Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näytelmäkirjailija oli yhden hitin ihme

Frank D. Gilroy 1925–2015

Ihmiset
 
Frank D. Gilroy
Frank D. Gilroy

Yhdysvaltalainen näytelmäkirjailija, tv-käsikirjoittaja ja elokuvaohjaaja Frank D. Gilroy kuoli 12. syyskuuta kotonaan Monroessa, New Yorkissa. Hän oli 89-vuotias.

Gilroy oli tunnettu ennen kaikkea näytelmästään The Subject Was Roses, jonka ensi-ilta oli Broadwaylla 1964. Hän sai näytelmästään Pulitzer-, Tony- ja Drama Critics' Circle -palkinnot.

Toisesta maailmansodasta kotiin New Yorkin Bronxiin palaavasta sotilaasta kertova näytelmä sai Suomen ensi-iltansa Vaasan Suomalaisessa Teatterissa esityskaudella 1966–67 nimellä Ruusujen vuoksi.

Frank Daniel Gilroy syntyi New Yorkissa 13. lokakuuta 1925. Hän palveli toisessa maailmansodassa Euroopan sotanäyttämöllä ja aloitteli teatteriopintoja, mutta joutui luopumaan niistä rahatilanteen vuoksi.

1950-luvun alussa Gilroy pääsi käsikirjoittajaksi televisioon aikana, jota pidetään yhdysvaltalaisen tv:n kultakautena.

Vuonna 1962 Gilroyn ensimmäinen näytelmä Who'll Save the Plowboy? sai ensi-iltansa Phoenix-teatterissa New Yorkissa. Se sai Obie-palkinnon.

Gilroy käsikirjoitti lukuisia tv-sarjoja 1950- ja 1960-luvuilla. Niistä tunnetuin on meilläkin aikoinaan esitetty Burken laki (1964–65), jossa Gene Barry esitti rikoksia ratkovaa miljonääripoliisia.

Ruusujen vuoksi oli lukuisia näytelmiä kirjoittaneen Gilroyn ainoa todellinen menestys. Hänen kolmen seuraavan näytelmänsä flopattua Gilroy palasi Hollywoodiin ja sovitti Ruusujen vuoksi -näytelmän elokuvaksi 1968. Elokuva sai kuitenkin laimean vastaanoton.

1970-luvun alusta vuoteen 1998 Gilroy myös ohjasi kahdeksan elokuvaa, joista kolme televisiolle. Ne eivät kuitenkaan edusta hänen parasta tuotantoaan.

Ehkä erikoisin Gilroyn ohjaamista ja käsikirjoittamista elokuvista on Keskipäivästä kolmeen (1976), westernkomedia, jonka pääosaa esitti yleensä kovanaaman rooleistaan tunnettu Charles Bronson.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit