Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taideteoksia päätyi Ateneumin roskalaatikkoon, suomalaiset sotkeutuivat ryöstömurhaan Manhattanilla

Suomalaisia osallisina ryöstömurhassa Manhattanilla

Ihmiset
 
HS
Rikospaikka New Yorkin 79. kadulla Manhattanilla.
Rikospaikka New Yorkin 79. kadulla Manhattanilla. Kuva: HS

Ateneumin taidemuseossa Helsingissä puhkesi skandaali, kun museon tiloista poistettiin ahtauden vuoksi taiteilijoiden töitä. Helsingin Sanomat toi tapauksen esille 30. syyskuuta 1915 saatuaan puhelimessa vihjeen Ateneumin roskalaatikossa lojuvista taideteoksista.

"Todellakin! Siellä oli likalaatikossa ja sen ympärillä sateenmärällä pihalla hujan hajan heitettyjä ja osaksi rikki viskattuja taideteoksia, kipsiveistoksia ja öljymaalauksia. – – Laatikkoon oli jo niiden päälle heitetty, kuten eräs vanha vahtimestari lausui, 'muutakin törkyä', verestä hevosenlantaa, perunankuoria, likaisia rättejä ja sen sellaista. Toisten kyljestä löytyi vielä nimikin ja poimin sieltä esille nimet Emil Halonen, Yrjö Liipola, Hilda Flodin-Rissanen, Victor Jansson, Vivi Paarmio. –– Jokseenkin heti hävitystyön tapahduttua olivat Ateneumiin saapuneet kuvanveistäjät Ville Vallgren ja Felix Nylund, jotka vallan hirmustuneina siitä, mitä oli tapahtunut olivat menneet intendentin luo vaatimaan selityksiä."

Ateneumissa vajaan vuoden virassaan ollut intendentti Gustaf Strengell (1878–1937) tunnettiin taidepiireissä uudistajana ja järjestyksen miehenä. Strengell oli kirjailija, kriitikko ja varsinaiselta koulutukseltaan arkkitehti. Hänen tunnetuimpana työnään pidetään Tamminiemen huvilaa, joka nykyisellään on presidentti Urho Kekkosen museo ja entinen virka-asunto.

Strengell selitti Ateneumin jupakkaa vastineessaan Helsingin Sanomissa ensimmäinen lokakuuta 1915 sillä, että lukuisista pyynnöistä ja lehti-ilmoituksista huolimatta taiteilijat eivät olleet hakeneet pois kaikkia Ateneumin käytävillä ja varastoissa olleita töitään, jolloin teosten hävittäminen oli jäänyt ainoaksi vaihtoehdoksi: "Kenkään ei voi horjuttaa käsitystäni siitä, että taiteilijatkin ovat samojen velvollisuuksien alaiset kuin muut yhteiskunnan jäsenet, enkä minä käsitä, miksi vuosi vuodelta pitäisi kärsiä sellaista pitkälle mennyttä epäkohtaa, joka tässä ehdottomasti on vallinnut. En katso olevan syytä lähemmin keskustella 'häädettyjen' kuvanveistosten taiteellista ja aineellista arvoa, tahdon vain huomauttaa, että henkilöiden, jotka vuosikausiksi jättävät työnsä tuuliajolle, ei edes itsensäkään voi edellyttää antavan niille mitään suurempaa arvoa."

Kimpaantuneet taiteilijat uhkasivat aluksi Ateneumia oikeudenkäynnillä ja vahingonkorvausvaateilla, mutta keskustelun sävy muuttui pian lehtien palstoilla sovinnollisemmaksi. Parin HS-pakinoitsija Tiituksen kirjoituksen jälkeen tapaus katosi melko pian julkisuudesta.

Lokakuun alussa kertoi HS rikosuutisen Yhdysvalloista: "Keskiviikkona syyskuun 8 p:nä joutui mrs Elisabeth Nichols ryöstön uhriksi palatsissaan n:o 4 79:nnellä kadulla, aivan lähellä viidettä avenue'ta New Yorkissa. Hänen jalokivikoristuksensa, jotka arvioitiin 500,000 dollarin arvoisiksi, olivat yleisesti tunnetut. Mrs Nichols, joka oli 63 vuoden ikäinen ja leski, kuoli sydänhalvaukseen, kun rosvot hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja sitoivat vaatteen hänen päänsä ympäri. Osallisuudesta ryöstöön on poliisi vanginnut mrs N:n palvelijan, 22-vuotiaan Onni Talaksen. Talas onkin tunnustanut, että hän lupausta vastaan päästä osalliseksi saaliista oli emäntänsä huoneistoon laskenut erään 25-vuotiaan Artturi Waltosen johtaman 3-henkisen rosvojoukon. Heidän tarkoituksensa ei kuitenkaan ollut murhata mrs Nicholsia. Poliisi on tähän asti turhaan etsinyt Waltosta."

Ryöstömurhan jälkeen Talas vangittiin ensimmäisenä. Waltonen leskirouvan entisenä hovimestarina ja ryöstön päätekijänä jäi kertomansa mukaan rikoksen jälkeen New Yorkiin odottamaan osuuttaan ryöstösaaliista. Kun sitä ei kuulunut, pakeni hän etsintäkuulutettuna kaupungista.

Vuoden ajan Waltonen piileskeli Michiganin järviseudulla, kunnes jäi kiinni syyskuussa 1916. Pidätettynä hän vielä yritti karata Michiganista New Yorkiin matkanneesta junasta, mutta pako epäonnistui. Kuulusteluissa Waltonen tunnusti ryöstön. Hän kertoi poliisille joutuneensa huonoon seuraan Harlemin yökerhoissa ja siksi ajautuneensa rikoksen tielle.

Waltonen sekä hänen kiinni jääneet rikoskumppaninsa Joseph Mulholland ja Eddie Lehto siirrettiin Sing Singin pahamaineiseen vankilaan, missä ainakin kaksi ensin mainittua teloitettiin sähkötuolissa vuonna 1917. Talaksen tuomio muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi. Kyseessä ei ole samanniminen senaattori ja kansanedustaja Onni Talas (1877–1958).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit