Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ateljee kalliolla

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Kuvanveistäjä-äiti Marjatta Weckström ja pikku Riikka uuden kotinsa kynnyksellä. Taustalla taiteilijan abstraktinen veistos.
Kuvanveistäjä-äiti Marjatta Weckström ja pikku Riikka uuden kotinsa kynnyksellä. Taustalla taiteilijan abstraktinen veistos.

Ateljeepulaan työlästyneinä ja keskellä vaikeuksia ovat jotkut taiteilijat ryhtyneet rakennuttamaan omaa ateljeeta, koska muuta mahdollisuutta tilanteen helpottamiseksi ei ole auennut. Velkaa tehden, mutta rohkeasti asiaan tarttumalla on noussut ja on nousemassa muutamia ateljeita aivan pääkaupungin tuntumissa. Yksi sellainen, kaikkein uusin on vastavalmistunut kuvanveistäjä Marjatta Weckströmin ja hänen puolisonsa viulutaiteilija Heikki Louhivuoren talo Espoon Vapaaniemessä. Lähimaastoissa asuu taidemaalari Birger Carlstedt ja uutta kotiaan on parhaillaan parin kilometrin päässä rakentamassa myös taiteilijapari Anna ja Kauko Räsänen. Ehkäpä rakentajien kokemuksista on uusille yrittäjille osviittaa ja kannustusta.

– En millään haluaisi muuttaa enää kaupunkiin, kun on kerran onnistunut tänne pääsemään, sanoo Marjatta Weckström seisoen onnellisena uuden bunkkeritalonsa ovella, – mutta kyllä on työn takana ollut tämän rakennuttaminen! Hän jatkaa: – Akatemiasta valmistuttuani tein töitä saunassa Pihlajatien varrella, sieltä siirryin Etelä-Haagaan kellariin. Sain sen jäljestä oikean ateljeen Köydenpunojankadun varrella, mutta ennen pitkää oli sieltäkin muutettava. Ei auttanut enää muu kuin lähteä oikeasti yrittämään omaa ateljeeta ja tässä nyt olen muutama kuukausi sitten tänne muuttaneena ja ylen onnellisena. On tilaa, on ilmaa, on rauhaa ja – on velkoja, mutta hyväpä näinkin, työn mahdollisuudet ovat täällä toiset kuin kaupungin ahtaissa tiloissa. Oman ateljeen hankkiminen oli jo vuosia tähtäimessäni. Maan onnistuimme saamaan kuin ihmeen kautta sopuhintaan nelisen vuotta sitten ja sen jäljestä alkoi rakentamisen urakka. Suunnittelua ja rakentamista kesti yli kaksi vuotta. – 

Yhteiskunnan olisi kiinnitettävä enemmän huomiota taiteilijoiden asuntokysymykseen ja autettava heitä rakennustoiminnassa, on kaikkien taiteilijoiden yhteinen mielipide. Ennen oli laissa pykälä: jos ateljee on 1/3 talon kokonaispinta-alasta, saa verovapauden, mutta äskettäin on työhuoneen osuus pienennetty l/5:ksi. Mikä sellainen työhuone on!

Taiteilija yrittää rakentaa, panna koko energiansa liikkeelle saattaen itsensä velkojen liekaan ja siinä hän sitten kamppailee veroruuvin kiristyksessä. Kulttuuria ei auteta tällaisilla säädöksillä. Valitettavasti taiteilijat eivät ole ensi kertaa todenneet, että heidän osuuttaan yhteiskunnassa väheksytään. Muutosta tarvitaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!