Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osmo Partti, 72, kisaa moottoripyöräilyn EM-tittelistä parikymppisiä vastaan – sydänvaiva vei tajun, mutta tahdistin toi takaisin radalle

Euroopan mestari kisaa taas ensi kaudella puolta nuorempiaan vastaan.

Ihmiset
 
72-vuotias kisaa ratamoottoripyöräilyn EM-tittelistä parikymppisten kanssa
72-vuotias kisaa ratamoottoripyöräilyn EM-tittelistä parikymppisten kanssa
Kouvolan Voikkaalla asuva ratamoottoripyöräilijä Osmo Partti, 72, jatkaa kilpauraansa, vaikka rintaan asetettiin keväällä 2014 sydämentahdistin. Partti tavoittelee jo kahdeksatta Classic-sarjan EM-kokonaiskilpailun voittoaan. Hän näytti Kouvola Circuit -moottoriradalla, että pyörä kulkee, vaikka niska on jumissa viimeisimmästä loukkaantumisesta. Toimittaja: Aapo Mentula. Kuvaaja: Juha Metso. Leikkaus Esa Syväkuru.

Moottoripyöräilijä Osmo "Oki" Partti, 72, istuu kiikkustuolissa kotonaan Kouvolan Voikkaalla. Hän juo kahvit ja muistelee vuonna 2004 päättynyttä työuraansa kotikylän entisellä paperitehtaalla.

"Olen tällainen aika rauhallinen tyyppi, mutta kun potta lyödään päähän, niin luonne muuttuu. Silmät muljahtavat päässä jotenkin sillä tavalla, että nyt mennään", Partti kuvailee itseään villasukat jalassa.

Hän ei selvästikään liioitellut. Kun hän muutamaa tuntia myöhemmin on siirtynyt Kouvolan moottoriradalle, on keinutuoli vaihtunut hopeanharmaaseen Norton Manx -moottoripyörään ja sukat jäykkiin ajosaappaisiin. Jylinä repii tärykalvoja, kun mustaan haalariin sonnustautunut EM-sarjan kuljettaja taittaa kurviin polvi maata viistäen.

Osmo Partti, 72, valmistautuu parhaillaan uuteen kilpailukauteen.
Osmo Partti, 72, valmistautuu parhaillaan uuteen kilpailukauteen.

Partti aloitti kilvanajon 16-vuotiaana, ja hän kiertää yhä ratamoottoripyöräilyn Classic-sarjan EM-osakilpailuja. Suurin osa sarjan muista ajajista on 20–35-vuotiaita, mutta se ei ole nestoria haitannut: Partin olohuonetta somistaa seitsemän 2000-luvulla hankittua mestaruuspokaalia.

"Kuljettajat ovat pirun mukavaa porukkaa. Kukaan ei ole katsonut, että mitä tuo vanha äijä täällä tekee. Moni haluaisi selvästi tulla juttelemaan, mutta se on vähän vaikeaa, kun en puhu kieliä."

Veteraaniajajan kulunut kausi meni pieleen, koska hän kaatui pahasti keväällä Saksan Bremerhavenissa. Olkapää sai iskun, ja niska jäykistyi.

"Harmittaa, kun sain juuri tammikuussa uuden moottorin. Vieläkään niska ei käänny niin paljon, että näkisin tavallisessa ajoasennossa kunnolla eteenpäin.", Partti sanoo ja yrittää taivuttaa päätään varovasti taakse.

Toipuminen on onneksi miehelle tuttua puuhaa. Uralle on mahtunut lukuisia sairaalareissuja. Mansaarten kilpailussa vuonna 2010 Partti kolaroi kisaviikon aikana kolme kertaa.

Pahin onnettomuuksista sattui, kun voikkaalaiskuski menetti tajuntansa kesken suoran ja törmäsi yli 100 kilometrin tuntivauhdilla päin kiviseinää. Tällistä seurasi useita katkenneita luita, hajonnut polven ristiside ja kipeä olkapää. Tapauksesta levisi verkkoon katsojan kuvaama videokin.

Ensin Partti luuli, että vintti pimeni liian tiukan ajohaalarin takia. Tajuttomuuskohtaukset alkoivat kuitenkin toistua.

"Ennen kauden 2014 alkua lääkäri päätti selvittää, mistä nämä kohtaukset johtuvat. Hän laittoi minut sydänfilmiin ja verikokeisiin. Niissä ilmeni, että pumppu jättää välillä lyömättä. Lepopulssini oli vain 40 ja putosi yöllä alimmillaan 25:een."

Lääkäri määräsi kuljettajan ajokieltoon ja kertoi tämän tarvitsevan sydämentahdistimen.

"Hieno homma, että sellainen järjestyi. Kun tahdistin oli asetettu, sain taas luvan kilpailla", Partti sanoo.

Juha Metso
Osmo Partti aloitti kilpa-ajamisen 16-vuotiaana. Ensi kaudella hän tavoittelee jo kahdeksatta Classic-sarjan EM-kokonaiskilpailun voittoa.
Osmo Partti aloitti kilpa-ajamisen 16-vuotiaana. Ensi kaudella hän tavoittelee jo kahdeksatta Classic-sarjan EM-kokonaiskilpailun voittoa.

Loukkaantumishistoria kuulostaa hurjalta. Etenkin, kun kilpaurheilussa vanheneminen on jo itsessään monelle urheilijalle henkisesti raskasta. Eikö Partille ole missään vaiheessa tullut mieleen siirtyä penkkiurheilun pariin?

"Mansaarten kisan jälkeen oli sellainen hetki. Silloin sanoin ex-vaimolle, että voin lopettaa, jos haluat. Hän kulki 13 vuotta mukana auttamassa ja pelkäsi aina kovasti minun puolestani. Kunnioitan ja kiitän häntä kaikesta avusta suuresti. Ex-vaimo sanoi kuitenkin, ettei hän voi päättää minun ajamisestani."

Partti myöntää, että kilvanajosta on tullut niin iso osa hänen elämäänsä, että se määrittää lähes kaikkia arkisia valintoja. Laji vie erittäin paljon aikaa ja pyörii jatkuvasti mielessä.

Samalla moottoriurheilu on kuitenkin antanut elämyksiä, iloa ja hienoja ihmissuhteita.

"Ja olen kai minä ikäisekseni ihan kohtalaisessa kunnossa."

Partin terveydentilaa seurataan nyt tarkasti kontrollikäynneillä. Tahdistin pitää pulssin kunnossa, eikä mitään suurempaa ongelmaa pitäisi olla. Enää lääkärit eivät kuitenkaan päästä miestä pyörtymään kesken kilpailun.

"Kilpailukalenteri tarkentuu vasta keväällä, mutta Bremenhavenissa ajetaan joka vuosi helluntaina. Jos kaikki menee hyvin, siellä mennään taas kovaa."

Aapo Mentula HS
Kouvola

Oikaisu 08.58:
Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Partti kaatui Saksan Bremenhavenissa. Kaupungin nimi on Bremerhaven.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit