Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Lapset leikkivät lohkareilla

Ihmiset
 
Seppo Heinonen Lehtikuva
Missä nämä lapset leikkivät? Miltä siellä näyttää nykyään?
Missä nämä lapset leikkivät? Miltä siellä näyttää nykyään? Kuva: Seppo Heinonen Lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon kuva-arvoitus ei tainnut olla aivan helpoimmasta päästä. Vastauksia saapui määräaikaan mennessä vain 34, mutta melkein kaikki tiesivät tai arvasivat oikean vastauksen. Ellei kuvasta tunnistanut taustalla näkyviä korkeita kerrostaloja, oli aika vaikea tietää, missä kuvan ihmiset kävelevät

Kuva oli vuodelta 1973, jolloin Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT oli jälleen lakossa, tällä kertaa vain vuorokauden kestävässä lakossa. Mustapukuiset ihmiset kulkivat Myllypurosta kohti Kontulaa.

Juttu ilmestyi Helsingin Sanomissa maaliskuun 20. päivä, ja siinä kerrottiin, että Helsingin liikennelaitoksen bussi kuljetti ihmisiä Myllypuron pääteasemalle. "Työssäkävijät eivät uskaltaneet luottaa yksityisbusseihin, vaikka niitä olikin liikenteessä koko liuta", HS kirjoitti.

"Vaelluksen syynä voisi olla Liikenne Oy:n kuljettajien lakko. Lähin bussiyhteys kontulalaisille oli tuolloin Myllypurosta, sillä sinne liikennöivät HKL:n siniset bussit", arveli Ari Hanioja.

"Kontulasta kulkevat Liikenne Oy:n punakeltaiset bussi olivat muutamia kertoja lakossa, mutta eivät Helsingin kaupungin liikenteen bussit Myllypurosta, ja siksi lakon aikana kuljettiin noin kilometrin matka busseille Myllypuroon ja takaisin illalla", kertoo Kaarina Manninen.

Airi Svensk kertoo kävelleensä kuvan metsätaipaleen lakon aikana aamuin illoin. "Lunta oli aika reippaasti, joten välillä oli hankaluuksia kulkemisessa."

Sirpa Holmberg kertoo, että matka oli erityisen ikävä kuljettavaksi iltamyöhällä.

"Tuohon aikaan ei perheissä ollut autoja, ei meilläkään, ja taksit olivat sellaista ylellisyyttä, mihin ei työläisperheillä kuten meillä, ollut varaa."

Holmberg muistaa joskus kulkeneensa reitin edestakaisin kahteen kertaan, koska työpäivän jälkeen täytyi lähteä iltarientoihin. "Olen kävellyt kerran tuon matkan korkeakorkoisilla saappailla, joka oli erityisen ikävää lumikelillä. Menin tapaamaan nykyistä aviomiestäni, joten pukeutumisesta ei voinut tinkiä. Aikamoinen uhraus! Muistututan siitä joskus miestäni."

Myös Rita Himbergin muistot polulta liittyvät rakkausasioihin. "Tie oli tärkeä minulle siksikin, että teinirakkauteni ja myöhemmin aviomieheni asui Kontulassa ja minä Myllypurossa, joten se yhdisti meidät."

Muutama vastaaja arveli, että kuvassa on kyse leipäjonosta tai että ihmiset ovat menossa ostamaan jotain.

Rita Himberg arveli, että ihmisjono voisi liittyä Kontulan vastavalmistuneeseen ostariin.

"Väki on 'tarjoushaukkaihmisiä' tai muuten vain uteliaita. Kontumarket oli aikansa hypermarket ja tarjoukset mahtavia, jopa äitini innostui moisesta tapahtumasta", hän kertoo.

"Olisiko Kontulan ostarin T- tai K-kauppaan tullut sillitynnyreitä? Voi olla myös kahvia tarjouksessa. Tuota polkua tuli skidinä tsupattua ja fillarilla tsörattua", kertoo Rauno Moliis.

Ari Juutinen muistaa myös vanhan Kontulaan liittyvän sanonnan:

"Kontula on niin idässä, että bussitkin ovat punaisia."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Markku Lehmuskallion. Hän saa Einari Artovaaran kirjan Elämän pelikenttä (Nord Print).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa lapset leikkivät lohkareilla. Missä kuva on otettu ja miltä paikalla näyttää nykyään? Onko paikka sinulle tuttu? Onko sinulla jotain kuvaan liittyviä muistoja?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 1. lokakuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Sverker Ström
Viime viikon kuvassa käveltiin Kontulasta Myllypuroon 1973.
Viime viikon kuvassa käveltiin Kontulasta Myllypuroon 1973.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!