Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen huippuekonomisti harmittelee europäätöksiä ja talouskriisin hoitoa: "Olemme pudonneet kelkasta"

Tunnetulta ekonomistilta kysytään usein neuvoja: "Ekonomistien pitäisi miettiä enemmän kantojaan"

Ihmiset
 
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Video tiivistää Suomen talouden ongelmat ja ratkaisukeinot kahteen minuuttiin
Suomen talous on ongelmissa: tuottavuus on laskenut ja työn hinta noussut. Yrityksillä menee huonosti ja valtio velkaantuu. HS:n video esittelee kahdessa minuutissa talouskriisin syyt ja keinot ratkaisun löytämiseksi. Toimittajat: Teemu Luukka, Kirsi Alm-Siira Grafiikka: Boris Stefanov

Vesa Vihriälä on niitä ihmisiä, joille soitetaan, kun halutaan tietää, mitä huomenna tapahtuu ja mitä nyt pitäisi tehdä. Hän on ekonomisti. "En usko, että ekonomistit ovat yhtään sen viisaampia kuin muutkaan ihmiset, mutta jotain etua siitä on, kun ymmärtää asioiden määrällisiä vaikutussuhteita. On kuitenkin sanottava, että ekonomisteilla on joskus vähän liikaakin kysyntää", hän sanoo.

"Sellainen ongelma on, että kun kysytään, mieluusti haluaa auttaa ja vastata, mutta pitäisi myös tuntea asia perusteellisesti, ja niinhän asia ei aina ole. Pitäisi osata kieltäytyä useammin."

Sirpa Räihä HS
"Takinkääntämistä pitäisi sallia enemmän poliitikoille ja kaikille. On parempi korjata näkemystään, kun tieto asioista paranee kuin pitää kiinni väärästä päätöksestä", Vesa Vihriälä sanoo.
"Takinkääntämistä pitäisi sallia enemmän poliitikoille ja kaikille. On parempi korjata näkemystään, kun tieto asioista paranee kuin pitää kiinni väärästä päätöksestä", Vesa Vihriälä sanoo.

Vihriälä myöntää itsekin selittäneensä joskus asioita, vaikka tiedot aiheesta olisivat olleet puutteelliset.

Kansantaloustieteestä väitellyt Vihriälä on ottanut kantaa Suomen talouden ongelmiin 1980-luvulta lähtien. Hän on työskennellyt tutkijana ja toimistopäällikkönä Suomen Pankissa, tutkijana taloudellisessa yhteistyöjärjestö OECD:ssä, toimitusjohtajana Pellervon taloudellisessa tutkimuslaitoksessa ja Talousneuvoston sihteeristön päällikkönä.

Vihriälä ei ole minkään puolueen jäsen, mutta hän on usein työskennellyt keskustalaisten kanssa. Hän oli komissaari Olli Rehnin (kesk) neuvonantaja Euroopan komissiossa 2010–2012 ja talousasioiden alivaltiosihteeri Matti Vanhasen (kesk) hallitusten aikana vuosina 2004–2010. Nyt hän on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja.

Vihriälää on jäänyt harmittamaan yksi mielipide, jota hän ei sanonut tarpeeksi lujaäänisesti. Se oli 1990-luvulla, kun Suomi pohti liittymistä euroon.

"Epäilin tuolloin, etteivät Suomen työmarkkinat jousta tarpeeksi, jotta selviytyisimme hyvin ilman valuuttakurssijoustoa. En saanut tarpeeksi ponnekkaasti sanottua, että taloudellisessa mielessä omasta rahasta luopuminen on suuri riski, vaikka rahaliiton jäsenyys muista syistä voikin olla perusteltua." Niillä hän tarkoittaa muun muassa sitä, että euron myötä Suomi sitoutui enemmän lähteen.

Valtio on pitänyt velanotolla maata pystyssä vuodesta 2008. Suomi on menettänyt Nokian kännykkätoiminnan ja merkittävän osan paperiteollisuudesta, jotka olivat korkean tuottavuuden aloja. Suomalaisen työtunnin tuottavuus on muutamassa vuodessa heikentynyt huomattavasti. Yritykset jakavat voittojaan ulos osinkoina, koska eivät halua investoida Suomeen.

Jos Suomella olisi oma valuutta, se olisi heikentynyt, jolloin tuotanto kävisi paremmin kaupaksi ja Suomi olisi houkuttelevampi investointikohde

Kolme nopeaa

Mitä hyvää Suomen taloudessa on?

1 "Väestö on osaavaa. Osaamistason ei pitäisi olla tuottavuuden nostamisen pullonkaula, kuten se on monissa muissa maissa."

 

2 "Nuoret. Monilla nuorilla on ennakkoluuloton ja positiivinen asenne yrittäjyyteen. Löytyy paljon rohkeita ja kekseliäitä nuoria yrittäjiä, jotka eivät pelkää myöskään epäonnistumista."

 

3 "Yhteiskunnassa vallitseva perusluottamus toisia kohtaan ja kyky hoitaa asioita epämuodollisesti. Tämä etu ei juuri nyt varmaan tule monelle ihan ensimmäisenä mieleen."

"Ei Suomen enää kannata lähteä eurosta. Tässä vaiheessa ero toisi monenlaista taloudellista ja poliittista haittaa. On parempi keskittyä työmarkkinoiden joustavuuden parantamiseen."

Vihriälä sanoo, että hän, kuten eivät monet muutkaan ekonomistit, tajunneet kriisin alussa, erityisesti vuosina 2008–2009, kuinka vahvasti Yhdysvalloista alkanut maailmanlaajuinen talouskriisi lopulta vaikuttaa Suomeen. Erityisesti sitä he eivät ymmärtäneen, että globaalin šokin ohella vientiä painavat pysyvänluonteiset vain Suomea koskevat šokit. Työllisyysaste luisui alamäkeen, kun Ruotsissa ja Saksassa yhä suurempi osa väestöstä on viime vuosina työllistynyt.

"Olemme pudonneet kelkasta."

Samoja sanoja käyttää pääministeri Juha Sipilä (kesk).

Vihriälää käytetään paljon kommentoijana, koska hän osaa selittää asiat nopeasti ja kohtalaisen selkeästi.

Vihriälä on lähtöisin Pohjanmaalta Vimpelistä, tunnetusta pesäpallopitäjästä. "En päässyt kirkonkylän joukkueeseen, koska olin niin huono lyömään."

Urheilu ei tähän jäänyt, vaan kunto nousee melomalla, koripallokentällä, juoksemalla ja hiihtämällä. Vihriälä mietti aluksi lähtevänsä opiskelemaan historiaa, mutta joku varoitti, ettei historia elätä. Hän valitsi kansantaloustieteen.

"Ei minulla ollut mitään käsitystä, miten sillä saa elannon, mutta olen pienestä saakka ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Ajattelin, että kansantaloustiede on hyödyllistä, kun yrittää ymmärtää maailmaa."

Vihriälä mainitsee ehkä uransa palkitsevimpana ajan, kun hän oli Suomen Pankissa mukana suunnittelemassa pankkien pelastusoperaatiota 1990-luvun alussa.

Valtio vahvisti pankkeja kahdeksan miljardin markan pääomasijoituksilla. Se herätti valtaisan raivon ja vastalauseaallon, mutta Vihriälän mukaan ilman sitä etenkin jättipankki KOP:lle olisi voinut kaatua ja aiheuttaa paljon suuremmat tappiot. Valtio sai koko pääoman takaisin.

"Sen jälkeen samalla tavalla on tehty monissa maissa kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Me kehitimme tämän keinon ihan itse. Muutkin ovat keksineet sen itse, olettaisin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit