Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinten oikeuksia tutkiva Visa Kurki: Eläinkin voi olla oikeussubjekti

Oikeustieteen väitöskirja syntyy Cambridgen yliopistossa: "Siellä college-systeemi on vähän kuin Tylypahkan tuvat Harry Potterissa"

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
Cambridgen yliopistossa tutkimustaan tekevän Visa Kurjen mukaan tunnetun yliopiston sädekehä tuo tutkijalle lisää uskottavuutta, vaikka se ei takaakaan esimerkiksi työllistymistä Suomessa.
Cambridgen yliopistossa tutkimustaan tekevän Visa Kurjen mukaan tunnetun yliopiston sädekehä tuo tutkijalle lisää uskottavuutta, vaikka se ei takaakaan esimerkiksi työllistymistä Suomessa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Joskus kannattaa olla aktiivinen ja antaa palautetta. Tämän huomasi Visa Kurki, joka päätyi yhdestä sähköpostiviestistä alkaneen kirjeenvaihdon tuloksena Cambridgen yliopistoon tekemään oikeustieteen väitöskirjaa.

"Luin Cambridgen oikeusfilosofian professori Matthew Kramerin kirjoja ja päätin lähettää hänelle sähköpostia ajatuksista, joita minulle niistä heräsi."

Kolme nopeaa

Suomen yliopistoille mallia Cambridgesta

1. Yhteisöllisyyden tukeminen
"Cambridgessa panostetaan yliopistoyhteisön muodollisiin ja epämuodollisiin tapaamisiin. Jatko-opiskelijoidenkin on asuttava Cambridgessa."

2. Kriittisyyden kulttuuri
"Englannissa ja Suomessa yliopistomaailma on epähierarkkinen, mutta Englannissa jo perustutkinto-opiskelijoita kannustetaan kriittisyyteen ja opiskelijoiden sekä opettajien ajatusten haastamiseen. Täällä pyritään välillä liikaa konsensukseen."

3. Aito kansainvälisyys
"Englannissa on selvää, että akateemisiin töihin haetaan mistäpäin maailmaa tahansa ja hakijat ovat samalla viivalla. Suomessa tätä pääosin vasta opetellaan."

Kramer vastasi Kurjelle ja kutsui hänet pian Cambridgeen illalliselle.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä valmistunut Kurki oli kiinnostunut oikeussubjektin käsitteestä, jota hän halusi tutkia. Aihetta piti mielenkiintoisena myös professori, joka lopulta ehdotti hänelle tohtoriopintojen suorittamista Suomen sijaan Englannissa.

Kurkea kiinnostivat lähtöjään etenkin eläinten oikeudet, joita hän oli käsitellyt jo Åbo Akademiin tekemässään kandidaatintutkielmassa. Kurki pohti eläinsuojelulakia, joka velvoittaa ihmisen olemaan tuottamatta eläimelle tarpeetonta kärsimystä, mutta ei anna eläimelle oikeutta olla kokematta sitä.

"Mietin, miksi juristit eivät yleensä puhu eläinten oikeuksista. Sen sijaan yleensä ajatellaan, että vain oikeussubjekteilla kuten ihmisillä tai esimerkiksi yrityksillä voi olla lainsäädännössä oikeuksia. Eläimiä käsitellään tässä mielessä kuin esineitä. Pro gradussani tutkin sitä, voisiko eläinkin olla oikeussubjekti, ja totesin, ettei sille ole esteitä."

Oikeussubjektin käsitettä on Kurjen mukaan tutkittu oikeustieteessä 1800-luvun jälkeen vain vähän muuten kuin yritysten osalta. Monet aiheeseen liittyvät teoriat ovat siis vanhoja, ja asia nähdään mustavalkoisesti – oikeussubjekteilla on oikeuksia ja velvollisuuksia, muilla ei.

Kurki katsoo, että olemassa on myös välimuotoja. Esimerkiksi sikiöllä on tiettyjä oikeuksia, vaikka vasta syntymän jälkeen lapsesta tulee oikeussubjekti. Muitakin vastaavia tapauksia löytyy.

"Esimerkiksi orjat eivät olleet oikeussubjekteja, mutta heillä oli silti tiettyjä oikeuksia. Tietyissä maissa myös naiset ovat olleet historiassa samassa tilanteessa."

Kurki näkeekin joko tai -asetelman sijaan käsitteen ympärillä harmaata aluetta, joka toimii itse asiassa portaittain.

"On olemassa aktiivisia oikeussubjekteja, kuten aikuiset, tervejärkiset ihmiset, jotka voivat muun muassa tehdä sopimuksia ja hallita omaisuutta. Sen lisäksi on passiivisia oikeussubjekteja, jotka ovat suojelun kohteita, joilla on tyypillisesti oikeus elämään. Lisäksi niillä voi olla oikeus omaisuuteen tai ne voivat esimerkiksi olla rikoksen uhreja."

Kurki arvelee saavansa väitöskirjansa valmiiksi ensi vuoden aikana. Opinnot Englannissa ovat vastanneet Kurjen odotuksia varsin hyvin. Colleget luovat yhteisöllisyyttä, ja väitöskirjantekijät ovat olleet rennompaa väkeä kuin hän odotti.

"College-systeemi on vähän kuin Tylypahkan tuvat Harry Potterissa. Sinne syntyy arkinen sosiaalinen yhteisö, jollaisia Suomessakin voisi yliopistolla olla enemmän."

Kurki opiskelee Cambridgessä Koneen Säätiön myöntämän apurahan turvin. Elämiskulujen lisäksi siitä on riitettävä vuodessa noin 10 000 euroa lukukausimaksuihin. Hän on joka tapauksessa tyytyväinen opintoihinsa Englannissa.

"Olen saanut todella hyvää ohjausta. Ohjaajani on mahtava, ja saan häneltä kommentteja työstäni nopeasti. Kaikilla väitöskirjantekijöillä siellä ei ole yhtä hyvä tilanne."

Väitöstyön lisäksi Kurki on ehtinyt opiskella Cambridgessa muun muassa filosofiaa ja saksaa. Myös lauluharrastukselle on löytynyt aikaa.

Suomessa hän on laulanut progressiivista syntikkapoppia soittavassa Kirahvi nimeltä Tuike -yhtyeessä, joka perustettiin kymmenisen vuotta sitten. Yhden albumin julkaissut bändi oli vuonna 2012 mukana Ylen Uuden Musiikin kilpailussa, jossa se sijoittui 12 parhaan joukkoon.

"Tässäkin toistuu tämä eläinteema. Tällä hetkellä bändi on telakalla, mutta meillä on yhä biisejä, jotka voisimme joskus nauhoittaa."

Toistaiseksi Kurki asuu kuitenkin Englannissa. Tohtoriksi valmistuttuaan hän haluaisi saada väitöskirjansa julkaistua kirjana ja palata Suomeen. Jatkossa Kurkea kiinnostaisi tutkia lisää kielen ja oikeustieteen suhdetta.

"Olen opiskellut Englannissa myös kielifilosofiaa. On kiinnostavaa, miten oikeustieteessä tehdään asioita sanan voimalla."

 

Tänään sunnuntaina vietetään Maailman eläinten päivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit