Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusneuvos teki monia oppikirjoja

Osmo Lappalainen 1932–2015

Ihmiset
 
Martti Asunmaa Reijo Heikkinen Erkki Vilpa
Osmo Lappalainen
Osmo Lappalainen

Opetusneuvos Osmo Lappalainen kuoli 27. elokuuta Oulussa 83-vuotiaana. Hän oli syntynyt Rantasalmella 12. maaliskuuta 1932.

Lappalainen opiskeli kansakoulunopettajaksi Turussa ja suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon 1961. Hän työskenteli opettajana Turun Normaalilyseossa, kunnes hänet valittiin Oulun normaalilyseoon 1965 historian ja yhteiskuntaopin yliopettajaksi. Vilkas savolainen kotiutui Ouluun hyvin ja oli aktiivinen pian monissa yhteiskunnan riennoissa.

Kun Suomen historian suurinta koulu-uudistusta, peruskoulua, ryhdyttiin toteuttamaan 1972 Pohjois-Suomesta alkaen, Lappalainen lähti siihen innostuneena mukaan. Uudistusta tehtiin läheisessä yhteistyössä kouluhallituksen ja opetusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Lääninkouluttajana Lappalainen pääsi vaikuttamaan opetussuunnitelmiin, aineryhmänsä opettajiin ja työtapoihinkin. Hän perehtyi ns. itseneuvovaan ja ohjattuun opetukseen ja lukuisiin uusiin työtapoihin.

Lappalainen vakuuttui valokuvauksen merkityksestä motivoinnissa ja opetuksen visualisoinnissa ja hankki itselleen valtavan historia-aiheisen diakokoelman. Hän oli lukuisan oppilas- ja opetusharjoittelijapolven kärsivällinen, auttavainen ja arvostettu opettaja. Käytökseltään herrasmiehenä hänessä toisinaan esiintyvään piällysmiesasenteeseen suhtauduttiin opettajainhuoneessa ymmärtäväisesti.

Lappalainen huomasi pian, että jo vuosikymmeniä käytettyjen historian oppikirjojen tilalle oli luotava uusia. Niinpä hän ryhtyi itse kirjoittamaan Kustannusosakeyhtiö Otavalle uudenlaisia oppikirjoja. Kenties merkittävin kirjasarja, jonka hän kehitteli noin 50-vuotisen kirjailijauransa aikana, oli yhdessä Kaisu Kauniskankaan, Sakari Tiaisen ja Seppo Zetterbergin kanssa yhteistyössä kirjoitettu ja monissa kouluissa käytetty Horisontti.

Opetus- ja oppikirja-ansiosta Lappalaiselle myönnettiin opetusneuvoksen arvo. Suomen Tietokirjailijat ry antoi hänelle oppikirjapalkinnon 2006.

Lappalaiselle tärkeitä harrastuksia olivat urheilu, maanpuolustustyö ja matkustaminen Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa. Perheen ja sukulaisten elämänvaiheita hän seurasi tarkasti ja oli mukana heidän elämässään

Martti Asunmaa
Reijo Heikkinen
Erkki Vilpa
Kirjoittajat ovat Osmo Lappalaisen työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit