Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satavuotias Tyyne Koskinen asuu yksin omakotitalossaan, kävelee ilman rollaattoria ja ilahtuu, kun pääsee iskemään tarinaa

Espoolaisen syntymäpäiväsankarin pitkän iän salaisuus: "Ihminen tulee hölmöksi, jos vain toljottaa"

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Outi Pyhäranta HS
Entinen ompelija Tyyne Koskinen, 100, halusi opettajaksi, mutta talvisota tuli väliin. "Kaikki meni silloin pipariksi."
Entinen ompelija Tyyne Koskinen, 100, halusi opettajaksi, mutta talvisota tuli väliin. "Kaikki meni silloin pipariksi." Kuva: Outi Pyhäranta HS

"Tuopa Jouni ne tummasankaiset lasit, niin olen paremman näköinen", espoolainen Tyyne Koskinen pyytää pojaltaan.

Hän täyttää sata vuotta tänään tiistaina. Sitä sietää juhlia potretilla. Sitä varten Koskinen kävi poikansa kanssa aamulla kampaajalla. Samalla reissulla hoituivat posti, pankki ja kauppa. "Siellä minä topottelin, tällainen pieni hupelo. En kaatunut. Ihme on tapahtunut", hän veistelee.

Kolme nopeaa

Pitkän iän salaisuus

1. Pitää olla topakka ja sisukas.

"Olen aina surun syövereistä ponnahtanut ylös kuin korkki."

2. Pitää seurata aikaa.

"Sehän se on tärkeintä. Silloin muistikin pelaa. On ilmiömäinen juttu, että muistan kaiken kolmivuotiaasta lähtien."


3. Harrastukset.

"Olen kestänyt järjissäni sen takia, että olen harrastanut. Ihminen tulee hölmöksi, jos vain toljottaa."

Koskinen asuu yksin omakotitalossaan eikä mielestään tarvitse kotiapuakaan, kertoo poika Jouni Koskinen, 67. Riittää, että lääkkeiden annostelija käy ja laittaa lääkkeet valmiiksi. Poika tuo ruokaa.

"Äidin aamut ovat vaikeampia. Joskus ottaa pumpusta ja huippaa. Iltapäiväksi hän piristyy. Ja jos hän pääsee kertomaan vanhoja juttujaan, hän suorastaan kuntoutuu", poika naurahtaa.

Koskinen on entinen ompelija, kolmen pojan äiti, neljän lapsen isoäiti ja viiden lapsen isoisoäiti. Sen lisäksi hän on hervoton jutuniskijä. Hän osaa kertoa tarinat niin, ettei kuulija tiedä, ovatko ne totta. "Täällä on tehty kesällä öljynporauksia", hän väittää ja pitää tauon.

Sitten tule selitys. Öljy-yhtiön mies pumppasi vahingossa 1 300 litraa lämmitysöljyä talon vanhaan öljysäiliöön. Se oli pitänyt laittaa uuteen säiliöön, jonka putki on talon toisessa kyljessä. Öljy valui rinnetalon alakertaan. Sieltä öljy on nyt kadonnut ympäristöön. Vakuutusyhtiö kustansi korjaustyöt.

"Eivät löytäneet litran litraa."

Koskinen kertaa elämänsä vaiheita keittiön pöydän äärellä, kun postintuoja pyörähtää ikkunan alla ja sujauttaa laatikkoon lehden ja kaksi kirjettä.

"Se on mun postityttö", Koskinen vilkuttaa perään. "On minulla lumimieskin", hän sanoo.

Ja sitten selitys. Hän pyysi seurakunnalta vapaaehtoisen tekemään lumitöitä. "Se pertsukka oli ennen metallurgi. Ajatella, herra tekee minun lumityöt."

Koskinen päätyi kolmen poikansa kanssa Espooseen, kun Kauko -puoliso sai opettajan töitä Westendin invalidien ammattioppilaitoksesta.

Alun perin Koskinen on Savosta. Hän syntyi 1915 Suomen suuriruhtinaskunnassa Heinävedellä, johon kaavilaiset vanhemmat tulivat isän työn perässä. Perheeseen syntyi liuta lapsia.

Maallikkosaarnaaja-äiti antoi pesueelleen "sypäkkänä selkään herkästi". "Kerran purin kaksi vanhaa mekkoa ja tein niistä itselleni uuden mekon. Äiti suuttui, koska en ollut pyytänyt lupaa. Niin hän sävelsi mun persuuksille juovat."

"Minä en koskaan piiskannut omia lapsia. Kerran miehen saappaan varrella päästin päin poikia, kun ne tappelivat. Sellaisen synnin tein. Mutta en lyönyt koskaan."

"Ja tällainen hyvä poika tuli. Oli hyvä, että synnytin, vaikka kovillehan se otti, mutta hengissä selvittiin. Nyt se huolehtii minusta, ei rahasta vaan suuresta rakkaudesta", hän sanoo Jouni-pojastaan.

Koskinen elätti perhettä ompelijana, kuten äitinsäkin.

"Tursin jo penskana äidin vierellä, kun äiti ompeli. Minusta tuli urhokkain ompelija, joka jo lapsena teki omat vaatteet."

Minulla oli nuorena hauskaa, hän sanoo sitten. Koskinen oli puhelias ja iloinen nuori tyttö, jolla riitti tanssittajia. Hämäläispoika Kauko kuitenkin sai hänet vaimokseen. Koskinen hakee hääkuvan. "Elämäni ilo ja itku. Herramme sekatyöläinen", hän sanoo miehestään.

"Hidas ja itsepäinen junttura, jolla oli hyvät kädet. Hän osasi tehdä käsillä mitä vain."

"Tulepas katsomaan minun kirjoja", Koskinen houkuttelee.

Hän kaivaa makuuhuoneen laatikoista paksuja päiväkirjoja, joita hän on kirjoittanut 30 vuotta. Sivupöydällä seisoo sähkökirjoituskone, jolla hän naputtaa tapahtumat siististi ylös.

Sitten mennään olohuoneeseen, jonka taulut hän esittelee.

"Nämä olen maalannut itse. Tuossa on meidän kotitalo, Hirsitupa, ja äidin juhannusruusut. Ja tuossa on vinttikaivo ja tuomi. Sen tosin piti olla omenapuu."

Koskinen alkoi harrastaa taiteita, kun pääsi eläkkeelle. "Silloin aloin vasta elää. Ryntäsin heti työväenopistoon."

Olohuoneesta löytyy lisää itse kirjoitettuja kirjoja. "Mun elämä on ollut rikas, katso tätä runon paljoutta."

"Lystikseni rupesin kirjoittamaan. Runoja vain alkoi tulla kuin pimeetä pilveä. Näitä pidempiäkin tarinoita olen räpeltänyt. Olisiko minussa vähän lailahietamiestä?"

Viime viikonloppuna Typi-mummon satavuotispäiville saapui sukua Savoa myöten. "Kylään tuli koko mualima. Ja minä olen vain tällainen hupelo."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit