Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssin voimanainen Katri Soini nosteli aikoinaan miehiäkin näyttämöllä

Pitkän uran tehnyt tanssija oppi hidastamista, kun koreografi tarttui kantapäistä kiinni: "Vanhenemiseni haastaa energiatasoni"

Ihmiset
 
Liisa Takala
Katri Soini sai 50-vuotispäivälahjaksi sooloteoksen pitkäaikaiselta työtoveriltaan Arja Raatikaiselta. Vapaa-ajallaan tanssin kestotähti sukeltaisi mieluiten sienimetsään.
Katri Soini sai 50-vuotispäivälahjaksi sooloteoksen pitkäaikaiselta työtoveriltaan Arja Raatikaiselta. Vapaa-ajallaan tanssin kestotähti sukeltaisi mieluiten sienimetsään. Kuva: Liisa Takala

Moni muistaa 1990-luvun tanssiteoksista vahvan, 160-senttisen naistanssijan, jolle ei tuottanut ongelmia nostella raavaitakaan miehiä näyttämöllä. Lisävirtaa hän haki punttisalilta kyykkäämällä 80 kiloa rautaa.

Katri Soinin voima ja sähäkkyys ovat yhä entisellään. Tanssin kestotähti, valtionpalkittu tanssitaiteilija ja vuoden 1994 nuori taiteilija on esiintynyt yli 50 tanssiteoksessa – niin Kenneth Kvarnströmin ja Arja Raatikaisen luottotanssijana kuin Ervi Sirénin, Jorma Uotisen ja monen ulkomaisen koreografin töissä.

Kolme nopeaa

Suunnitellun Tanssin talon vahvat vaikutukset?

1. Yhdistävä talo

"Korkeakoulutasoisen tanssin koulutuksen saaminen Suomeen oli suuri rakennemuutos 1980-luvulla. Tanssin kenttä on muutenkin järjestäytynyt yhä paremmin. Nyt on tekijöitä, tiloja ja yleisöjä yhdistävän talon aika, jotta tanssin status saadaan sen ansaitsemalle tasolle."

 

2. Näkyviin tanssin palo

"Tanssin kentällä on valtavasti taitoa, energiaa ja lahjakkuutta, jonka haluaisi näkyvän roihussaan."

 

3. Laajalle heijastava valo

"Tanssijana saan käsitellä isojakin asioita, jotka usein liittyvät elämään. Uskon, että tanssi voi puhutella taidemuotona laajemminkin. Tanssille omistetusta talosta voisi tulla suorastaan luovuuden mekka, sillä tanssi sitouttaa myös valo-, ääni- ja pukusuunnittelijoita, lavastajia ja yleisöäkin."

Nyt vuorossa on 50-vuotispäivän kunniaksi valmistunut juhlasoolo Leikin alku.

Suvereenilla otteellaan Soini tapailee tuoreen työn harjoituksissa liikkeitä aiemmista tanssiteoksista, jotka ovat jättäneet jälkensä kehomuistiin ja ajatuksiin.

"Olen kävellyt, olen kiemurrellut, olen pudottanut. Olen lohduttanut, pakannut repun, laihduttanut, huolestunut. Olen aloittanut alusta, tullut perille, lopettanut kesken", Soini listaa vuosikymmenten aikana elettyä tanssijan arkea.

Seuraavassa hetkessä hän palaa koskettavaan lapsuusmuistoon Totuuden henkeä hoilottaen ja kiitää hulvattomaksi yltyvään taistokohtaukseen. Nähtäville asettuu komeasti niin olemisen väkevä vauhti kuin hauras hapuilu.

Juuri hapuilevaa, viipyilevää olemista juhlasoolossa metsästettiin. Alkuun koreografi roikkui Soinin kantapäissä kiinni, jotta tanssija malttaisi pudottaa olemisensa olohuonemaiseen oleiluun.

"Samalla yritin unohtaa kuvitelmat siitä, mitä soolon pitäisi olla. Pitäisikö tämän ikäisenä pystyä vielä todistamaan jotakin? Olen joutunut olemaan paljaana, sanomaan ääneen epävarmuuksiani ja hyväksymään keskeneräisyyden."

Katri Soini sanoo, että hidastaminen on elämän mittainen tehtävä. Jokaisen teoksen kohdalla hän huomaa olevansa enemmän liikkuva kuin pysähtyvä henkilö.

"Se omin energiataso pyrkii esiin eikä suostu vanhenemiseen! Vanhenemiseni kuitenkin haastaa energiatasoni. Olen oppinut harkitsemaan, päästänkö räjähtämisvaihteen päälle. Se on kyllä siellä koko ajan, että saako tulla", Soini sanoo vilkkaasti elehtien.

Soolon luonut koreografi Arja Raatikainen tuntee yllätyksellisen ja pirskahtelevaisen tanssijan luonteen 30 vuoden ystävyyden ja kymmenen yhteisen työn jäljiltä.

"Katri on nainen, josta on moneksi. Sitä kirjoa on nyt kaivettu esiin."

Balettitunneilta Lempäälästä Pirjo Viitasen improvisaatiotunneille, Teatterikorkeakouluun ja katsojien sydämiin tanssineen Soinin taiteilijan taipaleelle on mahtunut toinen toistaan kiinnostavampia töitä.

Loukkaantumisilta hänkään ei ole välttynyt. Polvi on operoitu neljä kertaa ja takareiden vamma on vaatinut sitkeän kuntoutuksen.

"Kroppa kuluu, koska tämä on kuluttava ammatti."

Soini sanoo silti olevansa onnekas. Hän on voinut aina valita tiensä, vaikka tekijöitä on paljon suhteessa tanssitöihin. Uran varrella vastaan on osunut myös loistotyyppejä.

"Tämä työ opettaa monella tapaa niin itsestä kuin matkasta muiden kanssa. Teosprosessin aikana käydään läpi työryhmän yhteen tuleminen, samaan suuntaan pyrkiminen ja johonkin asti pääseminen."

Tulevaisuutensa suhteen Katri Soini sanoo olevansa pikemminkin toiveilija kuin haaveilija. Toiveissa on tietysti se, että tekemisen vire kantavan vielä pitkään.

"Haluaisin jatkaa niin kauan kuin tanssi puhuttelee tekemisenä ja olemisena. Tanssin kentällä on meneillään niin paljon kiinnostavaa, missä olisi kiva peuhata mukana!"

 

Katri Soinin juhlasoolo Leikin alku Koko-teatterissa Helsingissä 3.  10. asti.

Pitkän uran tehnyt Katri Soini toivoo tanssivireensä kantavan vielä kauan. "Tämä työ opettaa monella tapaa niin itsestä kuin matkasta muiden kanssa."
Pitkän uran tehnyt Katri Soini toivoo tanssivireensä kantavan vielä kauan. "Tämä työ opettaa monella tapaa niin itsestä kuin matkasta muiden kanssa."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit