Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kääntäjä Kaija Anttonen perusti pienkustantamon Inariin, jotta useampi saamelaisten tekemä kirja näkisi päivänvalon

Vantaalaislähtöinen Anttonen kotiutui pohjoiseen vuosia sitten: "Toivon, että suomalaiset oppisivat enemmän tästä kansasta, jolta on viety melkoisen paljon oikeuksia"

Ihmiset
 
Vantaalaislähtöinen Kaija Anttonen kotiutui pohjoiseen vuosikymmeniä sitten. Hän opiskeli pohjoissaamen, joka on nykyään yksi hänen työkielistään.
Vantaalaislähtöinen Kaija Anttonen kotiutui pohjoiseen vuosikymmeniä sitten. Hän opiskeli pohjoissaamen, joka on nykyään yksi hänen työkielistään.

Saamelaistaiteen suuri nimi Nils-Aslak Valkeapää katselee mietteliään näköisenä kirjapinon päällimmäisenä pienkustantamon eteisessä. Valkeapää on itseoikeutetusti mukana kääntäjä ja kustantaja Kaija Anttosen runoantologiassa, johon on ensimmäistä kertaa koottu suomeksi saamelaiskirjailijoiden runoja.

Antologia sekä kaksi Anttosen kustantamaa lastenkirjaa julkaistaan tulevana viikonloppuna Turun kirjamessuilla. Siellä saamelaisuus on tänä vuonna näyttävästi esillä.

Kolme nopeaa

Kaija Anttosen suosikkeja saamelaiskirjailijoista

1. Nils-Aslak Valkeapää, Suomi / Norja
"Saamelaisen kulttuurin esiinnostaja, joka hallitsi monta taiteen lajia."

2. Rawdna Carita Eira, Norja
"Runoilija, jonka luontokuvaus on hyvin raikasta."

3. Ann-Helén Laestadius, Ruotsi
"Tehnyt ansiokkaita nuortenkirjoja nykypäivän saamelaisnuorista, jotka etsivät juuriaan."

"Runoantologian toimittaminen on ollut monivuotinen haaveeni. Saamenmaalta löytyy paljon laadukasta tuotantoa, mutta saamelaiskirjallisuuden kustantamiseen on Suomessa kuitenkin niin korkea kynnys, ettei tällekään julkaisijaa löytynyt", Anttonen kertoo keittiössään Kaamasessa.

Anttonen sisuuntui, perusti Kieletär-pienkustantamon ja päätti julkaista kirjan itse.

Mutta miten helsinkiläissyntyinen, Vantaalla kasvanut ei-saamelainen Kaija Anttonen päätyi Inarin Kaamaseen saamelaiskirjallisuuden kustantajaksi?

Matkalla on ollut kiemuroita ja käkkyröitä kuin Anttosen ikkunasta avautuvassa männikkömaisemassa.

Metsään kirjaa lukemaan. Se oli parhaita asioita, joita Anttonen lapsena tiesi. Metsään oli lyhyt matka, sillä Anttosen perhe asui Vantaan Linnaisissa, asutuksen laitamilla. Lukutoukka kahlasi läpi Pepit, Tiinat ja Viisikot.

Ekonomi-isän ja sairaanhoitajana työskentelevän äidin kotona luettiin paljon. Isä myös käänsi yliopiston virallisia almanakkoja ja puhui sujuvasti useita kieliä. Tytär lähti isän kielitaidon innoittamana opiskelemaan kääntäjäksi.

Sitä ennen Anttonen työskenteli vuoden mielisairaalassa länsinaapurissa, Helsingborgissa.

"En suostu nimittämään sitä välivuodeksi, koska se oli yksi elämäni hyödyllisimmistä vuosista!"

Ruotsissa Anttonen löysi feminismin, joka näkyy monissa käännöstöiden aihevalinnoissa – myös siinä, joka vei hänet Inariin 29 vuotta sitten.

Anttonen saapui Riutulaan ystävänsä kutsusta kolmeksi kuukaudeksi. Työn alla oli eteläafrikkalaisen Ellen Kuzwayon teos Sano minua naiseksi, joka kertoo elämästä Sowetossa.

"Kiipesin lähes joka päivä Ristivaaran päälle ja katselin Muotkatuntureille päin avautuvaa maisemaa. Oli hurjaa ajatella, että Sowetossa tämän kokoisella alueella asuu lähes kolme miljoonaa ihmistä, täällä noin kolme", Anttonen sanoo.

Metsän rajalla kasvaneelle Anttoselle maisema oli silti kotoisa. Kolme kuukautta meni, ja Lappi liimautui Anttoseen.

Se kolme kuukautta on kestänyt nyt lähes 30 vuotta.

Inarin-vuosiensa aikana Anttonen, 58, on ehtinyt olla monena. Rakkaus poromieheen veti mukaan poronhoitotöihin, ja niiltä vuosilta on perua myös teurastajan pätevyys. 1990-luvulla Anttonen työskenteli turistioppaana.

Vuosien mittaan hän opiskeli pohjoissaamen, joka nyt on hänen työkielensä suomen, ruotsin, norjan, tanskan ja englannin ohella. Hän kääntää niin kaunokirjallisuutta, tietokirjoja kuin taidenäyttelytekstejä ja YK:n raporttejakin.

Pienkustantamotoiminta on harvoin rahassa kylpemistä, saamelaiskustantamossa vielä vähemmän. Suurin osa Suomenkin puolen saamelaisten kirjoista kustannetaan Norjassa, jossa saamelaisten asema ja kulttuurin tukeminen on Suomea paremmassa tilanteessa.

Anttosen mielestä saamelaiskirjallisuudella on paljon annettavaa myös suomalaisille.

"On tärkeää, että saamelaiset pääsevät lukemaan kirjallisuutta omalla kielellään. Toisaalta toivon myös, että suomalaiset oppisivat enemmän tästä Suomessa asuvasta kansasta, jolta on viety melkoisen paljon oikeuksia."

Kustantajalla ei ole tullut aika pitkäksi pohjoisen kairoilla, joilla laajakaistat ovat toisinaan silkkaa haaveilua. Kerran Anttonen joutui ajamaan Utsjoelle asti, siis lähes sata kilometriä, saadakseen lastenkirjojen värikuvavedokset avautumaan tietokoneellaan.

"Ja täällä Kaamasen kylällä on yhdessä talossa tarpeeksi tehokas laajakaistayhteys. Luvan saatuani ajoin talon pihaan, tarkalleen keittiön kohdalle, istuin autossa läppäri sylissä ja odottelin tiedostojen avautumista", Anttonen nauraa.

Silti hän kokee olevansa juuri oikeassa paikassa, kotona Kaamasessa.

Jenni Leukumaavaara
Inari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit