Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvaohjaaja innoitti muita

Marja Pensala 1944–2015

Ihmiset
 
Marjo Valve
Marja Pensala
Marja Pensala

Elokuvaohjaaja Marja Pensala kuoli 31. elokuuta Helsingissä sairastettuaan lyhyesti vakavaa sairautta. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 3. lokakuuta 1944 Savonlinnassa.

Pensalan työ elokuva-alalla oli moninaista: Elokuvantekemisen lisäksi hän oli aktiivinen järjestötyössä ja teki suuren työn elokuvakulttuurilehti Lehtisetin vetäjänä. Hänen elokuvateoksistaan parhaiten tunnetaan yhä lyhyt fiktio Elsa (1981).

Pensala opiskeli elokuvan tekemistä 1960-luvulla Taideteollisessa oppilaitoksessa Kamerataiteen osastolla, jolloin elokuvaopetus oli heikosti resursoitua, mutta ajan henki ainutkertaisen kiihkeä. Oltiin optimistisia ja koettiin, että maailman muuttaminen on paitsi tarpeellista, myös mahdollista.

Vuosien jälkeen Pensala nosti näiden opintovuosien tärkeimmäksi anniksi osallisuuden Kaj Franckin opetuksesta. Franckin muotoilufilosofian keskeiset ideat: tekijän anonymiteetti, perusidean merkitys ja muodon tarkoituksenmukaisuus ovat nähtävissä myös Pensalan teoksissa.

Pensalan lapsuudenkoti oli akateeminen ja ehkä siksi hän elokuvaopintojen lisäksi halusi myös "oikean tutkinnon". Tutkinto oli FM Helsingin yliopistosta, ja opintoihin oli nivottu niin paljon elokuvaan liittyvää, kuin se 70-luvulla oli mahdollista.

Yliopisto-opiskelun Pensala sanoi myös pitäneen hänet kiireisenä elokuvan kannalta vaikeina 1970-luvun vuosina, jolloin elokuvien tuotantomäärät olivat ennätysmatalalla. Samoina vuosina hänelle tuli tutuksi myös toinen ammattitaidon ylläpitäjä ja kehittäjä, mainoselokuvatuotanto.

Läpimurtoteos Elsa olikin muodoltaan mainos, jossa markkinoitava tuote oli suomalainen nainen, joka tekee silloin, kun mies puhuu. Pensalan elokuvateoksista suuri osuus ovat dokumenttielokuvat, joista heijastuu isä Jouko Hautalan työ kansanrunouden tutkijana. Muita kauden keskeisiä teoksia ovat Sielunpimennys (2000), Punainen raketti (2004) ja Volga, venäläinen joki (2009), joita yhdistää paitsi aihe, Venäjä ja sen menneisyys, myös kollasimaisuus ja lyyrisyys.

Pensala oli vuosia Suomen elokuvatyöntekijäin liiton kantavia voimia. Hänelle liitto oli ennen kaikkea tekijöiden verkostoitumisen foorumi ja työn päämäärä oli paremmat elokuvat. Hänen mielestään innoittuneet tekijät tekevät parempia elokuvia ja järjestötyössä hän oli tunnelmanrakentaja ja innoittaja.

Pensala oli erittäin työteliäs, ja elokuvataide oli hänen elämänsä ehtymätön kiinnostuksen kohde, mutta viimeisinä vuosinaan hän määritteli elämänsä tärkeimmäksi tehtäviksi vanhemmuuden ja isovanhemmuuden. Ystävät ja työtoverit pääsivät nauttimaan hänen terävästä ja tummasta huumoristaan, joka usein venytti totunnaisuuden rajoja. Marja Pensala oli ainutlaatuinen toisin ajattelija, toisin katsoja ja toisin sanoja.

Marjo Valve
Kirjoittaja on Marja Pensalan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit