Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huonekalukauppias haki mallia Ikeasta

Tauno Korhonen 1931–2015

Ihmiset
 
Mauno Saari Pia Aarrekivi
Tauno Korhonen
Tauno Korhonen

Huonekalukauppias Tauno Korhonen kuoli 22. elokuuta pitkällisen sairauden jälkeen Nilsiässä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 25. elokuuta 1931 Siilinjärvellä.

Korhonen tunnettiin huonekalukeisarina ja räväkästä toiminnastaan markkinoinnissa. Helsingin Sanomissa tiheästi julkaistut kokosivun ilmoitukset ja iskulauseet, kuten "Osta kerralla kunnon huonekalut" tulivat kansalle tutuiksi. Menestys rakennettiin Korhosen valloittavan persoonan varaan. Sen johdosta hänestä tuli myös kestojulkkis.

Korhonen aloitti huonekalualalla Iskun myyjänä, ja jo puolen vuoden hänet jälkeen nimitettiin yhtiön päämyymälän johtajaksi. Supermyyjä ja ideatykki oli päässyt vauhtiin.

Korhonen kierteli ulkomailla, lähinnä Ruotsissa, tutkimassa alan trendejä ja löysi niitä ennen muuta Ikeasta. Oman yrityksensä hän perusti 1966 3 000:n markan alkupääomalla. Itsenäisen yrittäjän toiminnan huippuna oli Ikean mallista tehty korhosmainen sovellutus, huonekalujen suurhalli Kehä III:n varrella Seutulassa ja 10 muuta liikettä eri puolilla maata. Seutulassa oli parhaimmillaan noin sata työntekijää. Loputtomien ideoiden lisäksi asiakkaiden tarpeiden, toiveiden ja unelmien ymmärtäminen oli menestyksen salaisuus.

Syöpään sairastuminen 1970-luvulla pysäytti vauhdin hetkeksi. Kun siitä oli selvitty, Korhonen ryhtyi viemään suomalaista designea Yhdysvaltoihin, ensimmäisenä huonekalualalla. Kaliforniassa ja Arizonassa huonekalumyymälöitä oli parhaimmillaan kymmenen.

Vieraita kieliä taitamaton Korhonen oli opetellut sairautensa aikana Kanarialla espanjaa. Yhdysvalloissa hän oppi omintakeisen englantinsa kuuntelemalla radiota automatkoillaan pitkin mannerta. Siellä suomalainen koivu, Alvar Aallon design ja modulit olivat uutta. Pian myymälöissä käytiin valokuvaamassa viimeisintä muotia aina kansainvälisten messujen jälkeen.

Korhonen otti haastatteluissaan kantaa suomalaiseen politiikkaan ja erikoisesti siihen, miten vientiä hoidettiin. Hän kehotti Suomea satsaamaan vientiin ja ideointiin. Liikepankkeja hän arvosteli, sillä ne eivät olleet valmiita ottamaan riskejä, vaikka vakuudet olivat kolmikertaiset. Yrittäjä kantaa kaiken riskin.

Riski toteutui Korhosen kohdalla 1980-luvulla, kun rajun kasvun vaatima käyttöpääoma ei riittänyt ja rahoittajana toiminut pankki sulki tilit ja taseet. Korhonen sanoi joutuneensa ryöstöretken uhriksi kymmenien tuhansien muiden suomalaisten yrittäjien tavoin.

Hän vietti viimeiset vuotensa syntymäseudullaan Savossa.

Mauno Saari
Pia Aarrekivi
Kirjoittajat ovat Tauno Korhosen ystävä ja vaimo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit