut, kuinka kaksi kilpailevaa kertomusta keskustelee mediassa ja dokumenteissa.

"Suunnitteluvirasto kertoo tarinaa siitä, kuinka kantakaupunki levittäytyy Kalasatamaan. Voisi puhua jopa kehitysromaanin kaltaisesta kasvutarinasta, jossa hieman raajarikkoinen kaupunki eheytyy, kun sen kainaloon nousee uusi kaupunginosa."

Ameelin mukaan tämä tarina näkyy myös kaavoituksessa. Kalasatamaan on suunniteltu 5–7-kerroksisisa taloja, kivijalkakauppoja ja umpikortteleita kantakaupungin tyyliin.

Kilpaileva kertomus on kauppakeskus Redin tarina. "Siinä on havaittavissa lähiömäisiä piirteitä: kantakaupungin suurin kauppakeskus, 35 kerrosta tornitaloa päällä ja metro, jolla matkataan kohti todellista keskustaa."

Poikkitieteellisen tutkimuksen tekeminen ei ole aina ollut helppoa. Yksi suurimmista haasteista on ollut yhteisen tutkimuskielen löytäminen.

Syyskuun alussa Ameel siirtyi vuodeksi Tampereen yliopistoon yleisen kirjallisuustieteen lehtoriksi. Uuden kaupungin haltuunotto tuo kaupunkitutkijalle mieluisa haasteen. Helsinki ei tutkimuskohteena silti vaihdu Tampereeseen, vaan kansainvälisempiin kohteisiin. Ameel puhuu suomen lisäksi sujuvasti hollantia, ranskaa, englantia ja ruotsia, joten kielitaito ei ole este.

"Pohjois-Euroopassa on samantapaisia projekteja, joissa postteollisia satamamiljöitä ja rantavyöhykkeitä kehitetään. On kiinnostavaa nähdä, miten suomalaiset tapaukset istuvat kansainvälisessä vertailussa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit