Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ex-kansanedustaja ja radikaalipappi Terho Pursiainen on nykyään Skp:n veljessodan vihertynyt veteraani

Värikkään uran tehnyt teologian tohtori on kouliintunut monissa näkyvissä ja näkymättömissä kamppailuissa

Ihmiset
 
Sirpa Räihä HS
"Etiikka ei ole käskyjen tottelemista. Se on sen selvittämistä, mikä on ihmiselle parasta", määrittelee Terho Pursiainen.
"Etiikka ei ole käskyjen tottelemista. Se on sen selvittämistä, mikä on ihmiselle parasta", määrittelee Terho Pursiainen. Kuva: Sirpa Räihä HS

"Eroni työväenliikkeestä ei tehnyt minusta oikeistolaista. Olen yhä vasemmalla mutta siis vihreänä", summaa tänään tiistaina 70 vuotta täyttävä Terho Pursiainen vuosikymmeniään.

Hänen mietteliäs ilmeensä muuttuu huvittuneeksi, kun edes epäilin aatteen haalistuneen.

Kolme nopeaa

Terho Pursiaisen ajattelua muovanneita

1 Filosofi John Rawls
"Hän selittää, miten liberalismi ja huoli vähäosaisista voidaan ja täytyykin yhdistää."

2 Teologi Paul Tillich
"Hän näyttää, että teologia ei ole parapsykologiaa vaan kuvausta siitä mitä elämä on."

3 Albert Camus'n romaani Sivullinen
"Havahduttava kertomus miehestä, joka tuomittiin kuolemaan, koska hän ei itkenyt äitinsä hautajaisissa."

Pappina, poliitikkona ja filosofina värikkään uran tehneen teologian tohtorin elämässä ovat jotkin asiat silti ennallaan, esimerkiksi kiinnostus eskatologiaan eli lopun ajan tapahtumiin. Se heräsi Rautavaaralla jo lapsena, kun Pursiaisen vanhemmat vaelsivat Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja erilaisten uskonnollisten suuntausten läpi.

"Jumalan valtakunta ei ole minulle jokin toinen todellisuus tämän elämän vieressä, vaan se tulee siihen. Tällaisia merkkejä lapsuudessani kuulemistani fantasioista jäi."

Tammikuu 1969. Edellisenä vuonna papiksi vihitty Pursiainen laukoo television suositussa Jatkoaika-ohjelmassa radikaaleja näkemyksiään kirkosta ja kristinuskosta. "Kun seuraavana aamuna lähdin Helsingissä vaimoni kanssa sunnuntaikävelylle, kaikki tuijottivat. Ensin ajattelin, että nyt on sepalus auki."

Ei ollut. Jatkoaika oli tehnyt hänestä julkkiksen. Mediakohu yllätti 23-vuotiaan, joka oli vain pohtinut teologiaa ja filosofiaa eikä omistanut edes telkkaria.

Sitten Tammi tilasi häneltä Uusimman testamentin (1969). Tuossa kirjassaan Pursiainen kyseenalaisti neitseestäsyntymisopin ja Raamatun erehtymättömyyden sekä kirjoitti vallankumouksen välttämättömyydestä.

Vanhoillisten vastareaktio oli ripeä. Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Vuokko Juhola teki kantelun Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulille ja oikeuskanslerille.

Radikaalipappia epäiltiin muun muassa kirkkolain rikkomisesta ja kehotuksesta yleistä turvallisuutta vaarantavaan rikokseen. Asia eteni lääninhallitukseen asti.

Jupakasta Pursiainen selvisi puhtain paperein. Jo 1970 hän nousi eduskuntaan Suomen kansan demokraattisen liiton Skdl:n ryhmän ääniharavana.

Skdl:n suurin jäsenjärjestö oli Skp, jonka sisällä "saarislaiset" ja "taistolaiset" riitelivät rajusti. Puheenjohtaja Aarne Saarista vastustivat varapuheenjohtaja Taisto Sinisalon tukijat, jotka myötäsivät tarkemmin Nkp:tä. "Se oli veljessotaa, jossa vastapuolella ei aina nähty edes ihmisiä", kuvailee Pursiainen.

Hän piti Saarisesta ja ymmärsi tunteen molemminpuoliseksi. Pursiainen yritti vuoden 1975 vaaleissa pudottaa Sinisalon eduskunnasta asettuen tämän lailla ehdolle Kymen läänissä, josta Skdl saisi yhden paikan. Suomen rakennustyönväen liiton paikallinen piiri satsasi paljon Pursiaisen voittoon, ja se toteutuikin lopulta 1979.

"Värikuvat ei olleet yleisiä vaalimainoksissa, mutta Kymen läänissä oli lähes joka mutkassa värikuvani", hän naurahtaa.

Sinisalon ja Pursiaisen välit pysyivät aina silti asiallisina.

"Tavatessamme vielä hänen häviönsä jälkeenkin juttelimme leppoisasti kahvikupin äärellä."

Viime vuosina Pursiainen on ollut aktiivinen kotikaupunkinsa Järvenpään paikallispolitiikassa ja monissa luottamustehtävissä. Hän istuu vihreiden ryhmässä kaupunginvaltuustossa, kuten nykyinen vaimonsakin.

Seurakuntatyötä hän ehti tehdä eri paikoissa kuutisen vuotta. Sen jälkeen kun Pursiaisen työ Hyvinkäällä tilapäisenä seurakuntapastorina päättyi toissa vuonna, hän on toimittanut kasteita, vihkimisiä ja hautajaisia enää vain ystäväpiirissään.

Monet muistanevat, miten Pursiainen syksyllä 1983 Kemin kirkossa ilmoitti, ettei voi enää jatkaa pappina. Vähän sen jälkeen hän myös päätti, ettei enää asetu Skdl:n ehdokkaaksi. Tapahtumat liittyivät toisiinsa.

Kirjaansa Sokea äiti (1983) Pursiainen laati metakuvauksen asioista, joista halusi tuolloin eroon. Vieläkään hän ei halua avata tapahtumia tarkemmin, mutta toteaa kaivanneensa "jotakin sellaista, mikä on totta eikä vain näyttäisi kauniilta"

Tasan 10 vuotta myöhemmin hänet siunattiin jälleen papiksi.

Yli 40 vuoden aikana Pursiainen on kirjoittanut viitisentoista teologista ja yhteiskunnallista teosta. Niiden ensilukemalta ehkä hyvin erilaistenkaan näkemysten ei pidä antaa hämätä. Hän on pyrkinyt kirjoissaan kulkemaan aina samojen asioiden ylitse, vähän kuin spiraalina.

"Toivottavasti joka kerta vähän aiempaa selkeämmin ja kypsempänä", hän täsmentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit