Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen ei pelkää ottaa kantaa – suututtanut median Venäjällä ja rajavartijan Belizessä

Aktiivisen keskustelijan ajatus yritysmaailmasta: "Jos yritys myös luo imagoaan yhteiskunnallisesti vastuullisena toimijana, se etääntyy turva-alueeltaan."

Ihmiset
 
Sami Kero HS
Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen näkee oppialansa kattavan ilmiöitä politiikasta kulttuuriin ja taloudesta kansalaisliikkeisiin.
Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen näkee oppialansa kattavan ilmiöitä politiikasta kulttuuriin ja taloudesta kansalaisliikkeisiin. Kuva: Sami Kero HS

Vaikka Teivo Teivainen on matkustanut noin 120 maassa, erityissijalla on Latinalainen Amerikka. Hän on käynyt sen ja Karibian kaikissa valtioissa – paitsi Guyanassa ja Surinamissa.

Niin, ja Belizessä, jossa hänen viisuminsa peruttiin. Syynä oli "epäkunnioittava käytös".

"Siinä tuli jotakin säätämistä rajavartijan kanssa", Teivainen muistelee tapahtumaa.

Kun hänet vuonna 2006 nimitettiin Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professoriksi, hän asui Perussa. Siellä hän on ollut kaikkiaan 10 vuotta. Jo ensivisiitillään hän tutustui juoppoihin taiteilijoihin ja päätyi lukemaan runojaan vanhan pornoteatterin lavalle.

Viime aikoina Teivainen on ollut kiinnostut Brasiliasta, jonka 26 osavaltiota hän sai koluttua läpi samassa määrässä vuosia.

Kolme nopeaa

Näistä puhuttava enemmän

1. Perulainen ruoka

"Maailman herkullisimmat kala-ateriat valloittavat maailmaa."

2. Kapitalistinen suunnitelmatalous

"Suuri osa maailmankaupasta tapahtuu suuryritysten sisällä. Siirtohinnoittelussa sama taho toimii myyjänä ja ostajana. Lopputulos on vapaan markkinatalouden irvikuva."

3. Merihaan maalaaminen

"Asukkaidensa rakastama betonikylä levittäisi iloisilla väreillä maalattuna riemua myös muille."

Teini-iässä Teivaista veti Aasia. Hän kävi Helsingin Ressun lukiossa vain kokeissa, kun ei enempää ehtinyt ravintolassa tiskatessaan. Hän tiesi yhden tunnin liksalla elävänsä Intiassa kolme päivää.

Kun kuuden ällän abiturientti sitten lähti vuodeksi Intiaan, hän aikoi lukea siellä hippirannoilla Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian pääsykoekirjaa. Kesällä 1985 tuli Delhin poste restanteen tieto, että hän olikin onnistunut valtiotieteellisen pääsykokeessa.

Opiskelujensa alussa häntä hirvitti pitkään tieto, että valtio-opin opiskelu saattaisi viedä hänet kohti virkamiesuraa.

"Se ei houkuttanut samoin kuin filosofia, jonka opiskelijoiden tavoitteena oli järjen ja alkoholin julkinen käyttö", Teivainen virnuilee poikamaisesti.

Teivainen on aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuva kansalaistoimija. Yksi yllättävän kohuttu aktio ajoittui elokuuhun 2012. Vetämänsä Maailmanpoliittisen kaupunkikävelyn aikana Teivainen osoitti Uspenskin katedraalin luona tukeaan venäläiselle Pussy Riot -ryhmälle.

Siitä alkoi Venäjän medioissa disinformaatiovyöry. Kun Pussy Riotin tuomioista uutisoitiin Venäjällä, siellä väitettiin 2–5 vuoden tuomion odottavan Suomessa skandaaliprofessori Teivaistakin.

"Feminismi ja homojen oikeudet alkoivat siihen aikaan näyttää uhkalta venäläisessä valtadiskurssissa. Minutkin leimattiin homoksi, joka vihaa pyhää venäläistä perhettä", Teivainen sanoo ja pyörittelee päätään.

Aktivismin kannalta todella onnistuneena hän pitää yhä neljän hengen protestia, jonka sai koolle Kolmen sepän patsaalle Argentiinan presidentin Carlos Menemin vierailun aikana 1998.

Kauppavaltuuskunnan kanssa liikkunut presidentti sai lopulta eteensä kysymyksen, joka oli ihmisoikeuskurssia pitäneelle Teivaiselle tärkeä: Selviääkö Argentiinaa 1976–83 johtaneen sotilasjuntan kaudella kadonneen Suomen kansalaisen Hanna Hietalan kohtalo vai ei?

Toimittajille Menem vastasi olleensa sotilasdiktatuurin aikana itsekin vainottu, joten häntä ei voi silloin tapahtuneista asioista syyttää. Samalla hän sivuutti kysymyksen siitä, mitä Hietalan asialle tehtäisiin. Hänen kohtalonsa on vieläkin selvittämättä.

Teivainen politisoitui 1980-luvun kansalaisliikkeissä, jotka vaativat Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tapaisten globaalien instituutioiden demokratisointia. Hän muistuttaa, etteivät kansalaisliikkeet ole juurikaan enää protestoineet YK:n tai Valkoisen talon edessä vaan Maailman kauppajärjestö WTO:n luona tai Wall Streetillä, koska poliittinen valta on siellä.

Teivainen syttyy puhumaan myös yritysmaailmasta, jossa kapitalismin oikeutukseen liittyy idea taloudellisen vallankäytön näyttäytymisestä epäpoliittisena. Silti yritysten vallan kasvaessa käy talouden poliittinen luonne koko ajan ilmeisemmäksi.

"Jos yritys myös luo imagoaan yhteiskunnallisesti vastuullisena toimijana, se etääntyy turva-alueeltaan."

Oikeistolainen taloustieteilijä Milton Friedman puhui samasta asiasta 40 vuotta sitten, kun hän varoitti yrityksiä yritysvastuusta. Se tekisi niistä julkisia toimijoita.

"Katson toverini Friedmanin tavoin, että yhteiskuntavastuun myötä yritysten päätöksenteko on demokratisoitava. Pitäähän julkisen vallan olla edes jotenkin demokraattisessa ohjauksessa."

Kun Teivainen ottaa julkisesti kantaa johonkin asiaan, se ei aina tarkoita, että hänestä juuri se olisi maailman isoin ongelma. Hän lähinnä mieltää tuovansa jotakin keskusteluun aiheista, joiden ongelmia tuntee.

Kun ihmisiä on noin seitsemän miljardia, voi heistä jokaisen vaikutusmahdollisuuden nähdä yhden seitsemäsmiljardisosan suuruisena. Se on aika vähän. "Jo se on minulle iso ja tärkeä juttu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit