Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkija opettaa taloustieteitä suljetussa Pohjois-Koreassa – ja tarvitsee luvan poistumiseen muurien ympäröimältä kampukselta

Heikkilä pitää työtään koulutusvientinä erittäin haastavaan maahan: "He luottavat, että suomalaiset pitävät lupauksensa eivätkä hölmöile."

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta HS
Tutkija Jukka-Pekka Heikkilä pitää mietiskelystä ja kuljeskelusta Helsingin Tähtitorninmäellä. Hän opettaa välillä taloustieteitä Pohjois-Koreassa. Se on poikkeuksellista, sillä suljettuun maahan pääsee turisteina vain jonkin verran ihmisiä, luvan kanssa ja oppaiden valvomalle matkalle.
Tutkija Jukka-Pekka Heikkilä pitää mietiskelystä ja kuljeskelusta Helsingin Tähtitorninmäellä. Hän opettaa välillä taloustieteitä Pohjois-Koreassa. Se on poikkeuksellista, sillä suljettuun maahan pääsee turisteina vain jonkin verran ihmisiä, luvan kanssa ja oppaiden valvomalle matkalle. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Luokassa istuvilla opiskelijoilla on päällään puku, punainen kravatti ja pakollinen isänmaallinen pinssi. He opiskelevat johtamista – ja tosissaan. Kun suomalainen Jukka-Pekka Heikkilä, 36, antaa heille ryhmätyön, he eivät välttämättä malta nukkua kahteen yöhön.

Muuten opiskelijat ovat uteliaita. He haluavat tietää perusasiat Suomesta ja nähdä sitten kuvia Heikkilän vaimosta.

Kolme nopeaa

Hulluimmat uutisankat Pohjois-Koreasta

1. Aurinkoon laskeutunut astronautti
"Länsimedia raportoi pohjoiskorealaisen uutisankkurin kertoneen, että korealainen astronautti laskeutui Aurinkoon. Uutisen oli kirjoittanut länsimainen satiiriuutissivusto."

2. 120 koiralle syötetty setä
" Kim Jong-unin setä Jang Song-thaek sai kuolemantuomion toissa vuonna maan sisäisissä valtataisteluissa. Pian kerrottiin, että setä oli syötetty 120 koiralle. Sen lähteeksi paljastui kiinalainen satiiri."

3. Virallinen hiustyyli
"Viime vuonna uutisoitiin, että miesten hiukset tulee leikata kuin Kim Jong-unilla. Se oli uutisankka, mutta kansalaisten täytyy kuitenkin valita hiustyylinsä joistakin kymmenistä malleista."

Kun yliopistolla on sähkökatkoksia, Heikkilä käyttää akkukäyttöistä videotykkiä. Luokan seinälle on ripustettu kaksi taulua maan edesmenneistä johtajista: Kim Il-sungista ja Kim Jong-ilistä.

Taloustieteen tutkija Heikkilällä on harvinainen tilaisuus työskennellä yhdessä maailman suljetuimmista valtioista, Pohjois-Koreassa.

Maa on eristäytynyt muusta maailmasta vuosikymmenien ajan, ja sen johtajan Kim Jong-unin ympärillä on vahva henkilökultti. Pohjois-Koreaa syytetään systemaattisista ihmisoikeusrikkomuksista, mutta valtion kontrolloima media ei kerro niistä tai talousongelmista.

Heikkilää innostaa eri seikkailuihin hänen Afganistanissakin asunut siskonsa, kirjailija-toimittaja Pia Heikkilä.

Pohjois-Koreaan Heikkilä pääsi omasta aloitteestaan. Nykyään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun yrittäjyyden tutkija viimeisteli muutama vuosi sitten Pekingissä Vaasan yliopistoon tekemäänsä väitöskirjaa ja oli tutkinut harrastuksenaan Pohjois-Koreaa. "Aloin vähän kyllästyä Kiinaan, löysin pohjoiskorealaisen yliopiston ja lähetin heille sähköpostia, että minulla on stipendi, mitä kursseja osaan opettaa ja voisin tulla sinne."

Yliopisto oli kiinnostunut, joten Heikkilä on käynyt vapaaehtoistöissä kauppatieteiden professorina Pyongyang University of Science and Technology -yliopistossa kuudesti vuodesta 2011 alkaen. Hän on opettanut tietojärjestelmätiedettä, kansainvälistä liiketoimintaa, johtamista ja yrittäjyyttä.

Aluksi paikalliset tarkkailivat suomalaista, joka ei käyttänyt kravattia tai kirjoja. "Esimerkiksi amerikkalaiskirjat tulevat niin radikaalisti erilaisesta ympäristöstä, etteivät ne sovi opetukseen enää ollenkaan."

Ensimmäinen vierailu meni hyvin, eikä suomalaisuudesta ollut haittaa. "Se auttaa, että tulemme neutraalista maasta ja hyvinkin valtiovetoisesta kapitalismista. He luottavat, että suomalaiset pitävät lupauksensa eivätkä hölmöile."

Heikkilä pitää työtään "koulutusvientinä erittäin haastavaan maahan". Suo messa sitä kohtaan oltiin epäluuloisia, mutta tilanne parani brittien tuen myötä. Heikkilää rahoittaa brittiläinen tiederahoituksen asiantuntijaorganisaatio the British Academy.

Työkeikat Pjongjangissa ovat intensiivisiä, mutta suurin ero elämään Suomessa on vapaus. Luokkahuoneessa hän opettaa lähes samoja asioita kuin Suomessa, mutta kampukselta poistumiseen hän tarvitsee luvan.

Heikkilä asuu kerrostalossa muurien ympäröimällä kampuksella muiden ulkomaalaisten kanssa.

Oppaat vievät ulkomaalaiset ostoksille markkinoille ja kauppoihin tiistaisin ja perjantaisin.

"Jos haluaa, oppailta voi pyytää lupaa, että he lähtevät mukaan oluelle, keilaamaan, saunomaan tai kokeilemaan jotain ravintolaa."

Tavalliset pohjoiskorealaiset näyttävät harrastavan urheilua, kuten jalkapalloa, ja seuraavat valtion kontrolloimia uutisia.

Opiskelijoiden arki on tiukkaa kilpailua, sillä päivällä on kahdeksan tuntia luentoja ja iltaisin kotitehtäviä.

"En halua kuulostaa liian Pohjois-Korealta, mutta halu oppia on tajutonta", Heikkilä sanoo.

Kerran hän kysyi kansainvälisen liiketoiminnan kurssin alussa, mitä opiskelijat haluavat oppia. "Herra professori, kaiken", kuului vastaus.

Nuoret suhtautuvat positiivisesti liike-elämään, mutta se on hankalaa byrokratian vuoksi. Maasta oikeastaan puuttuu markkinointi ja kuluttaminen.

Heikkilä arvelee, että maassa voi olla pientä talouskasvua. Pjongjangissa rakennetaan, taksit alkoivat yleistyä muutama vuosi sitten ja suomalaisen kollegat ovat kertoneet ensimmäisistä liikenneruuhkista. Opiskelijoilla alkaa olla läppäreitä ja kännyköitä.

"Vaatetus on myös muuttunut. Naisten hame on saattanut vähän nousta, mutta miehillä on edelleen univormut päällä."

Samalla kirjoista on pulaa.

Heikkilällä on kokemusta vain pääkaupunki Pjongjangista, ei esimerkiksi maaseudulta. Myös suurin osa opiskelijoista on eliittiä pääkaupungista ja näkee itsensä muutoksen mahdollistajina maassa.

Mutta pohjoiskorealaiset ovat itseironisia ja kujeilevia. Heillä riittää myös vitsejä kiinalaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?