Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanomalehtimies Jukka Holmberg uskoo painettuun journalismiin – "Keskustelu siitä, lopettaako digi paperilehdet kokonaan, on typerää"

Netissä voi räiskiä vastuutta, mutta lehtiä sitovat lait ja alan eettiset ohjeet, Holmberg muistuttaa

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Sirpa Räihä HS
Jukka Holmberg seuraa monia lehtiä. Hän kertoo, että Sanomalehtien liiton toimistoon tulevat kaikki Suomessa ilmestyvät sanomalehdet.
Jukka Holmberg seuraa monia lehtiä. Hän kertoo, että Sanomalehtien liiton toimistoon tulevat kaikki Suomessa ilmestyvät sanomalehdet. Kuva: Sirpa Räihä HS

Sanomalehtien liiton liittojohtaja Jukka Holmberg, 50, avasi aamulla tablettitietokoneen. Hän luki päivän sanomalehdet internetistä. Päivän aikana hän pläräsi läpi uutisvirtaa digilehdistä matkapuhelimen avulla.

"Illalla luen sitten painettua lehteä. Siitä löytää aina jotakin uutta, ja jotkut asiat on helpompi omaksua sieltä", Holmberg kertoo.

Ilmiselvä median sekakäyttäjä. Kuten suuri osa suomalaisista. Tuoreen tutkimuksen mukaan yksi neljästä lukee lehtiä tabletilla viikoittain. Kaksi viidestä seuraa lehtien nettiversioita matkapuhelimesta. Paperilehti on kuitenkin pitänyt pintansa: sitä lukee viikoittain neljä viidestä suomalaisesta.

"Keskustelu siitä, lopettaako digi paperilehdet kokonaan, on typerää. Molemmat ovat tarjolla, ja useimmat lukijat seuraavat molempia, tilanteen mukaan."

Kolme nopeaa

Jutut jotka pysäyttivät

1. Tsunami
"Se on ainoa kerta, kun itkin kirjoittaessani uutisjuttua. Tunteet puhkesivat pintaan kohdassa, jossa pääministeri Vanhanen varoitti, että koulujen alkaessa joululoman jälkeen luokissa tulee olemaan paljon tyhjiä pulpetteja."

2. Salon puhelintehtaan lakkautus
"Vaikka tehdas oli vain osa Salon Nokia-kompleksia, se oli toiminnan ydin ja koko puhelinsaagan symboli."

3. Vaari oli natsi -juttu
"Katarina Baerin omakohtainen juttu toi historian tapahtumat elävästi tähän päivään. Se sai muistamaan, että ihmiskohtaloiden kautta katsottuna maailma ei ole koskaan ihan mustavalkoinen."

Holmberg seuraa sanomalehtien asemaa suomalaisten arjessa Sanomalehtien liiton johdossa. Liittoon kuuluu 123 media-alan yritystä. Ne julkaisevat 180 sanomalehteä ja 54 kaupunkilehteä.

Holmberg on johtanut liittoa vuodesta 2011. Sitä ennen hän työskenteli politiikan toimittajana ja johtotehtävissä useissa mediataloissa, viimeksi Salon Seudun Sanomien päätoimittajana.

Hän on saanut seurata lehdistössä käynnissä olevaa murrosta näköalapaikalta. Lehtien levikit ovat laskeneet, kun lukijoita on siirtynyt seuraamaan uutisia netistä – mielellään ilmaiseksi.

Samaan aikaan taantuma on vienyt lehdiltä ilmoitustuloja. Monet lehdet ovat harventaneet ilmestymiskertoja ja vähentäneet henkilökuntaa. Joissakin toimituksissa yt-neuvotellaan parhaillaankin.

"Lehdet joutuvat nyt etsimään muotoja, joilla ne voivat tehdä kannattavaa liiketoimintaa alemmalla tulotasolla ja silti tuottaa merkityksellistä sisältöä lukijoille", Holmberg muotoilee.

"Se ei ole helppo yhtälö."

Muitakin haasteita lehdillä on, muun muassa jakelun turvaaminen ja lehtien arvonlisävero. Lisäksi lehtien mielestä ne ovat epäreilussa asemassa verrattuna Yleisradioon, jota rahoitetaan verovaroilla.

"Monet päättäjätkin ovat pahoitelleet alv-päätöstä. He ymmärtävät, miten tärkeässä roolissa riippumaton lehdistö on demokraattisessa yhteiskunnassa."

Hyviäkin uutisia on.

"Lehtiä luetaan enemmän kuin koskaan. Olipa lehti diginä tai paperina, uskon sanomalehtien sisällön kantavaan voimaan."

Holmberg aloitti uransa Keskisuomalainen-lehdessä kotikaupungissaan Jyväskylässä. Ensin hän jakoi lehteä, sitten tuli toimitukseen harjoittelijaksi.

"Se oli minulle lehden tekemisen oppikoulu."

Hän oppi lukemaan lehtiä lapsena kotona. Isä myi lehtien tilauksia lehtiasiamiehenä.

"Olen aina ollut kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu lähellä ja kaukana ja mikä on totta. Lehdistä oppii, miten yhteiskunta toimii."

Sanomalehtien työllä on merkitystä, nykyisin vielä enemmän kuin aikoihin, Holmberg uskoo.

"Jossakin vaiheessa ajateltiin, että mediaa ei tarvita, koska ihmiset löytävät kaiken tiedon itse netistä. Nyt siellä on nähty paljon valheellista tietoa ja propagandasivuja. Luotettavan, toimitetun tiedon tarve kasvaa."

Holmberg sanoo, että viime aikoina on uudella tavalla tullut tärkeäksi, että maassa on ammattitaitoinen ja vastuullisesti toimiva media.

"Sekin on tärkeää, että suomalainen versio maailman tapahtumista on riittävästi esillä, myös vierailla kielillä."

Holmberg on toiminut monessa luottamustehtävässä viestinnän alalla. Hän kuuluu muun muassa Julkisen sanan neuvoston (JSN) kannatusyhdistyksen hallitukseen.

Neuvosto on median perustama elin, joka valvoo, että lehdet, tv ja radio noudattavat hyvää journalistista tapaa. JSN:n asettamat Journalistin ohjeet ohjaavat toimittajien työtä ja juttujen julkaisua.

"Laki asettaa rajoja sille, mitä media voi julkaista. Monissa kohdin hyvä lehtimiestapa on lakia tiukempi. Sen pohjalta toimituksissa mietitään joka päivä kysymystä siitä, mikä on oikein. Päätoimittajana koin, miten eettistä toimintaa se on."

Lain edessä päätoimittaja vastaa kaikesta, mitä media julkaisee paperilla tai diginä. Vastuu ulottuu myös keskustelupalstoilla julkaistaviin kirjoituksiin. Siksi lehdet eivät voi julkaista kaikkia mielipiteitä, Holmberg muistuttaa.

"Usein kuvitellaan, että jos lehti ei julkaise minun mielipidettäni, se on sensuuria. Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita, että minä voin vapaasti sanoa kaiken haluamani jonkun toisen vastuulla. Lehti vastaa omista julkaisupäätöksistään. Jokainen voi saattaa sanansa julki esimerkiksi internetissä – omalla vastuullaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit