Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Juna vanhalla asemalla

Ihmiset
 
Ensio Ilmonen Lehtikuva
Mikä juna-asema on kuvassa? Millä vuosikymmenellä kuva on otettu?
Mikä juna-asema on kuvassa? Millä vuosikymmenellä kuva on otettu? Kuva: Ensio Ilmonen Lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

No johan räjähti! Saattaa olla, että Bongaa paikka -palstan vastaajaennätys meni viime viikolla rikki, sillä vastauksia määräaikaan mennessä tuli peräti 318. Niistä vain viisi oli väärin. Kuva oli kuulemma niin helppo, että "tällainen junantuomakin tunnisti", kommentoi Sami Eiste.

Vuoden 1968 kuvassa lapset leikkivät lohkareilla, jotka olivat peräisin Helsingin Temppeliaukion kirkon louhintatöistä. Ennen kuin kirkko nousi Töölöön, paikalla sijainneet kalliot olivat suosittu lasten leikkipaikka. "Tuttu paikka lapsuudesta, asuin ihan vieressä, ja oli paras paikka leikeille ja mäen laskettelulle. Muistan vielä pettymyksen olleen suuri, kun kuulin, että kirkko rakennetaan, hyvät leikkipaikat menisivät sen sileän tien", kertoo Annu Rajanto.

Susanna Pressler on katsellut 20 vuotta kotinsa ikkunasta maisemaa aukiolle. "Näkymä on ainutlaatuinen, ja joskus ikkunalla ollessani turistit huutelevat ylös, saavatko tulla katsomaan kirkkoa asunnostani."

Pressler kertoo ystävästään, joka muisteli kerran 70–80-luvun lapsuuttaan Töölössä ja aukion kallioilla tekemiään kolttosia. "Vasta käytyään asunnossani hänellä välähti, kuinka hyvin asunnoista näkee, mitä kalliolla tehdään."

Aukio liittyy tiiviisti Jouko Kuosmasen 60-luvun nuoruusvuosiin. "Sinne kokoontui meitä lähikatujen nuoria tapaamaan toisiaan ja harrastamaan pientä pahetta – tupakanpolttoa. Kutsuimme paikkaa Temeksi ja itseämme Temen jengiksi", kertoo Kuosmanen.

"Kaupunkilegendan mukaan kalliolla olevaan suohon oli joku hukkunut", muistelee Päivi Heiska, joka pääsi ripille Temppeliaukion kirkossa 1970.

Kirkko oli valmistunut vuotta aiemmin. Arto Suninen ja Risto Kunnas kävivät molemmat rippikoulun armeijassa 70-luvulla, ja rippijuhla vietettiin Temppeliaukion kirkossa.

"Kirkkoa vastustivat erityisesti kristilliset ylioppilaat, joiden mielestä kirkon rakentamiseen käytetyt rahat olisi pitänyt käyttää Biafran nälkäänäkevien auttamiseen. Itse paikan päällä tuona vuonna käyneenä näin kirkon betoniseen kivijalkaan ja kallioille maalatut Biafra-graffitit", muistelee Ritva Korte.

Kun kirkko vihittiin, Sinikka Mäkelä muistaa olleensa siellä ensimmäistä kertaa poikaystävänsä Matti Mäkelän kanssa, josta tuli seuraavana vuonna kirkon pitkäaikainen pappi ja myöhemmin kirkkoherra.

"Kirkko oli alusta alkaen turistirysä, ja nuori pappikin sai saarnata täydelle salille aika monta vuotta. Vaikka rakentamista aluksi voimakkaasti vastustettiin tuhlauksena, nyt viimeistään 46 vuoden jälkeen voi todeta, että korttien ja kynttelikön avulla on tuettu kehitysyhteistyötä hyvin huomattavalla summalla. Suomen merkittävin kirkko ja kaunein, vaikka juuri tällä hetkellä kärsiikin hieman kattoremontin telineistä", sanoo Mäkelä.

Anita Seppovaara muistaa vieneensä 90-luvulla kaksi arvovierasta Vatikaanista tutustumaan Temppeliaukion kirkkoon. "Kun saavuimme paikalle, kirkossa alkoi juuri soida Albinonin Adagio. Vatikaanin papit kaavuissaan lähtivät kuin kutsun saaneina hitaasti kohti alttaria musiikin saattamina. Kun poistuimme kirkosta, he kertoivat, etteivät ole koskaan olleet näin lähellä Jumalaa. Olimme mykistyneitä."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Heikki Laukkasen. Hän saa Jukka Niskasen kirjan Lumikettu (Myllylahti).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on juna asemalla. Missä kuva on otettu, milloin ja miltä paikalla näyttää nykyään? Onko paikka sinulle tuttu? Onko sinulla jotain kuvaan liittyviä muistoja?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 8. lokakuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Seppo Heinonen Lehtikuva
Pojat leikkivät Temppeliaukion kirkon työmaalla viime kuvassa.
Pojat leikkivät Temppeliaukion kirkon työmaalla viime kuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit