Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bolliksen avajaisissa juostiin viestejä ja pelattiin ottelu Kiffen-HIFK

Ihmiset
 
Piirtäjän näkemys Töölön pallokentästä muutama viikko ennen avajaisia.
Piirtäjän näkemys Töölön pallokentästä muutama viikko ennen avajaisia.

"Yhtä innokkaasti kuin uimarimme ovat vaatineet itselleen uimahallia, yhtä suuresti ovat jalkapallopelaajamme kaivanneet ruohokenttää itselleen. Jalkapallopeli on näet ruohokenttäpeliä ja kaikissa muissa maissa Europassa pelataan jalkapalloa ruohokentillä, paitsi Norjassa ja Suomessa. –– Erinäiset pääkaupungissa jalkapallopeliä harjoittavat seurat, Suomen Palloliitto ja osaksi muutkin urheiluseurat, sekä suuri joukko yksityisiä henkilöitä merkitsivät itselleen osakkeita yhtiöstä. –– Yksi ruohokenttä ei tietystikään tule vastaisuudessa riittämään Helsingille. Tukholmassa on esim. noin 10 ruohokenttää. Varsinaisen ruohokentän ympärillä on katselijain paikat. Kaikkiaan arvellaan kentälle mahtuvan n. 5,000 katselijaa."

Näin muotoili Helsingin Sanomat sivuillaan syksyllä 1915 odotellessaan Töölön uuden jalkapallonurmen avajaisia. Kenttä ensisijaisesti oli tarkoitettu jalkapalloilijoiden käyttöön, mutta sillä oli tarkoitus harrastaa muista lajeista ainakin maahockeytä, voimistelua ja yleisurheilua.

HS:ssa jalkapallosta kirjoittanut Kaarlo "Keppari" Soinio, itsekin veljensä Einon kanssa Tukholman olympialaisissa 1912 Suomen joukkueessa ja HJK:ssa pelanneena, oli tavan takaa vaatinut pääkaupunkiin rakennettavaksi jalkapallon kansainväliset vaatimukset täyttävää ruohokenttää. Keppari oli vannoutunut jalkapallomies. Paitsi että hän ahkeroi lajin parissa myös erotuomarina, Soinio kuului kentän rakennuttaneen Osakeyhtiö Pallokentän hallitukseen. Yhtiön suurin omistaja oli hallituksen puheenjohtaja, urheiluvaikuttaja ja myöhemmin myös poliitikko Erik von Frenckell.

HS 13. syyskuuta 1915 raportoi avajaisista, joiden ohjelmaan kuului juhlapuheen jälkeen urheiluseurojen välinen pallonkuljetuskilpailu eli "murtoviiva-dribbel-viesti", kansakoululaisten viestijuoksukilpailu sekä päänumerona kentän vihkiäisottelu Kruununhaan Urheiluseura (Kiffen) – HIFK. "Töölön pallokentän avajaiset suoritettiin eilen mitä kauneimman syyspäivän vallitessa. Yleisöä ei saapunut kilpailupaikalle niin runsaasti kuin oli toivottu, mutta silti ilahduttavan runsaasti eli tarkemmin sanoen 1527. –– Sanottakoon heti, että vaikkei uusi ruohokenttämme vielä ole parhaassa mahdollisessa kunnossa, sillä pelaaminen tuntuu hauskemmalta ja varmemmalta kuin pölyisellä hiekkakentällä. –– Ensi puoliaika päättyi tuloksetta 0–0. Toisella puoliajalla saivat I.F.K:laiset ensimäisen maalin, nimittäin 11 min. kuluttua. Ja kun he 20 min. kuluttua saivat nopean vasemman rajahyökkääjänsä avulla toisen maalinsa, näytti jo tilanne arveluttavalta K.U.S:lle, sillä ovathan I.F.K:laiset tällaisessa tapauksessa osottautuneet kerrassaan pikku paholaisiksi. Mutta toisin kävi tällä kertaa. 23 min. kuluttua päästi I.F.K:n maalivahti käsiensä lomitse pallon ensi kerran maaliin ja tämä seikka innostutti K.U.S:laisia ja tästä lähtien oli heidän pelinsä yhtenäisempää kuin vastustajain, joiden puolustuslinjat ja maalivahti eivät pelanneet taktillisesti oikein. 26 min. kuluttua sai K.U.S. yleisön sanomattomaksi iloksi toisen maalinsa ja ennen loppua vielä kaksi maalia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!