Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääninneuvos palveli pitkään lottana

Aila Wahlgren 1923–2015

Ihmiset
 
Tapani Aalto
Aila Wahlgren
Aila Wahlgren

Lääninneuvos Aila Wahlgren (os. Saloheimo) kuoli 15. elokuuta Mikkelissä, jossa hän oli viettämässä kesää. Hän oli 92-vuotias, syntynyt 12. helmikuuta 1923 Mikkelissä.

Wahlgren kävi koulua Käkisalmessa, Helsingissä Töölön yhteiskoulussa, Sortavalan tyttökoulussa ja Nurmeksen yhteislyseossa, josta hän tuli sota-ajan tapaan ylioppilaaksi ilman ylioppilaskirjoituksia 1942.

Wahlgren kasvoi juristiperheessä. Hänen isänsä, kihlakunnantuomari Hannes Saloheimon, hoidossa ollut tuomiokunnan arkisto oli kodin yhteydessä, ja tytär sai jo kouluaikoinaan olla hänen apunaan. Kesäisin Wahlgren pääsi isänsä mukana välikäräjillekin. Oli melko selvää, että hän ryhtyisi ylioppilaaksi tultuaan lukemaan lakia.

Talvisodan aikana Wahlgren oli ensin partiolaisena Sortavalan sotilaskodissa ja vuoden 1940 alusta sodan loppuun saakka ilmavalvontalottana Kokemäellä. Jatkosotaan hän osallistui lottana vuoden 1941 kesäkuusta alkaen Rukajärvellä 14. divisioonan papintoimistossa hoitaen päivittäin tiedot kaatuneista kotiseurakuntiin ja osallistui myös kaatuneiden etsintään taistelupaikoilta.

Rukajärvellä Wahlgren sairastui sydänlihastulehdukseen ja hänet lähetettiin kotiin. Hän palasi kuitenkin takaisin armeijan palvelukseen ja toimi lottana muun muassa Käkisalmen Is-piirissä Hiitolassa ja Kenttäpostissa Sortavalassa sodan loppuun saakka. Hänen sodanaikainen palveluksensa kesti kaiken kaikkiaan kolmisen vuotta.

Sota ja kotipaikan menetys Sortavalassa vaikeuttivat koulunkäyntiä ja opiskelua, mutta tästä huolimatta Wahlgren suoritti ylemmän oikeustutkinnon Helsingin yliopistossa jo vuonna 1948. Varatuomarin arvonimen hän sai 1951 istuttuaan käräjät Ristiinassa. Mikkelissä hän työskenteli lääninnotaarina ja lääninsihteerinä vuosina 1948–60.

Isänsä kuoltua Wahlgren oli Mäntyharjun tuomiokunnan vt. kihlakunnantuomarina vuosina 1950–51. Helsinkiin muuton jälkeen hän työskenteli vuosina 1961–67 Uudenmaan lääninhallituksessa lääninsihteerinä ja 1968–75 lääninasessorina. Vuodesta 1976 alkaen Wahlgren työskenteli kymmenen vuoden ajan lääninneuvoksena Uudenmaan lääninoikeudessa veroasioita käsittelevän jaoston päällikkönä. Eläkkeelle hän jäi vuonna 1986.

Wahlgrenin eläkkeellä oloon kuului aktiivisen ja esimerkillisen suvaitsevan ja oikeudenmukaisen mummin ja isomummin roolin lisäksi kesänviettoa Anttolan Kinoniemen mökillä ja matkustelua puolison, Oton, kanssa. Usein matkoille osallistuivat myös lapset perheineen.

Aila Wahlgren oli hyvin kiinnostunut käsitöistä – niinpä lapset ja lapsenlapset saivat aina jouluksi hänen kutomiaan sukkia. Käsitöiden ohella hän oli erityisen kiinnostunut numismatiikasta.

Tapani Aalto
Kirjoittaja on Aila Wahlgrenin vävy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit