Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Metsäpolun mustapukuiset ihmiset

Ihmiset
 
Sverker Ström
Missä nämä ihmiset kävelevät, miksi ja minne he ovat menossa?
Missä nämä ihmiset kävelevät, miksi ja minne he ovat menossa? Kuva: Sverker Ström
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon kuva-arvoitus osoittautui lukijoille helpohkoksi. Tosin vaikutti myös siltä, että epävarmat jättivät mieluummin vastaamatta kuin uskalsivat veikata mitään. Vastauksia tuli yhteensä 75, joista kaksi oli väärin.

Kuvan hevoset ravasivat Käpylän raviradalla (1926–1977) maaliskuussa 1977. Käynnissä oli Helsinki-ajo, jota hallitsi ori Teodor.

Moni sanoi tunnistavansa kuvasta puisen lipunmyyntikojun. Marja-Sisko Ilmonen kertoo, että lipunmyynnin luukun alla oli puulattia, jonka lautojen välistä lapset onkivat lipunostajilta pudonneita kolikoita.

"Lipuntarkastajat tulivat lapsille tutuiksi ja pääsimme raveihin ilman lippua portin kautta. Pääsimme myös hevosia katsomaan talleille. Isä lähetti meidät lapset joskus hakemaan hevosten niityltä hevosenpaskaa kotipihamme ruusuille."

Rainer Nymanin kodin parvekkeelta oli suora näkymä raviradalle. Pikkupoikana Nyman, samoin kuin Ilkka Henriksen, myivät portin lähistöllä raviohjelmalehtisiä.

"Niitä saatiin niputtain toimistolta kuittausta vastaan. Myymiseen oli ehto: kova, kuuluva ääni. "Ohjelmaa, ohjelmaa!" huudettiin kurkku suorana. Myös Mäkelänkadun ratikkapysäkki oli hyvä myyntipaikka ja muistan erityisesti sen, kun sain useinkin myytyä raviohjelman Jukka Virtaselle – sen ajan 'suurelle julkkikselle'", kertoo Nyman.

Myynnistä saadut pennoset Nyman tuhlasi yhteen "herkulliseen, tulikuumaan grillimakkaraan tuhdilla sinappiraidalla".

Kirsi Kuparisen setä vei häntä useasti raviradalle. "Setäni tunsi hevosten omistajia, ohjastajia, valmentajia, kasvattajia ja raviradan henkilöstöä, joten saatoimme käydä siellä muutoinkin kuin ravien aikaan. Siellä elämän kestävä rakkaus hevosiin sai alkunsa – ja rakkauden sytyttäjä taisi olla itse suuri Vonkaus, joka oli ensimmäinen hevonen, jota pääsin koskettamaan ja rapsuttamaan tallialueella."

Eeva Tammi puolestaan ajoi siellä ensimmäisen kilpailunsa keväällä 1974.

Heikki Uusimäki pelasi aikoinaan V5-ravivetoa työkavereidensa kanssa. Jos V5-ravit pidettiin Käpylässä, he kävivät aidan takana seuraamassa, miten veikkaukset osuivat.

"Kerran olimme ennen viimeistä raviveto-lähtöä vielä täysosumassa mukana. Maalikamerakuvassa se ratkaistiin, ja harmiksemme pieleen meni. Ihmettelin, kun yksi peliporukkamme jäsen hymyili. Syy selvisi – hän oli laittanut vetämään myös omia rivejään ja sai täysosuman. Voittosummallaan hän sai ostettua uuden perämoottorin veneeseensä."

"Muistan kerran lampsineeni sinne vilttitossuilla ja voitin Kari Rosimon ohjastamaa hevosta pelaamalla 2 000 markkaa. Joskus kävi niinkin,että ratikassa oli matkustettava pummilla, kun kaikki rahat olivat menneet totoamiseen", muistelee Lasse Kyrö.

Myös Olavi Uotila muistaa raviradan hyvin. "Olin jonkin aikaa kaarretarkkailijana juuri kuvassa olevassa kohdassa. Nykyään paikka taitaa olla jalkapallokenttinä. Etukaarrehan jouduttiin luovuttamaan Messukeskuksen parkkialueeksi 1970-luvun puolivälissä, ja rata olikin viimeiset vuodet parisataa metriä normaalia (1 000m) lyhyempi."

"Käpylän ravirata, siellä eivät juosseet vain hevoset, siellä juoksin myös minä ja kaikki muut Mäkelänrinteen yhteiskoulun oppilaat – Cooperin testiä", kertoo Sirpa Iltanen.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Heikki Uusimäen. Hän saa palkinnoksi Anitta Kaitajärven kirjan Hillankukkanyrkki (Myllylahti)Tämän viikon kuva-arvoituksessa ihmiset kulkevat jonossa metsäpolkua pitkin. Missä ihmiset kävelevät? Minne he ovat menossa? Onko jotain tapahtunut?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 24. syyskuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hannele Rantala
Viime viikon kuvassa oli Käpylän ravirata vuonna 1977.
Viime viikon kuvassa oli Käpylän ravirata vuonna 1977.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!