Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pystypuun käpyjen keruu sopii vain huimapäille

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
HS
Kokemus on osoittanut, että käpyjen keruu ei sovi "heikkopäisille".
Kokemus on osoittanut, että käpyjen keruu ei sovi "heikkopäisille". Kuva: HS

Ei ole kovin harvinaista, että työntekijä valitaan työhön huimapäisyyden perusteella, mutta tätä seikkaa piti erittäin tärkeänä Kainuun metsänhoitolautakunta, joka ilmoituksessaan halusi nimenomaan huimapäisiä nuorukaisia koulutettaviksi pystypuissa tapahtuvaan käpyjen keruuseen.

 – Tavoitteeksi on asetettu tarvittavien siemenmäärien hankkiminen tänä syksynä noin 50 työpäivän aikana. Suurin osa siemenistä menee välittömästi metsänhoitolautakunnan omalle taimitarhalle muovihuoneissa kasvatettavaksi, mutta osa lähetetään myös muualle. Pystykeräys ei ole erityisen halpaa, sillä kustannuksien on laskettu nousevan noin 300 markkaan siemenkilolta, kun se muilla tavoin suoritettuna on huomattavasti huokeampaa. Puun latvaan kiipeäviltä nuorukaisilta vaaditaan suurta huimapäisyyttä. Kiipeilyvaiheen aikana heidät yhdistää puuhun turvavyö ja myös jalat on sidottu sveitsiläismallisiin kiipeilykenkiin. Kun kerääjä saavuttaa ensimmäiset oksat, hän irrottautuu kengistään ja jatkaa matkaansa kohti latvaa oksia hyväksi käyttäen. Latvassa hän kiinnittää jälleen turvavyön ja voi tämän jälkeen kerätä käpyjä molemmilla käsillä mukanaan tuomaan suureen pussiin.

 – Pystykeräys muodostaa vain kymmenesosan käpyjen keruun avulla saatavista siemenistä. Se on kustannuksiltaan kallista ja vaatii erikoisvälineitä. Mutta pystykeräyksen avulla voidaan saada rodullisesti hyvistä puista olevia siemeniä, joiden merkitys jalostustoiminnassa on tuntuva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit