Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori kehitti hormonikierukan

Tapani Luukkainen 1929–2015

Ihmiset
 
Pekka Lähteenmäki Carl Gustaf Nilsson
Tapani Luukkainen
Tapani Luukkainen

Professori, ylilääkäri Tapani Luukkainen kuoli 18. syyskuuta Helsingissä äkilliseen sairauskohtaukseen. Hän 86-vuotias, syntynyt Sortavalassa 28. helmikuuta 1929.

Luukkainen kävi koulunsa Vaasassa, jossa kirjoitti ylioppilaaksi Vaasan lyseosta. Lääketieteen lisensiaatiksi, lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi ja naistentautien ja synnytysopin erikoislääkäriksi Luukkainen valmistui Helsingin yliopistosta. Ennen varsinaista kliinistä uraa hän toimi tutkijana Yhdysvalloissa, muun muassa Rockefeller-yliopistossa. Sen jälkeen hän toimi erikoislääkärinä ja ylilääkärinä Helsingin Yliopistollisen keskussairaalan Naistenklinikalla. Vuodesta 1970 hän toimi erikoislääkärinä, ylilääkärinä ja sairaalan johtajana Kätilöopiston sairaalassa eläkkeelle siirtymiseen asti.

Luukkaisen mittava tieteellinen työ tuotti yli 300 alkuperäisjulkaisua ja kuusitoista väitöskirjan ohjausta. Hän oli kansainvälisesti arvostettu, nerokas ja innovatiivinen tutkija, jonka saavutuksilla on edelleen suuri merkitys naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisessä maailmanlaajuisesti.

Hän toimi Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijana ja New Yorkissa pääkonttoria pitävän kansalaisjärjestön Population Councilin konsulttina ja oli sen uusia ehkäisymenetelmiä kehittävän International Committee for Contraception Research -verkoston (ICCR) perustajajäsen. Luukkainen toimi Population Councilin senior consultant -asemassa eläkkeelle asti.

Kliinisen työn ohessa Luukkainen perusti Helsingin yliopiston lääketieteellisen kemian laitokselle Steroiditutkimuslaboratorion tutkimuskeskukseksi ja kehittämään raskaudenehkäisytutkimuksissa tarvittavia hormonimääritysmenetelmiä. Osana Population Councilin ICCR-verkostoa hän oli kehittämässä useita pitkävaikutteisia ehkäisymenetelmiä. Tällaisia olivat eri hormoneja vapauttavat ihonalaiset kapselit, emätinrenkaat ja kierukat. Hänen tutkimusalueisiinsa kuuluivat myös vaihdevuosien hormonikorvaushoidot. Kliiniset tutkimukset tehtiin Kätilöopiston sairaalan perhesuunnittelupoliklinikalla.

Luukkaisen merkittävin saavutus oli ideoida ja johtaa hormonikierukka Mirenan alkukehitys kliinisine tutkimuksineen siihen vaiheeseen, josta lääketehdas Leiras vastasi hormonikierukan loppukehityksestä ja valmistuksesta. Luukkainen oli mukana pitkään asiantuntijana kierukan käyttöalueen laajentamiseen tähtäävissä tutkimuksissa. Syntyi menestystuote, joka edelleen valmistetaan Suomessa.

Hormonikierukkaa on myyty 35 miljoonaa kappaletta 130 maassa. Sitä käytetään ehkäisyn lisäksi myös hoidollisiin tarkoituksiin, kuten runsaiden kuukautisten hoitoon. Tehokkaan ja turvallisen ehkäisyn lisäksi se on muuttanut useita hoitokäytäntöjä gynekologiassa, vähentänyt kohdunpoistoja ja sterilisaatioita. Sitä voidaan käyttää osana vaihdevuosien hormonikorvaushoitoa. Professori Tapani Luukkainen sai useita ulkomaisia ja kotimaisia huomionosoituksia. Arvostetuimman kotimaisen lääketieteen palkinnon Matti Äyräpää -palkinnon hän sai 1992.

Pekka Lähteenmäki
Carl Gustaf Nilsson
Kirjoittajat ovat Tapani Luukkaisen entisiä oppilaita ja pitkäaikaisia työtovereita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit