Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö twiittaa, soittaa kitaraa ja odottaa verkkotiedustelulta paljon

Odotukset valmistelussa olevalta siviili- ja sotilastiedustelun lainsäädännöltä ovat suuret: "Tavoittelemme tietoverkoissa samaa toimintakykyä, joka on esimerkiksi Ruotsilla ja Tanskalla."

Ihmiset
 
Petri Immonen
Sirpa Räihä HS
"Tiedusteluyhteisöjen kansainvälinen yhteistyö perustuu aina erittäin syvään luottamukseen", sanoo prikaatikenraali Harri Ohra-aho.
"Tiedusteluyhteisöjen kansainvälinen yhteistyö perustuu aina erittäin syvään luottamukseen", sanoo prikaatikenraali Harri Ohra-aho. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Mitkä ovat alokkaan suunnitelmat?" tenttaa Porin prikaatin kranaatinheitinkomppanian alikersantti Ähtärin lukiosta päässeeltä nuorukaiselta.

Vasta 19-vuotias alokas ei vieroksu varuskuntia, koska hänen isänsä on töissä Puolustusvoimissa. Lisäksi hän uskoo sotilaana voivansa tehdä mielekästä työtä. Rehvakkaasti hän vastaa aikovansa upseeriksi.

Se oli kesällä 1978. Nykyisin Harri Ohra-ahon kauluslaatassa on leijona.

Nuoruuden reteys ei siis ollut katteetonta, ja pitkällä uralla motivaatio on vain vahvistunut. Lisäksi Ohra-ahon nykyinen työ Suomelle elintärkeiden asioiden vartijana on takuulla mielekästä.

Keväästä 2013 lähtien prikaatikenraali Ohra-aho, 56, on ollut Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö.

Kolme nopeaa

Sotilas- tiedustelumme avainhenkilöt

1. Eversti Reino Hallamaa
"Hän alkoi jo 1927 kehittää tehokkaaksi osoittautunutta radiotiedustelua hakemalla paljon oppia ulkomailta."

 2. Kenraali Lauri Sutela
"Puolustusvoimien komentajana 1974–83 toiminut Sutela pystyi 1960-luvulla kasvattamaan sotilastiedustelun painoarvoa. Jo 1950-luvulla hän loi sen organisaatiolle perustan."

 3. Kenraalimajuri Yrjö Viitasaari
"Kylmän sodan päätyttyä hän alkoi kehittää tiedustelualan toimintatapoja. Työ jatkuu yhä."

Ohra-ahon ohjaukseen kuuluvat Puolustusvoimien tiedustelulaitos, puolustushaarojen omat tiedusteluosastot ja toimintaa koordinoiva Pääesikunnan tiedusteluosasto. Tarkemmin järjestelmää ei sitten saakaan kuvata.

"Mitä alemmille tasoille organisaatiossamme edetään, sitä vähemmän tieto on julkista. Sama koskee toimintamme yksityiskohtia, lähteitämme ja suorituskykyämme", rajaa Ohra-aho puheenaiheita.

Puhutaan siis haasteista, joita kumpuaa Ukrainan sodasta ja Suomen ympäristöstä, jossa Venäjä näyttää voimaansa, samalla kun Nato tukee omilla toimillaan etenkin Baltiaa.

"Seuraamme lähialueidemme monia aktiviteetteja ja niiden intensiteettiä tukeaksemme rajojemme turvaamista. Lisäksi tuemme kriisinhallintatehtäviä", Ohra-aho avaa työsarkaansa.

Analyyseja ja raportteja laaditaan maan ylimmälle poliittiselle johdolle ja sotilasjohdolle.

Nykyisin informaatio- ja kybersodankäyntikin muovaavat turvallisuusympäristöämme. Siksi Ohra-aho odottaa paljon siviili- ja sotilastiedustelun lainsäädännöltä, jota parhaillaan valmistellaan. "Tavoittelemme tietoverkoissa sitä samaa toimintakykyä, joka on esimerkiksi Ruotsilla ja Tanskalla."

Hänen mukaansa laki myös lisäisi valmiuttamme havaita ja estää kybervakoilua. Siis juuri sitä, minkä uhriksi taannoin joutui ulkoministeriö.

Tietoverkkotiedustelua Ohra-aho pitää Suomelle nykyisin yhtä tärkeänä kuin mitä ennen talvisotaa oli radiotiedustelu:

"Se kokosi tiedot, joilla ylipäällikkö Mannerheimia varoitettiin päivää etukäteen, että Neuvostoliitto aloittaa sotatoimet 30. 11. 1939."

Rauhallisesti puhuva ja hyväntuulinen Ohra-aho sai ensituntuman tiedustelualaan 1990-luvun alussa. Muutkin tehtävät ovat toki inspiroineet.

Yhä kohokohtina erottuvat tilaisuudet johtaa sotilaita, kun hän oli Uudenmaan prikaatissa komppanianpäällikkönä 1984–86, Kainuun jääkäripataljoonan komentajana 1999–2001 ja vielä Pohjois-Karjalan prikaatin komentajana 2004–06.

Noina vuosina Ohra-aho näki, miten koko järjestelmä toimii. Hän vertaa puolustusvoimia yhteiskuntaan pienoiskoossa.

"Siellä näkökulma vain on Suomen puolustaminen."

Apulaispuolustusasiamiehen tehtävä Ruotsissa 1994–97 kirkasti lisäksi tärkeän asian:

"Jokaisen maan historia, kulttuuri ja kollektiivinen muisti vaikuttavat niiden päätöksiin myös strategisessa kontekstissa. Suomi ei ole tässä poikkeus."

Tiedustelupäällikkö twiittailee usein esimerkiksi lukemistaan alansa artikkeleista. Hän toteaa somessa näkyvän hyvin, miten maailma makaa, koska tieto liikkuu nopeasti.

"Twitterillä voin tiettyjä asioita seuraamalla havaita kiintoisia hiljaisia signaaleja, vaikka niiden seuranta ei ole päätyöni. Sen hoitavat analyytikkomme."

Keitä he oikeastaan ovat?

"He ovat siviilejä ja sotilaita, jotka saattavat hyödyntää jonkin alueen kulttuurin, kielen ja yleisten ajattelutapojen tuntemustaan. Sotilaille on etua operaatiotaidoistakin. Kaiken tuon yhdistely on iso vahvuus."

Facebookinprofiilikuvassaan Ohra-aho soittaa sähkökitaraa. Siihen hän tarttui jo nuorena.

Blues-mieheksi tunnustautuva ammattisotilas on treenannut viime aikoina fingerstyle-tyyliä, jossa soittaja synnyttää yksin vaikutelman koko bändistä.

"Soittaessani keskityn niin musiikkiin, että on mahdotonta ajatellakaan mitään työasioita."

Fyysisestä kunnostaan Ohra-aho huolehti ennen pyöräillen, mutta nykyisin hän pikemminkin ui. Syy tähän on yksinkertainen.

"Murrettuani kolmannen kerran työmatkalla solisluuni pyöräonnettomuudessa vaimoni totesi, että nyt laji vaihtuu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit