Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Idänkaupan tuntijan neuvoihin luotettiin

Aaro Ikonen 1940–2015

Ihmiset
 
Timo Koponen Kari Ketola
Aaro Ikonen
Aaro Ikonen

Idänkaupan arvostettu tuntija Aaro Ikonen kuoli Kotkassa 27. elokuuta pitkällisen sairauden jälkeen. Hän oli 75-vuotias, syntynyt 16. helmikuuta 1940 Lieksassa. Ikonen opiskeli valtiotieteen maisteriksi ja teki elämäntyönsä Neuvostoliiton ja Venäjän kaupan piirissä.

Yhdysvaltain opintovuotensa aikana Ikonen verkostoitui henkilöihin, jotka olivat kiinnostuneita Suomesta Neuvostoliiton naapurimaana. Tästä Ikonen sai impulssin opiskella venäjän kieltä ja perehtyä maan historiaan, kulttuuriin ja talouteen.

Työuransa alussa Ikonen oli Neuvostoliiton kauppaa käyvissä rakennus- ja telakkayrityksissä ja vuodesta 1975 suomalaisneuvostoliittolaisen taloudellisen yhteistyökomission pääsihteeri. Tässä tehtävässä hän oli Neuvostoliiton kaupan johdon suomalaisessa sisäpiirissä.

Poikkeuksellinen neuvostotalouden toiminnan ja maan tapojen tuntemus toi hänelle Suomen elinkeinoelämän avainhenkilöiden luottamuksen. Hänen kykynsä hahmottaa suuria asiakokonaisuuksia ja niiden seurauksia oli korvaamaton, mm. suomalaisten yritysten suurprojektien valmistelussa 1970- ja 1980 -luvulla.

Ikosen neuvostotaloutta koskeviin arvioihin perehtyivät ja luottivat monet politiikan ja talouden keskeiset toimijat sekä virkamiesjohto. Hänellä oli myös keskusteluyhteys presidentti Urho Kekkosen kanssa.

Myös Neuvostoliiton organisaatioissa Ikonen nautti arvostusta. Hänen kykynsä solmia henkilökohtaisia, luottamuksellisia suhteita venäläisen mentaliteetin mukaisesti auttoivat korkean tason yhteyksien luomisessa. Hänellä oli suora yhteys mm. Neuvostoliiton valtiollisen suunnittelukomitean Gosplanin puheenjohtajaan, varapääministeri N. K. Baibakoviin ja Nl:n ulkomaankaupan korkeimpaan johtoon.

Ikonen toimi 1980–1985 Suomen Moskovan suurlähetystön kaupallisena neuvoksena ja kaupallisen osaston päällikkönä. Hänen työhuoneensa ja asuntonsa Suomen Moskovan suurlähetystössä oli varsinainen vuorineuvosten sikariklubi, jossa usein pikkutunneille asti nautittiin vieraanvaraisen isännän kestityksestä. Hän oli karismaattinen seuramies.

Aaro Ikonen siirtyi vuonna 1985 ulkoministeriöstä Valmet -konsernin idänkaupan johtoon, josta hän jäi eläkkeelle ja vietti viimeiset vuotensa Kotkassa.

Timo Koponen
Kari Ketola
Kirjoittajat ovat Aaro Ikosen työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit