Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulumies oli myös taitava sanoittaja

Aatu Leinonen 1938–2015

Ihmiset
 
Veikko Kivi Tapani Iivari
Aatu Leinonen
Aatu Leinonen

Ekonomi, director cantus Aatu Leinonen kuoli kotiportailleen Helsingin Oulunkylässä 31. päivä elokuuta. Hän oli syntynyt Vuokselassa 13. syyskuuta 1938 ja oli kuollessaan 76-vuotias.

Leinonen valmistui Helsingin Kauppakorkeakoulusta ekonomiksi 1960. Elämäntyönsä hän teki mainosalalla copywriterina, työskennellen useissa mainostoimistoissa.

Liityttyään Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan laulajiin (KYL) Leinonen löysi mieskuorotoiminnan piiristä mainion foorumin musikaalisen ja sanallisen lahjakkuutensa ilmaisemiseen. Hän toimi kuoron varajohtajana, toisen tenorin äänenjohtajana sekä kuoron "yleishuolestujana", kuten hän itse on todennut.

Kokeneesta copywriterista tuli pian kuorolleen korvaamaton tekstinikkari. Kaikki kirjallinen toimitustyö – mainokset, julisteet, matkaesitteet, tekstit, historiikit kulkivat hänen käsiensä kautta. Teksti oli iskevää ja myyvää.

Leinonen lauloi KYL:ssa vuosina 1965–1996, jonka jälkeen hän siirtyi – monien kuoroveljiensä tavoin – tuolloin perustetun Akateeminen mieskuoro Psaldon riveihin, jossa hän oli viime vuoteen saakka. Samanaikaisesti Leinonen lauloi useissa muissa mieskuoroissa, mm. Laulu-Miehet, Espoon Mieslaulajat ja Helsingin Suomalaisen Klubin kuoro.

Leinosen kekseliäät ja sujuvat, tilaisuuteen räätälöidyt riimittelyt loivat tunnelmaa lukemattomiin merkkipäivä- ja juhlatilaisuuksiin.

Erään työkollegansa innostamana Leinonen kiinnostui Karl Mikael Bellmanin lauluista. Niiden elämänmakuiset tekstit ja sujuvat melodiat vetosivat hänen runoilijansieluunsa. Vuosien mittaan Leinonen teki lukuisia täydentäviä käännöstekstejä ja värssyjä Bellmanin lauluihin.

Jo 1960-luvun lopulla KYL:n piirissä syntynyt Bellman-kvartetti antoi 2-tenorilleen Leinoselle kvartettiveljineen mainion väylän tehdä nimikkosäveltäjänsä lauluja tunnetuksi. Niinpä kvartetti julkaisi näitä lauluja sisältävän LP-levyn Lähteelle istukaamme vuonna 1984 ja niistä kootun lauluvihkon Bellmanilta 1987.

Bellman-kvartetin aktiivisin toimintakausi osui 1970–1990-luvuille. Bellman-aineiston lisäksi oli paljon sekä perinteistä että modernimpaa mieskuorosatsia. Kvartetti konsertoi noin viiden vuoden välein, esiintymisiä oli parhaimmillaan viikoittain. Keikkojen hankinnan, ohjelmiston suunnittelun ja tarvittaessa sanoitukset hoiti Leinonen. Kvartetin viimeinen yhteinen esiintyminen oli 2013.

Aatu Leinosen luova sanallinen ilmaisukyky, tunnelmien kuvailutaito ja tunneherkkyys ovat saaneet aikaan unohtumattomia tekstejä. Niiden lisäksi hän sävelsi ja sovitti mieskuorolauluja, tunnetuimpina sävellyksinä Syysilta rannalla ja Armas jouluilta.

Suomen mieskuoroliitto oli voimakkaasti puoltamassa Leinoselle haettua director cantus- arvonimeä.

Veikko Kivi
Tapani Iivari
Kirjoittajat ovat Aatu Leinosen kuoroveljiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit