Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori ravisteli tiedeyhteisöä

Kalevi Wiik 1932–2015

Ihmiset
 
Kaisa Häkkinen
Kalevi Wiik
Kalevi Wiik

Turun yliopiston fonetiikan emeritusprofessori Kalevi Wiik kuoli 12. syyskuuta. Hän oli paljasjalkainen turkulainen. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 2. elokuuta 1932.

Wiik tunnettiin rajoja rikkovana kielentutkijana, aktiivisena kirjoittajana, murre-eksperttinä ja loistavana esiintyjänä. Hän valmistui Turun yliopistosta filosofian kandidaatiksi 1955 pääaineenaan englantilainen filologia. Armeijan käytyään hän jatkoi Asla-stipendiaattina Yhdysvalloissa Michiganin yliopistossa, josta valmistui maisteriksi 1958.

Turussa Wiik työskenteli aluksi assistenttina suomen kielen ja fonetiikan laitoksessa, mutta palasi 1963 Michiganiin, jossa hän teki tutkimusta fonetiikan laboratoriossa.

Wiik väitteli tohtoriksi Turussa 1965. Väitöskirjassaan hän vertaili englannin ja suomen vokaaleja osoittaen ne kohdat, joissa suomalaiset kohtasivat erityisiä vaikeuksia englantia ääntäessään.

Englannin kieli ja opinnot Yhdysvalloissa osoittautuivat Wiikin valttikorteiksi. Atlantin takana kielitieteen kehitys oli sotien jälkeen lähtenyt uusille urille, ja Wiik oli ensimmäisiä, jotka toivat modernin lingvistiikan teorioita ja metodeja Suomeen. Muutenkin englannin voittokulku alkoi suomalaisessa koulutusmaailmassa samoihin aikoihin.

Kun Helsingin yliopistoon perustettiin yleisen kielitieteen professuuri 1966, Wiik kutsuttiin hoitamaan virkaa kahdeksi vuodeksi, koska hän oli alan ainoa akateemisen koulutuksen saanut asiantuntija Suomessa. Hän ei kuitenkaan halunnut muuttaa Helsinkiin. Asia järjestyi Wiikin ja hänen perheensä kannalta parhain päin, kun Turun yliopistoon perustettiin fonetiikan professuuri 1968. Kalevi Wiik, vaimo ja lapset asettuivat pysyvästi Turkuun.

Wiik nosti fonetiikan tutkimuksen Turussa kansainväliselle huipputasolle. Omassa laboratoriossa tutkittiin puheen tuottamista ja kehiteltiin puhuvia koneita. Fonetiikkaan yhdistyi alusta alkaen uusi yleiskielitieteellinen tapa kuvata äänteitä ja äännevaihteluja dynaamisina järjestelminä.

Eläkkeellä Wiik laajensi tutkimusalaansa kielten ja kansojen esihistorian tutkimukseen. Järjestämällä muiden julkaisemaa tutkimustietoa tarkoituksenmukaisesti hän pystyi esittämään provosoiviakin teorioita suomalaisten juurista. Hän oli mestari tiivistämään ja havainnollistamaan väitteitään tavalla, johon varsinkin media tarttui halukkaasti. Samalla hän sai aikaan sekasortoa tiedeyhteisössä, joka ei ollut tottunut pelaamaan muilla säännöillä kuin omillaan.

Parhaimmillaan Wiik oli Turun murteen asiantuntijana. Tietämystään hän jakoi sekä esitelmöimällä että kirjoittamalla yleistajuisia oppikirjoja. Hän oli tarkkakorvainen "professori Higgins", joka lapsuudestaan asti oli tarkkaillut ja opetellut tunnistamaan eri murteiden ominaispiirteitä. Usein hän yllätti ennestään tuntemattoman keskustelukumppanin kertomalla, mistä tämä oli kotoisin.

Kaisa Häkkinen
Kirjoittaja on Turun yliopiston suomen kielen emeritaprofessori ja Kalevi Wiikin oppilas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit