Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija Tuomas Koskinen tarjoaa kimppakyytejä lentokoneella – matka Porista kotiin Liperiin taittuu parissa tunnissa

Liikennelentäjäopiskelija lentää joka viikko opiskelupaikkakunnalle omalla pienkoneellaan – autolla aikaa kuluisi seitsemän tuntia

Ihmiset
 
Kyytiläinen halusi lentokoneen hakevan hänet Shelliltä
Kyytiläinen halusi lentokoneen hakevan hänet Shelliltä
Liikennelentäjäopiskelija Tuomas Koskinen tarjoaa kimppakyytejä pienlentokoneella. Välillä kyytiläiset luulevat epähuomiossa kulkuvälinettä autoksi. Kerran matkustaja pyysi pilottia hakemaan hänet Shelliltä matkan varrelta. Toimittaja: Tiina Juujärvi, kuvaus: Jussi Partanen, leikkaus: Arttu Luhtala.

Tuomas Koskinen nostelee Cessna 172 -pienlentokoneensa siivekkeitä ja rynkyttää konetta koko painollaan testatakseen nokkapyörän iskunvaimenninta. Kun Rassiksi tai Ruoskaksi kutsuttu kone on tarkastettu, hän hinaa sen kaverinsa kanssa hallin eteen.

Koskinen, 33, opiskelee Porin ilmailuopistossa liikennelentäjäksi, mutta lentää Cessnallaan viikonloppuisin perheensä luokse Liperiin Joensuun lähelle. Niille matkoille hän ottaa kimppakyytiläisiä jakamaan lentobensoja. "Meillä on neljä lasta Liperissä ja omakotitalo lentokentän vieressä, joten haluan olla kaiken mahdollisen vapaa-ajan siellä", Koskinen sanoo.

Jussi Partanen
Liikennelentäjäksi opiskeleva Tuomas Koskinen kutsuu Cessna 172 -konettaan Rassiksi. Hän tarjoaa sillä kimppakyytejä halki Suomen.
Liikennelentäjäksi opiskeleva Tuomas Koskinen kutsuu Cessna 172 -konettaan Rassiksi. Hän tarjoaa sillä kimppakyytejä halki Suomen.

Hän kulki väliä ensin autolla ja käytti jo silloin netin kimppakyytipalstaa. "Minun mielestäni se on fiksua. En ymmärrä, mitä järkeä on ajaa yksin autolla, jossa on viisi paikkaa." Lisäksi pitkä yksinäinen ajomatka tuntuu sosiaalisesta Koskisesta tylsältä.

"Jos seitsemän tuntia istuu autossa yksin, kyllä siinä ehtii kelailemaan, jos on jotain mietittäviä asioita. Mutta mieluummin juttelisin päivänpolttavista kysymyksistä jonkun kanssa."

Mutta nyt täytyy nousta koneeseen, sillä olemme lähdössä Turkuun hakemaan Koskisen sukulaisia Joensuun vierailulle.

Matkustaja saa tietää ennen lähtöä, miten koneesta poistutaan, missä sammutin tai ensiapulaukku ovat. Asetan luurit päähän ja vedän mikin suun eteen. Kyydissä on myös Koskisen opiskelukaveri.

Koskinen on lähettänyt aiemmin lentosuunnitelman lennonjohdolle ja tarkistanut sään ja viranomaistiedotteet. Koneemme seisoo kiitotien odotuspaikalla, jonka eteen laskeutuva pienkone tekee huonon laskun.

"Olipa ruma", etupenkkiläiset hekottavat hyväntuulisesti.

"Lyödään tulille", Koskinen ilmoittaa, ja Cessna rullaa kiitotien alkuun.

Kolme nopeaa

Näitä hetkiä en unohda

1. Ensimmäinen yksinlento

"Suoritin Joensuun lentokerhossa moottoripurjelentäjän lupakirjan lokakuussa 2011. Se oli parasta, mitä olen housut jalassa tehnyt. Olin haaveillut siitä pitkään. Ensimmäistä kertaa ei ollut opettajaa vieressä."

2. Ulkomaanlento Ruotsiin

"Kun lensin enon kanssa Ruotsiin, menimme pitkät pätkät meren yli. Keskellä mietin, että molempiin rantoihin on yli 100 kilometriä. Silloin lento pitää suunnitella hyvin, ettei tule yllätyksiä."

3. Ensimmäinen kerta lentokoneessa

"25 vuotta sitten olin lomalla Kyproksella MD-82-koneella. Pääsin ohjaamoon ja ihmettelin, miten lentäjät voivat osata lukuisat napit. Moottorit pitivät melua, joten joku lähellä istuva täti pyysi lentoemännältä, voisiko moottorit sammuttaa."

Ylhäällä on kirkasta, kunnes kone sukeltaa pilveen. Yhtäkkiä kaikki näyttää vaaleanharmaalta. Reitti ei enää näy pilvien vuoksi, joten Koskinen lentää mittarilentoa eli katsoo koneen asennon ja suunnan lentomittareista.

Kun 2,5 vuoden liikennelentäjän opinnoista on vuosi jäljellä, juuri mittarilentoa Koskinen sanoo joutuneensa opettelemaan kaikkein eniten.

"Siinä pitää pystyä voittamaan perstuntuma ja luottamaan mittareihin. Konetta ei voi lentää niin, että musta tuntuu, että mennään ylös- tai alaspäin."

Opiskelujen alussa Koskinen kävi Liperissä autolla. Se oli kätevää, koska opistolla asuu myös kaksi muuta joensuulaista.

"Sitten kuljin väliä useita kertoja myös kerhon lentokoneella ja huomasin, että tämä onkin hemmetin hyvä."

Hän alkoi etsiä omaa konetta ja löysi sopivan puolen vuoden päästä ilmailulehdestä "myydään lentokoneita" -palstalta.

"Kun näin ilmoituksen, ajattelin, että tuossa on meikäläisen kone ja kävin kättelemässä siitä Hyvinkäällä kaupat. Siinä oli juuri oikeat varusteet. Halusin sellaisen koneen, joka on yleinen."

Cessna 172 on maailman yleisin konemalli, joten sen lastentaudit ovat karsiutuneet ja varaosat löytyvät helposti Suomesta.

Tuomas Koskinen lentää Porista Joensuuhun parissa tunnissa.
Tuomas Koskinen lentää Porista Joensuuhun parissa tunnissa.

Cessnalla Porin ja Joensuun välisen matkan lentobensa ja muut välittömät kulut maksavat yhteensä noin 200 euroa suuntaansa. Väli taittuu autolla noin seitsemässä ja pienlentokoneella noin kahdessa tunnissa.

Kimppakyytipalstan käyttäjät ja Koskinen huomaavat usein, että he ovat tienneet toisensa aikaisemmin Joensuusta tai heillä on yhteisiä tuttuja.

"Kyydintarjoajat ovat aika sosiaalista porukkaa. Moni tuppisuu ei ole tarjonnut kyytiä."

Koskinen ei ota matkustajia netin suljetun palstan ulkopuolelta ja vastaa kieltävästi kaikkiin ylimääräisiin kyydityspyyntöihin, jotta ei rikkoisi lakia.

Koneesta näkyy noin 40 kilometriä joka suuntaan – enimmäkseen metsää. Monet järvet näyttävät suttuisilta. Joskus Koskinen näkee ilmasta metsäpaloja ja ilmoittaa niistä lennonjohtoon.

Hän osoittaa vasemmalla ja edessä olevia tornia muistuttavia ukkospilviä, jotka nousevat muiden pilvien yläpuolelle. Kierrämme ne kaukaa.

Turun lähellä metsä muuttuu pelloiksi, joilla on traktoreita. Kerrostalokompleksi näyttää ilmasta vain poikkeukselta metsäisessä maisemassa.

"Mikä heijastaa pahasti, jokin järvi?" Koskinen kysyy.

Hän tekee pehmeän laskun, hekottaa "Urun lentokerho" -kyltin puuttuvalle t-kirjaimelle paikallisen hallin seinässä, ja sitten olemme perillä.

Porin ja Turun välinen matka on kestänyt 47 minuuttia eli noin tunnin vähemmän kuin autolla.

Kunhan serkkuperhe on kuskattu Joensuun lentoasemalle Liperiin, kotona odottaa sauna.

Tiina Juujärvi
Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!