Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietotekniikan ja telealan ykköslobbari Reijo Svento: "Joka firmaan pitäisi palkata epäilijä"

Ficomin toimitusjohtaja kritisoi nykyistä digi-intoa: "Nyt se hokema on digitalisaatio. Niin kiire on soutaa, ettei kerkeä moottoria käynnistää."

Ihmiset
 
Liisa Takala
Ficomin toimitusjohtajan Reijo Sventon mukaan Suomessa on aina joku tunnussana, jonka nimeen kaikki vannovat. "Nyt se on digitalisaatio."
Ficomin toimitusjohtajan Reijo Sventon mukaan Suomessa on aina joku tunnussana, jonka nimeen kaikki vannovat. "Nyt se on digitalisaatio." Kuva: Liisa Takala

Vuonna 2000 elettiin internethuuman rajuinta aikaa. Matkapuhelinvalmistaja Nokia oli noin kymmenen kertaa arvokkaampi yhtiö kuin nyt, ja teleyhtiö Sonera käytti Saksan huutokaupoissa 4,3 miljardia euroa 3g-taajuuksien ostoon.

"Elin siellä hypen keskellä. Vauhti oli kovaa ja varmaan oli vauhtisokeutta", Ficomin toimitusjohtaja Reijo Svento muistelee.

Kolme nopeaa

Mitä Suomessa pitäisi tehdä toisin?

1. "Suomessa on tapana hakea ratkaisu, joka sopii kaikille, on 110-prosenttisesti turvallinen ja testattu ja toteuttaa direktiivin 110-prosenttisesti. Virossa riittää 95 prosenttia."

2. "Digitalisaatio edellyttää erittäin vahvaa poliittista ohjausta, rohkeutta ja konkretiaa. Erikoisvirkamiehet katsovat kuin ravihevoset, että heidän säännöksensä toteutuvat, mutta vektorit tulisi saada samaan suuntaan."

3. "Ei ole mahdollista" -nurkumisesta on siirryttävä ratkaisuhakuisuuteen. Tämä ajatustavan muutos olisi parasta norminpurkutalkoota. Sektorikohtaisesta sääntelystä pitäisi päästä yleiseen kuluttaja- ja kilpailusäännöstöön. Aina ei pidä mennä hitaimman mukaan, jos ei ole pakko."

Rahaa riitti, ja suomalaiset näyttivät valloittavan ison osan ict-maailmaa.

Tuolloin suomalaiset operaattorit katsoivat, että aika olisi kypsä tietotekniikan laitevalmistajien, teleoperaattoreiden ja ohjelmistoyritysten omalle lobbausorganisaatiolle Ficomille. Sen toimitusjohtajaksi valittiin yksi hankkeen puuhamiehistä, silloisen Finnet-liiton toimitusjohtaja Reijo Svento.

Sitten internetkupla puhkesi, mutta maailma jatkoi muuttumistaan.

"Moni on sanonut, että muutoksen nopeutta aina yliarvioidaan lyhyellä aikavälillä ja aliarvioidaan pitkällä jänteellä. Se pitää paikkansa", Svento sanoo.

Nyt Svento on jäämässä eläkkeelle. Uransa lopuksi hän haluaisi antaa yhden neuvon suomalaisille yrityksille. "Joka firmassa pitäisi olla henkilö, joka on palkattu epäilijäksi ja kyseenalaistajaksi."

Syy neuvoon on opittu kantapään kautta. Suomalaisissa yrityksissä kaikki samanuskoiset veljet ja sisaret kokoontuvat hokemaan yhtä ja samaa tunnussanaa, yleensä perin juurin asiaan perehtymättä.

"Nyt se hokema on digitalisaatio", Svento sanoo.

"Niin kiire on soutaa, ettei kerkeä moottoria käynnistää."

Svento ei tietenkään ole digitalisaation epäilijä. Päinvastoin. Hänen kritiikkinsä nykyistä digi-intoa kohtaan syntyy ehkä ennemminkin turhautumisesta, jos lehmänhermoisen Sventon yhteydessä voi turhautumis-sanaa ylipäänsä käyttää.

Svento on ollut mukana joka ikisessä Suomessa käynnistetyssä "tietoyhteiskuntahankkeessa" Paavo Lipposen I-hallituksen vuonna 1994 käynnistämästä tietoyhteiskuntahankkeesta lähtien.

Nyt sana tietoyhteiskunta on vain muuttunut digitalisaatio-sanaksi kaikkialla – Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmassakin, mutta teemat ovat pysyneet samoina.

Nykyiseen digi-intoiluun on toki syynsä, Svento sanoo.

"Tekniikka on tarpeeksi kypsää, pientä ja halpaa. Monta asiaa on ollut nupullaan, ja nyt ne pystyvät puhkeamaan kukkaan digitaalisessa maailmassa."

Yksi tällainen suuri muutos on liikenteen ja viestinnän yhdistyminen.

"Autot ovat käytännössä kohta tietokoneita. Kohta kysytään otitko Windowsin vai Applen, ei dieselin vai bensan. Näinhän tässä käy", Svento ennustaa.

Juristiksi Helsingin yliopistosta 1980 valmistunut Svento tuli Suomen tietotekniikka-alan päälobbariksi puolivahingossa.

Hän aloitti työmarkkinajuristina, siirtyi Sdp:n lainsäädäntösihteeriksi, kävi öljyalalla ja päätyi paikallisten puhelinyhdistysten Finnet-liiton toimitusjohtajuuden jälkeen täysipäiväiseksi lobbariksi Ficomiin.

Svento sanoo olevansa ylpeästi lobbari, vaikka sanalla on Suomessa huono kaiku.

Lobbari on ulkomainen lainasana, joka on syntynyt siitä, että muualla maailmassa eri alojen edunvalvojat joutuvat väijymään päättäjiä ja ministereitä auloissa eli lobbyissa, Svento muistuttaa.

Suomessa lobbarit eivät joudu odottamaan päättäjiä tuulikaapeissa, vaan heidät päästetään usein päättäjien kanssa samaan neuvottelupöytään.

"Me istutaan samassa salissa. Se on iso arvo."

Sventon mukaan tuon käytännön ansiosta suomalaisministerit ovat ainakin tietotekniikka-asioissa monissa Brysselin komissiotapaamisissa usein ulkomaisia kollegojaan paremmin asioista perillä.

Kun Svento täyttää huomenna perjantaina 60 vuotta, hän jää johtajasopimuksensa mukaisesti eläkkeelle.

"Halusin jäädä eläkkeelle täysjärkisenä, enkä ihan raakkina."

"60-tuntista viikkoa olen 20 vuotta vääntänyt. Onneksi on ollut onni ja autuus, eli mökki Puumalassa Saimaalla."

Svento kertoo, että mökillä on tullut jo pitkään vietettyä kaikki mahdollinen vapaa-aika.

Ensimmäiseksi eläkeviikoksi intohimoinen kalastaja aikoo vetäytyä mökille. Eläkepäivät paranevat entisestään vuodenvaihteessa, kun vaimo Rita Svento pääsee eduskunnasta johdon assistentin töistä eläkkeelle.

"Mitään pläniä ei ole", Svento sanoo tulevaisuuden suunnitelmista.

"Joskin hallitustyöskentely ja pienet toimeksiannot kiinnostaisivat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit